Tujina

Več časa za dokaze proti Miloševiću

Haag, 20. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodni senat haaškega sodišča je ugodil prošnji tožilstva in mu za sto dni sojenja podaljšal rok za predstavitev dokazov na procesu proti nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, obtoženem vojnih zločinov in genocida na Kosovu, v BiH ter na Hrvaškem.

Sojenje Miloševiću bo trajalo še najmanj do leta 2005
Sojenje Miloševiću bo trajalo še najmanj do leta 2005 FOTO: POP TV

Kot je sporočil sodnik Richard May, je sodni senat odločitev utemeljil s tem, da je podaljšanje roka v interesu pravice. Tožilstvo, ki bi moralo s predstavitvijo dokazov proti Miloševiću zaključiti 4. aprila, po podaljšanju 16. maja, pa je prosilo za podaljšanje roka za 119 dni, da bi lahko predstavilo vse dokaze, ki zadevajo obtožnico proti Miloševiću za zločine med vojno na Hrvaškem (1991-1995) in v BiH (1992-1995).

Proces proti Miloševiću se je začel 12. februarja lani. Tožilstvo je 10. septembra lani končalo s predstavitvijo dokazov v tožbi za zločine na Kosovu v začetku leta 1999. Nato je 26. septembra lani začelo predstavljati dokaze za zločine med vojnama na Hrvaškem in v BiH. Doslej je v okviru slednjega zaslišalo 57 ljudi, med njimi tudi hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, v sredo pa bo kot prvi slovenski visoki politični predstavnik pričal tudi bivši slovenski predsednik Milan Kučan.

S podaljšanjem roka za predstavitev dokazov s strani tožilstva se sojenje verjetno ne bo končalo pred letom 2005. Potem ko bo tožilstvo končalo z dokazovanjem, bo namreč Milošević, ki se brani sam, začel s predstavitvijo dokazov v svojo obrambo. Prijatelj sodišča Branislav Tapušković je že ob vložitvi prošnje tožilstva po podaljšanju opozoril, da bi se v primeru ponovnega podaljšanja časovnih rokov utegnilo celotno sojenje zelo zavleči. V primeru podaljšanja roka za predstavitev dokazov s strani tožilstva bi namreč tudi Miloševiću pripadlo več časa za obrambo, kar pomeni, da bi sojenje lahko trajalo vsaj še dodatna tri leta.