Tujina

V zaporu ostaja zadnja tihotapka otrok

New York, 09. 03. 2010 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haitijski sodnik je izpustil še predzadnjo ameriško misijonarko, ki naj bi po potresu, ki je terjal več kot 230 tisoč življenj, skušala iz države pretihotapiti 33 otrok.

Haitijski sodnik Bernard Saint Vil je v ponedeljek izpustil iz zapora eno od dveh ameriških misijonark, ki sta bili osumljeni ugrabitve otrok po potresu 12. januarja, v katerem je umrlo več kot 230.000 ljudi. V zaporu ostaja le še voditeljica misijonarske skupine iz Idaha, 40-letna Laura Silsby Lavonne.

Misijonarji so trdili, da so otrokom želeli omogočiti boljše življenje.
Misijonarji so trdili, da so otrokom želeli omogočiti boljše življenje. FOTO: Reuters

Lavonneova je pred sodnikom izjavila, da so želeli otroke odpeljati, da bi pritegnili pozornost in dobili hrano ter oblačila. Pojasnila je, da je nedavno v Dominikanski republiki kupila zemljišče, kjer je nameravala zgraditi sirotišnico za otroke, ki so v potresu 12. januarja izgubili starše.

Sodnik je večino misijonarjev izpustil iz zapora 17. februarja, ko ni našel dokazov o tem, da bi šlo res za ugrabitve. Misijonarji so otroke vzeli staršem, ki se niso upirali, ampak so jih prostovoljno dali v varstvo Američanom, ki so jim obljubljali boljše življenje. Skupino 33 otrok so skušali odpeljati preko meje v Dominikansko republiko, pri čemer pa so jih aretirali in obtožili ugrabitve.

Razrušeno mesto Port-au-Prince
Razrušeno mesto Port-au-Prince FOTO: Reuters

Misijonarji trdijo, da so nameravali otroke odpeljati preko meje v sirotišnico, na njihovo nesrečo pa je ravno takrat začelo krožiti veliko ugibanj o tem, da trgovci z ljudmi izkoriščajo zmedo po potresu in ugrabljajo otroke. Sodnik Saint Vil je po izpustitvi večine misijonarjev zadržal v zaporu Silsbyjevo in 24-letno Chariso Coulter, ki jo je v ponedeljek izpustil.

Ameriški diplomati so jo takoj po izpustitvi odpeljali na letalo, s katerim je poletela v domovino. Silsbyjeva pa ostaja v zaporu, saj želi sodnik razjasniti še nekaj nejasnosti.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

am_staff
09. 03. 2010 12.17
Vedno se ob tragedijah pojavijo ljudje, ki hočejo iz tragike ljudi pod pretvezo humanizma iztržiti dobiček. Pri revnih je to najlaže.
JezusKrishna
09. 03. 2010 10.34
Tema dvema se vidi, da bi otroke prodali. Kakšni misijonarji. Kje boš 33 otrok hranil, lepo te prosim.