Tujina

V Zimbabveju brez incidentov

Harare, 09. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ultimat, ki ga je zimbabvejska vlada pred tremi meseci dala okoli 2900 belopoltim lastnikom obdelovalne zemlje, se je minulo noč opolnoči iztekel, do nasilnega izgona belopoltih kmetovalcev z njihovih kmetij ali kakšnih drugih incidentov pa za zdaj ni prišlo.

Nekateri kmetovalci so po navedbah očividcev sicer sami zapustili svoje domove in se odpravili predvsem v prestolnico Harare, številni pa so kljub ultimatu ostali na posestvih. S tem pa jim grozi kazen do dveh let zapora.

Nekateri beli kmetovalci zemlje ne nameravajo zapustiti
Nekateri beli kmetovalci zemlje ne nameravajo zapustiti FOTO: Reuters

Vlada pod vodstvom zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja je belopoltim lastnikom zemlje kljub velikemu pomanjkanju hrane v državi maja prepovedala obdelovati zemljo in jim postavila rok 90 dni, do katerega bi morali zapustiti svoja posestva. Številni beli kmetovalci sicer upajo, da se bodo nekega dne lahko vrnili na svoje domove. Zimbabvejsko sodišče je namreč le nekaj ur pred iztekom ultimata odločilo, da je večina vladnih groženj o odvzemu zemlje belim kmetovalcem neveljavnih.

Neki sodnik je v sredo odločil, da morajo o razlastitvi kmetovalcev, katerih posestva bremenijo hipoteke, najprej obvestiti posojilodajalce. Po podatkih združenja kmetovalcev pa je več kot 99 odstotkov kmetij pod hipoteko.

Vodja sindikata belih kmetovalcev Doug Taylor-Freeme je po srečanju s kmetijskim ministrom dejal, da do množičnega izgona ne bo prišlo, dokler ne bodo znani rezultati preiskovalne komisije, ki mora preveriti izvajanje Mugabejeve agrarne reforme iz leta 2000, s katero nameravajo temnopoltim državljanom brez zemlje razdeliti skoraj vso zemljo belcev. Slednji, ki so v Zimbabveju v manjšini, imajo 22 let po razglasitvi neodvisnosti države v lasti še vedno 70 odstotkov najbolj rodovitne zemlje.