Tujina

Več vojakov za več miru?

Bagdad/Washington, 08. 01. 2007 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Vključitev sunitov v politični proces in nova delitev naftnih prihodkov naj bi bili del Busheve strategije za mir v Iraku.

Ameriški predsednik George Bush bo v novi ameriški strategiji v Iraku, ki jo bo predstavil v sredo, predvidoma razgrnil več ciljev, ki naj bi jim sledila iraška vlada, da bi zajezila medverske napetosti, ter za politično in gospodarsko stabilizacijo Iraka, v današnji izdaji piše ameriški dnevnik New York Times, ki se sklicuje na neimenovane visoke predstavnike ameriške administracije.

Bush naj bi v novi strategiji načrtoval tudi, da bi v Irak napotil do 20.000 dodatnih ameriških vojakov.
Bush naj bi v novi strategiji načrtoval tudi, da bi v Irak napotil do 20.000 dodatnih ameriških vojakov. FOTO: Reuters

Po pisanju omenjenega dnevnika naj bi v okviru omenjenih ciljev ameriške strategije tako med drugim pritegnili več sunitov v politični proces v državi, dokončali načrt za razdelitev prihodka od nafte in omilili politiko vlade do članov nekdaj vladajoče stranke Baas.

Bush naj bi, vsaj začasno, v Irak poslal tudi 20 tisoč dodatnih ameriških vojakov. Temu sta med drugim nasprotovala generala John Abizaid in George Casey, številki 1 in 2 na terenu v Iraku, zato naj bi morala s svojih položajev že kmalu oditi.

Urad Visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) je države pozval, naj prispevajo 46 milijonov evrov izrednih sredstev, s katerimi bi pomagali iraškim beguncem in razseljenim ljudem. Teh je v Iraku trenutno kakih 1,7 milijona, do konca leta 2007 pa bi lahko ta številka narasla še za milijon.

Iz Iraka v ZN

Ameriški predsednik se je sicer že odločil za več političnih menjav. Tako bo predlagal svojega posebnega odposlanca v Iraku Zalmaja Halilzada na mesto ameriškega veleposlanika pri ZN, kjer naj bi zamenjal Johna Boltona. V Iraku naj bi ga nadomestil dosedanji ameriški veleposlanik v Pakistanu, Ryan Crocker.


Že v petek je Bush imenoval Johna Negroponteja, ki je poldrugo leto vodil ameriško vohunsko mrežo, za namestnika zunanje ministrice Condoleezze Rice. Pomagal naj bi ji pri sanaciji ugleda ZDA v svetu.

Vedno več žrtev v Iraku

Medtem pa ameriški dnevnik Washington Post, ki se sklicuje na zaupne podatke iraškega ministrstva za zdravje, v današnji izdaji razkriva, da je v Iraku v drugi polovici leta 2006 nasilne smrti umrlo 17.310 iraških civilistov in policistov, kar predstavlja strm porast glede na prvo polovico leta.

V Iraku je v drugi polovici leta 2006 nasilne smrti umrlo 17.310 iraških civilistov
V Iraku je v drugi polovici leta 2006 nasilne smrti umrlo 17.310 iraških civilistov FOTO: Reuters

V prvi polovici lanskega leta je bilo ubitih 5640 iraških civilistov in policistov, njihovo število pa se je v drugi polovici potrojilo. Vir je še dodal, da so podatki nepopolni, kar pomeni, da je število žrtev lahko še večje.

Po ocenah, ki so jih Združeni narodi razkrili novembra lani, naj bi v Iraku v prvih desetih mesecih lanskega leta nasilne smrti umrlo umrlo več kot 28.000 iraških civilistov, s čimer pa se iraška vlada ni strinjala.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
08. 01. 2007 15.27
"Bush naj bi v novi strategiji predstavil ukrepe za zajezitev nasilja v Iraku" Pa saj ga je sam začel (nasilje namreč).
Vegos
08. 01. 2007 10.59
Če bo to pomagalo, sem jaz tramvaj.