Tujina

Varuhi z nacističnimi simboli?

Rim, 15. 06. 2009 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Milanu se na patruljiranje ulic v boju proti kriminalu pripravlja organizacija, ki že kar preveč spominja na črnosrajčnike. Tožilstvo je že ukrepalo.

Nacizem
Nacizem FOTO: Reuters

Neofašistična skupina v Italiji, ki trdi, da ima več tisoč pripadnikov, je oznanila svoje načrte, da bo začela organizirati patrulje proti kriminalu na ulicah Milana. Sodišče je zaradi podobnosti njihovih oblačil z oblačili črnosrajčnikov Benita Mussolinija že sprožilo preiskavo.

Italija namerava v boju proti kriminalu uvesti patruljiranje po ulicah, v katerega bodo vključili prostovoljce in jim podelili tudi posebna pooblastila.

Italijanska narodna straža, ki naj bi imela po lastnih navedbah okrog 2500 članov, od katerih naj bi bila večina nekdanjih pripadnikov policije in vojske, je sicer minuli vikend predstavila svoje nove uniforme. Uniformo sestavljajo srajca kaki barve, ki ima na rokavih našito črno sonce, sicer nacistični simbol, črn pas, črna kravata, robustni črni škornji in baretka z našitkom orla, ki je simbol rimskega imperija. Opremljeni so tudi s črnimi čeladami in črnimi rokavicami.

Milansko tožilstvo je zaradi mnogih fašističnih in nacističnih simbolov že sprožilo preiskavo glede omenjene organizacije. Takšni simboli so namreč v Italiji prepovedani z zakonom, ki ga je prinesel konec druge svetovne vojne in padec Mussolinija. Namestnik vodje narodne straže Maurizio Monti sicer ni zaskrbljen. Organizacija je pravilno registrirana in prepričani smo, da nismo zagrešili nobenega zločina, pravi.

Medtem pa je vodja te organizacije Gaetano Saya že pod drobnogledom oblasti, ker naj bi širil sovražni govor. Italijanskemu časniku Corriere della Sera je pojasnil, da je njihova organizacija naslednica rimskih legij. Navdihnile naj bi ga besede tamkajšnjega premierja Silvia Berlusconija, ki je pred kratkim dejal, da Italija ne bi smela biti multietnična družba.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
15. 06. 2009 23.37
Problem pri Italiji je ,ker nikoli ni dala skozi takšne povojne reparacije kot Nemčija in Japonska ,ki sta bili prisiljeni priznati veliko zmoto in plačati odškodnino! Tako ,da danes čutijo številni prebivalci teh dveh držav sram ,zaradi zgodovinske vpletenosti v grozodejstva. Ni pa enako veljalo za njune vazale in kolaboracijske države ,ki jih imamo tudi v Evropi kar veliko! Vse naše štiri sosede so tak primer ,kjer kazen ni dosegla enakega učinka kot pri zgoraj omenjenih državah!
zupancicevajama@email.si
15. 06. 2009 13.19
Taksne poskuse obujanja fasizma je potrebno zatreti v kali.
alterego
15. 06. 2009 13.05
ja, ja mafiozotom se že tresejo hlače
ArmedUprising
15. 06. 2009 11.56
Zgodovina se ponavlja in z tem tud vojna. Sam se vprašanje je kdo bo skom.
Mars
15. 06. 2009 11.44
JMJ - se popolnoma strinjam. Ampak kdo bo pa v Sloveniji to obsodil? Žbogar? Pahor? Malo prevelike škornje imata, da bi lahko normalno hodila v njih.
Presskiller
15. 06. 2009 11.42
Zaradi ekonomske krize se vse nagiba bolj na desno
manco-capac
15. 06. 2009 11.28
Natanko tako se je začelo v Nemčiji s prihodom Adolfa na oblast. Ljudje so to večinoma pozdravljali, saj je vladal kaos in kriminal. Čez čas so se pa hitro znašli v Dachau-vu, če niso pravilno pozdravljali...
JMJ
15. 06. 2009 10.36
ta članek je minimalni povzetek tega intrevjuja ajajaj pop tv drugač pa to kar se dogaja je itak jasno. nam primorcem je to jasno že dolgo. vse se skupaj lahko zaključimo: naši politiki pa spet modro molčijo, ker sami italijani so nas opozorili, da s tem ko ne obsodimo takih dejan ne ogrožamo samo sebe ampak ker ne opozorimo evrope na to dogajanje je to nevarnost za ceotno evropo in svet- sami italijani so to rekli (dokumentarec Veter se požvižga)
jack669
15. 06. 2009 10.13
kites: Ja ja - me prav zanima... S takimi bedaki kot si ti, bo meja med Italijo in Nemčijo tam nekje pri Postojni...
brez_faksa
15. 06. 2009 10.08
Glede na to kolk je imigrantov v Italiji je tak blo sam vprašanje cajta kdaj se fašizem vrne. Glede na to kolk je imigrantov v ZDA ... Dvoličnost lahov je neizmerna, vedno bila in bo. Kdo je bombardiral bolnice po Afriki, pobijal in zasužnjeval, potem pa jokal, ko so mu zradirali "zavedeno" ljudstvo, ki je jasno aktivno sodelovalo v teh rabotah?
ironmaiden@siol.net
15. 06. 2009 09.54
Goljar, mislim da ti ne veš kaj pomeni beseda fašist. Najprej poglej kaj ta beseda pomeni, šele potem se oglašaj. Sploh ne vem kaj se ti italijančki sploh silijo. Saj vemo, da ko bodo prišle prve težave, bodo takoj bežali kakor so bežali vedno in povsod tako v 1. in 2. svetovni vojni.
izbruh@gmail.com
15. 06. 2009 09.31
Goljar, takile črnosrajčneži pa to počno iz čistega idealizma, a?! Vprašaj se, kdo njih plačuje za to, da patruljirajo celo noč po mestu. 2500 ljudi?! To so privatne vojske, ki določena ozemlja spremenijo v območja, kamor legalna oblast ne upa več.
nmjev
15. 06. 2009 09.30
Zgodovina se ponavlja. EU je sam uvod v kaj se bomo spustili, cez 50 let bo spet nacizem prisel in takrat se ne bo slo za par milijonov mrtvih ampak za obstoj clovestva. EU je rasna eksperimentacija, hocejo da se skupaj zmsamo, sam to ne bo slo.
Damir Zor?i?
15. 06. 2009 09.25
Goljar - pušo na ramena pa pot pod noge, gremo vaške straže, živel srednji vek!!! zahojeno se ti ne zdi, da se tudi kako drugače
dr.psiho
15. 06. 2009 09.25
Tega desnega nagnenja človeštva več ni mogoče ustavit do nekega velikega šoka človeštva..vojna,morije,posilstva...enostavno zato ,ker se je v predkratki zgodovini to dopuščalo.Mislim na morije srbskega ,izraelskega,ruskega naroda....itd...in danes je to v človeški glavi nekaj legitimnega v pogledu ,če si dejansko v tem času malo močnejši! Normalno se je gledalo ubijanje otrok in žena in vsekakor danes to že vsak vidi kot NORMALNO dejanje...zato se bojo taka dejanja širila tudi tam ,kjer to prej ni bilo mogoče..
Damir Zor?i?
15. 06. 2009 09.25
naj le pridejo enkrat so že bežali pa bodo še enkrat, lahi zabiti
Komanov
15. 06. 2009 09.24
Mi bi tudi lahko organizirali kaj takega. Kajti našim vojakom in policistom je zgolj za denar... Kriminala pa je iz dneva v dan več in nekdo se mora spopadati z njim. Zanimivo je, da za "fašiste" nikoli ne označijo roparjev, mafijcev, narkomanov, posiljevalcev ipd., ko pa so ravno ti ljudje tisti, ki se posiljujejo največjega nasilja za dosego svojih ciljev.
izbruh@gmail.com
15. 06. 2009 09.20
Bolj verjetno kot vojne med državami je, da bodo takele "legije" plačevali mafijci in kapitalisti, da bodo utrjevali svojo moč in oblast. Tip ti bo ponudil smešno ceno za stanovanje, poslal ga boš nekam, potem te bodo parkrat "obiskale" takele "legije" in na koncu boš prodal stanovanje za drobiž, samo da si boš rešil kožo. Potem boš na cesti in če boš hotel preživljat družino, se boš moral še sam pridružit takim "legijam" ali pa vzet kakšno umazano fizično delo po 14 ur dnevno za 3 EUR/dan.
Chupa
15. 06. 2009 09.19
Glede na to kolk je imigrantov v Italiji je tak blo sam vprašanje cajta kdaj se fašizem vrne.
kites
15. 06. 2009 08.55
Sej tko se začne, čez 10 - 15 let bodo prekleli EU in morda izstopili, ostalo smo se pa menda že naučili iz zgodovine, mar ne? Upam, da ob tej naslednji vojni postane Trst in Gorica spet slovenska!