Tujina

Iran: Odločitev o smrti prešuštnice še ni padla

Teheran, 03. 11. 2010 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./STA/U.F./U.F.
Komentarji
11

Čeprav so zakrožile informacije, da naj bi Iranko Aštianijevo še danes obesili zaradi vpletenosti v umor moža, pa iranske oblasti zatrjujejo, da odločitev o njeni smrti še ni bila sprejeta.

Aštianijevo naj bi namesto s kamenjanjem usmrtili z obešenjem.
Aštianijevo naj bi namesto s kamenjanjem usmrtili z obešenjem. FOTO: Reuters

Iranske oblasti zanikajo informacije, da naj bi Sakineh Mohamad Aštiani, Iranko sprva obsojeno na kamenjanje zaradi prešuštva, že danes usmrtili na vislicah zapora v iranskem Tabrizu. Kot je zatrdil iranski zunanji minister Manušer Motaki, odločitev o njeni usmrtitvi še ni padla.

Sprva so se v javnosti pojavile informacije, da naj bi smrtno kazen izvršili danes, kar je sprožilo burne odzive po svetu. Velika Britanija je na primer Iranu zagrozila, da bo njeno usmrtitev dojela kot ''skrajno nesprejemljivo''. ''To dejanje bi obsodili tako mi kot naši drugi evropski partnerji. Upamo, da bomo doživeli pozitiven odziv teheranskih oblasti,'' je glede navedb nevladne organizacije, da bi Aštianijevo lahko usmrtili že danes, dejal predstavnik britanskega zunanjega ministrstva Alistair Burt.

Francija: Aštianijeve ne bodo usmrtili danes

Francoski zunanji minister Bernard Kouchner pa je že zgodaj popoldne sporočil, da ženske danes še ne bodo usmrtili, češ da se je o tem danes zjutraj pogovarjal z iranskim kolegom po telefonu. Ob tem je znova pozval Iran k spoštovanju človekovih pravic.

''Manušer Motaki mi je zagotovil, da iranske oblasti še niso dosegle obsodbe v tej zadevi in da informacije o njeni usmrtitvi nimajo veliko zveze z realnostjo,'' je dejal francoski minister. Iranske oblasti uradno zadeve še niso komentirale.

Že pred tem je na primer Brazilija, čeprav je sicer tesna iranska zaveznica, Aštianijevi ponudila azil.

43-letna Iranka je vdova z dvema otrokoma. Njenega moža so umorili, njo pa kmalu zatem obsodili, da je imela po njegovi smrti spolne odnose z dvema moškima. Takšen zločin se v Iranu kaznuje s 100 udarci z bičem, kar je doletelo tudi njo.

Septembra 2006 po bičanju se je spet morala zagovarjati na sodišču. Obsodili so jo, da je umorila svojega moža, še pred njegovo smrtjo pa naj bi imela spolne odnose z nekim drugim moškim. Iranko so takoj zaprli in z mučenjem izsilili priznanje. Na sodišču je prešuštvo kljub prejšnjemu priznanju zanikala, vendar so jo vseeno spoznali za krivo in obsodili na smrt. Kazen za prešuštvo je po iranski zakonodaji smrt s kamenjanjem.

Po mednarodni akciji v njeno podporo so se iranske oblasti sicer odločile, da je ne bodo kamenjali, ampak jo čaka smrt z obešenjem. Aštianijeva že od začetka avgusta v zaporu ne sme sprejemati obiskov, njen sin Sadžad Gaderzadeh, ki se je v tem času tudi znašel za zapahi, pa je prepričan, da oblasti ponarejajo dokaze proti njej.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ekskluziv.scena
03. 11. 2010 17.17
Na čelu držav, ki izvajajo smrtno kazen, je Kitajska, sledijo Iran, Savdska Arabija, Pakistan in ZDA. Leta 2008 so v teh državah izvršili 93 odstotkov vseh usmrtitev.
MERDE-AVE-MERDE
03. 11. 2010 17.15
Ta zgodba je čist drugačna kot nam jo prikazujejo. Najbolj se je pri forsiranju te zgodbe v javnost potrudil Sarkozy in ekipa. Njena težava ni prešuštvo ampak sodelovanje pri umoru. Ampak verjamem da je ne bodo ne kamenjali ne obesili.
MIZANTROP
03. 11. 2010 16.08
Islamske revolucije v Iranu ne podpira skoraj nihče od Irancev, ki so rojeni v letih po islamski revoluciji. Mnogi mladi se v znak kljubovanja islamskim pravilom zatekajo v krščanstvo.
slavo1
03. 11. 2010 14.53
Takrat so vsi hteli imeti Islamsko Državo ! Vsi so poznali takoimenovano šerjatsko pravo .Vseeno je pa žalostno !
kratko in jasno
03. 11. 2010 13.34
variolog
03. 11. 2010 12.35
Ali tile sploh živijo na planetu Zemlja.
top contact
03. 11. 2010 12.10
Misija1 nekateri verniki so zaostali vera pa nikakor;) sam sem musliman in sem proti extremistom
Misija1
03. 11. 2010 11.55
Islam - ne hvala. So se 500 let za moderno civilizacijo in razvitim svetom.
Herr Immergleich
03. 11. 2010 10.51
Islam je le eden izmed totalitarizmov.
QueerAsYou
03. 11. 2010 10.46
Upam, da jim uspe z pritiskom na Iran preprečiti usmrtitev!
Karlito
03. 11. 2010 10.33
Znano je, kako je inkvizicija pridobivala priznanja, da so ženske čarovnice jahale letečega prašiča in celo največjim primitivcem (ki pisarijo nepismene in debilne pripombe na bloge) je danes znano, kako prašiči lahko letajo po zraku. Ker omenjeni v življenju razen bloga še niso prebrali niti ene knjige, naj omenim še testiranje čarovnice iz knige Pohujšanje v dolilni šenflorjanski: žen sko bodo vrgli v vodo. Če preživi, je čarovnica, če utone, pa ni. Upam, da ženske ne bodo usmrtili. Pa kamenjanje v 21. stoletju???