Tujina

'Več možnosti kot tveganj'

Davos, 24. 01. 2007 21.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Angela Merkel je odprla svetovni gospodarski forum in spregovorila o pozitivnih silah globalizacije.

Danes nastaja novo globalno razmerje moči, meni Merklova
Danes nastaja novo globalno razmerje moči, meni Merklova FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je z uvodnim govorom uradno odprla petdnevni svetovni gospodarski forum (WEF), ki se je danes začel v Davosu. Posvetila se je predvsem ciljem trenutnega predsedovanja Nemčije skupini G8 in EU, ob tem pa mednarodno skupnost pozvala, naj tesneje sodeluje, da bi se lahko soočili z novimi izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe in oskrba z energijo. Spregovorila pa je tudi o "pozitivnih silah globalizacije".

"To, kar nudi globalizacija, svetu danes prinaša veliko več možnosti kot tveganj. Ponuja velike možnosti za več miru, svobode in blaginje,"
je poudarila nemška kanclerka. Kot je sicer dejala, se zaveda, da beseda globalizacija številne plaši. Zato svet potrebuje gospodarstvo, "ki bo spoštovalo pravila pravične ureditve".

V mondenem švicarskem smučarskem letovišču Davos na forumu sodeluje okoli 2400 vodilnih gospodarstvenikov, akademikov, politikov ter predstavnikov nevladnih organizacij in verskih voditeljev iz 90 držav. Razpravljali naj bi o izzivih vedno bolj "shizofrenega sveta", kjer se ravnovesje geopolitične, ekonomske in virtualne moči hitro spreminja. Visoko na dnevnem redu bodo tudi podnebne spremembe, zato bo to eden bolj "zelenih" forumov doslej.

Ob tem je Merklova spomnila, da danes nastaja novo globalno razmerje moči. Pri tem je po njenem mnenju dobro, da je odgovornost za gospodarske zmogljivosti sveta danes na mnogo več ramenih kot še pred desetimi leti. "To je videti pri izjemno visoki in trajni rasti svetovnega gospodarstva. To koristi vsem nam - industrijsko razvitim državam in državam v razvoju."

Kot predsedujoča skupini sedmih industrijsko najrazvitejših držav in Rusije (G8) se je Merklova zavzela za odločen nastop te skupine, da bi države v razvoju z njihovo dinamiko vred vključili v globalno odgovornost. Zato si bo na vrhu G8, ki bo poleti potekal v nemškem Heiligendammu, prizadevala za dogovor o novih oblikah dialoga z velikimi državami v razvoju, kot so Brazilija, Kitajska, Indija, Mehika in Južnoarfiška republika.

Merklova je sicer še izjavila, da si "želi Evropo narediti sposobno za soočanje s prihodnostjo". Ob tem se je izrekla proti protekcionizmu v Evropi. Obenem je izrazila podporo pogajanjem o liberalizaciji svetovne trgovine, ki so trenutno po petih letih razprav zaradi nezmožnosti dogovora o kmetijstvu v slepi ulici. Kanclerka je vse sodelujoče v teh pogajanjih v Svetovni trgovinski organizaciji pozvala, naj v luči dosege dogovora izkažejo sposobnost prilagajanja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.