Tujina

Vdor v južnokorejski zračni prostor

Seul, 20. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prvič po 20 letih je severnokorejsko vojaško letalo vdrlo v zračni prostor Južne Koreje. Letalo tipa mig 19 je preletelo 13 kilometrov južnokorejskega zračnega prostora in se zatem vrnilo.

Na korejskem polotoku ostaja napeto
Na korejskem polotoku ostaja napeto FOTO: Reuters

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je protestiralo zaradi kršenja zračnega prostora. "Provokacija ima lahko resne posledice na korejskem polotoku," so sporočile oblasti v Seulu, ki so "globoko zaskrbljene". Po vpadu severnokorejskega letala je vzletelo šest južnokorejskih vojaških reaktivcev, v pripravljenosti pa je bila tudi protiraketna obramba. Po podatkih južnokorejskih letalskih sil se je vdor severnokorejskega vojaškega letala v zračni prostor ponovil prvič po letu 1983.

Srečanje ločenih korejskih družin

Prvič po skoraj petdesetih letih ločitve so se na tridnevnem srečanju ob vznožju gorovja Geumgang na severnokorejski vzhodni obali ponovno sestali člani družin iz Severne in Južne Koreje. Srečanje je izjemnega pomena, saj je lahko preko nedavno odprtega kopenskega mejnega prehoda med državama prvič po koncu korejske vojne leta 1953 potovala skupina 461 južnokorejskih državljanov, ki jih je pričakalo 99 izbranih Severnokorejcev. Na razdeljenem Korejskem polotoku sicer živi več milijonov Korejcev, ki so od konca korejske vojne ločeni od svojih sorodnikov in z njimi nimajo nikakršnih stikov.

SORODNI ČLANKI