Tujina

Veličasten sprejem za kraljico

Washington, 07. 05. 2007 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski kraljici Elizabeti II. so v Beli hiši pripravili veličasten sprejem s častno stražo, fanfarami in paradnim vojaškim pozdravom.

Kraljici Elizabeti II. so pripravili veličasten sprejem.
Kraljici Elizabeti II. so pripravili veličasten sprejem. FOTO: Reuters

Britanski kraljici Elizabeti II., ki se mudi na obisku v ZDA, so danes v Beli hiši pripravili veličasten sprejem s častno stražo, fanfarami in paradnim vojaškim pozdravom, medtem ko so na najbolj slovesen večerni banket v času predsedovanja ameriškega predsednika Georgea Busha povabili kar 7000 gostov. ZDA nimajo tesnejšega zaveznika in prijatelja od Velike Britanije, je ob tem v izjavi sporočila Bela hiša.

Naša dva naroda delita skupna temeljna načela. Spoštujemo naše tradicije in našo skupno zgodovino. George Bush

Poleg gostitelja Busha s soprogo bodo skupaj s kraljico in njenim soprogom princem Philipom za mizo sedli tudi ameriški podpredsednik Dick Cheney, zunanja ministrica Condoleezza Rice in načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske general Peter Pace, medtem ko palačo, ki so jo britanski vojaki leta 1814 požgali, obkroža morje lampijončkov v barvah ameriške in britanske zastave.

Kraljica Elizabeta II. in George Bush.
Kraljica Elizabeta II. in George Bush. FOTO: Reuters

Kot je poudaril Bush, tako ZDA kot Velika Britanija razumeta in sprejemata breme globalnega vodstva. Svoje "posebno prijateljstvo" pa sta državi zgradili na "najbolj zanesljivih temeljih: globoki in stanovitni ljubezni do svobode", je dejal. "Naše delo je bilo težko. Sadovi našega dela niso bili vedno očitni vsem. Pa vendar naše delo ostaja najbolj zanesljiva pot do miru. Vaše veličanstvo, cenim vaše vodstvo v času nevarnosti in odločitev," je še dejal Bush.

Elizabeta II. s sporogom ter predsednik Bush z ženo Lauro.
Elizabeta II. s sporogom ter predsednik Bush z ženo Lauro. FOTO: Reuters

Britanski kraljevi par se trenutno mudi na šestdnevnem obisku v ZDA, do katerega je prišlo ob 400. obletnici ustanovitve prve stalne britanske naselbine v Ameriki - Jamestowna. Elizabeta II. in 85-letni Philip sta obisk začela v Virginiji, v torek pa se bosta od ameriških gostiteljev poslovila.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.