Tujina

V zapor zaradi medvedka

Kartum, 29. 11. 2007 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sudansko sodišče je britansko učiteljico zaradi poimenovanja medvedka po Mohamedu obsodilo na zaporno kazen.

Britanska učiteljica Gillian Gibbons naj bi svoje učence vzpodbujala k nasilju in sovraštvu, ko je dopustila, da je njen razred medvedka poimenoval po muslimanskem preroku Mohamedu. Sodišče jo je obtožilo žaljenja vere in zaničevanja verskih prepričanj, za kar je zagrožena zaporna kazen do  enega leta, 40 udarcev z bičem ali pa visoka globa. Ravnatelj šole je poudaril, da učiteljica ni imela namena žaliti islamske religije. V celotni zadevi gre tako po mnenju učiteljev za napako.

Sodišče je učiteljico spoznalo za krivo, a so ji prisodili dokaj blago kazen - 15 dni zapora in izgon iz Sudana.

Nevarna nevednost
Večina Sudancev je pripravljena odpustiti učiteljici, če se za napako opraviči.
Večina Sudancev je pripravljena odpustiti učiteljici, če se za napako opraviči. FOTO: Reuters

Predstavnik britanskega premierja Gordona Browna je ob vložitvi obtožnice izrazil začudenje in razočaranje nad dogodki. Od veleposlanika v Londunu je zahteval pojasnila. V izjavi za javnost so na sudanskem veleposlaništvu v Londonu zapisali, da so primer predali policiji, je pa v njihovem interesu, da zadeva ne preraste v "medijsko senzacijo“.

Ko so se starši pritožili zoper pedagoško delo učiteljice, so jo policisti aretirali. Gibbonsova je pri pouku svoje svoje 7-letne učence zaprosila, da medvedku izberejo ime. Večina otrok je tako poimenovala medvedka Mohamed. Eden izmed učencev je dejal, da je ime Mohamed izbral, ker je tudi njemu tako ime.

Večina Sudancev je pripravljena učiteljici odpustiti, če se za napako opraviči. "Vsakdo lahko stori napako. Muslimani smo ljudje, ki znamo odpustiti“, je dejal nek prebivalc Sudana. Ime Mohamed je za mulimane sveto, tako da je vsako omenjanje preroka za vernike občutljivo.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xes
03. 12. 2007 10.00
Sej ni ona kriva.... razred je poimenoval medvedka... najbolje da takoj pokoljejo vse te froce za kazen!
lucy_b@amis.net
30. 11. 2007 15.02
Ob prav vsakem takem članku ali podobnem se zgrozim, ko vidim, kolk folka je po svetu še vedno tooook strašno butastega, da verjame takim in drugačnim psihopatskim sektam kot so biti musliman, kristjan in nevem v kaj bi se še radi kovali. In da se grejo take kazni, da človeka bičajo, ga ustrelijo... enkrat je krožil posnetek 7 let starega fantka, ki je ukradel štruco kruha in je dobil kazen, da mu avto zapelje čez roko. Pa kaj se to grejo???? A folk res ni sposoben živet sam z sabo, ampak rabi ene take tuposti, da jim verjame in se jim predaja. Res bi bil že skrajni čas, da se začne prepovedovati take sekte in folk postaviti na realna tla, naj raje mal psihiatra obiščejo.
lyinx01@volja.net
30. 11. 2007 13.39
ja tako je to ko muslimani pridejo živeti k nam zahtevajo od domačinov da spoštujejo njihove običaje/oblačila/... kao gost je kralj... Ko pa prideš k njim (muslimasko državo) pa spet zahtevajo da ne žališ njihovih čustev in se obašaš/obalačiš po njihovo WTF ?? zdaj se pa odločite ali boste spoštovali goste ali domačine ..ker vi bi radi oboje sebi v korist seveda fanatiki
Golcar
30. 11. 2007 11.55
dj kolk je mohamedov po svet... npr svetovno znani mohamed ali... pa se 100 jih je sam se ne spomnm pa noben musko ne protestera!
Ana Kos Plestenjak
30. 11. 2007 10.31
Mislim, da razumem občutek muslimanov. Tako se meni človeška imena ne zdijo primerna za psa. In obratno. Če je nekaj sveto (ni treba biti za to klasično veren), je sveto. Toda to bi po moje čisto lahko pojasnili učiteljici.
malipandit@email.si
30. 11. 2007 09.46
ce je tale zgodba pri bralcih povecala odpor do muslimanov, potem je tisti ki je celo stvar sprozil dosegel svoj namen. Morate vedeti da vse te storije niso slucajne. Njihova pokrtiost v medijih pa ogromna. Na danskem narisejo mohameda, pa medvedek mohamed ..... Te zgodbe so namenoma iscenirane z namenom da se zahodnjakom muslimani prikazejo v slabi luci, saj se v senci zgodbic tipa Britney spears in Paris Hilton pripravlja tretja svetovna vojna in agresorjem se zdi izrednega pomena da izpadejo pri tem kot borci za svobodo in demokracijo. Vse te zgodbe o fanaticnih muslimanih so informacijska vojna in predpriprave na pravo. Zaradi lastne neinformiranosti navkljub temu da vsak dan "beremo novice" bomo taksno vojno celo podprli in se v zgodovino vpisali kot narod ki je podrl najvecjo morijo v zgodovini ker smo nasedali ultimativni informacijski iluziji in pranju mozganov. Je mar zgodbica o medvedku Mohamedu dovolj da v nas ubije razsodnost, resnicoljubnost in postenje?
mire@email.si
30. 11. 2007 08.28
izredno obcutljivi ja:) to bo to.. mislim oni pa so se vedno vsi v srednjem veku tako da itak ni kaj komentirat.
bonsai9@email.si
30. 11. 2007 08.21
Saj v Sloveniji tud ne smeš dat imena Bin Ladn, ne Kristus, ne Jezus. Zakaj bi potem muslimane zaje***?
Iggy Q
29. 11. 2007 22.35
Tile muslimani pa so čist divji. Zdaj še imena Mohamed ne smeš dat nikomur.
limonca4
29. 11. 2007 20.31
Bohem, vidim, da nisi prebral ali razumel celotnega mojega komentarja ... Napisala sem le, da so muslimani izredno občutljivi (upam, da se spomniš, kako je bilo zaradi karikature v nekem danskem časopisu ali v Franciji, kjer so prepovedali nošnjo islamskih rut na javnih ustanovah (šole, univerze ...) ... to je to ... Lp
Bohem
29. 11. 2007 20.04
@scoop - hehehehe, morda imaš prav. @coccolinetta: se strinjam s tabo, naj zahod ostane na zahodu, vzhod bo pa na vzhodu..... @limonca4, Romuel ipd.: kako vam ni jasno, da Sudanci ne predstavljajo celotnega muslimanskega prebivalstva?!??? Ali je Vaša omejenost res tak problem?!!!?
johndoe35
29. 11. 2007 18.25
Naj jo zaprejo..kaj pa leče tam kjer ji ni potrebno med muslimani
E-OL
29. 11. 2007 17.53
lol kakšna prepričanja...čudno.
coccolinetta@email.si
29. 11. 2007 16.29
danica: Bravo! Jaz tudi ne vem, zakaj se zahod vtika v njih...Naj jih pustijo tam, kjer so, naj pač imajo svojo vero... Nismo za skupaj, imamo čisto drugačne nazore, drugačno vero in kjer pride do stika, pride do trenja...Mi ne razumemo njih in oni ne nas... ne vem zakaj bi se potem morali mešati?
scoop
29. 11. 2007 16.02
Bohem, nic ne skrbi... Niso omejeni z bushevo pralnico... Samo omejeni so ;)
Bohem
29. 11. 2007 15.46
@Romuel: Ker se je to zgodilo v Sudanu je treba napasti Irak ane? - hahahaha, kako so nekateri omejeni z bushevo pralnico možganov
limonca4
29. 11. 2007 15.21
Mah, saj so otroci hoteli dati medvedku tako ime in ne učiteljica ... Res žalostno! Vedno so drugi krivi (kristjani, budisti, šintoisti, ateisti ...), samo muslimani, ki so izredno občutljivi na vsako stvar, ne ... Če bi cerkev bičala vsakega človeka, ki je kdaj koli rekel čez njo ali pa jo žalil, bi se biči že po prvem dnevu čisto obrabili ... I LOVE PEACE Lp vsem!
facka
29. 11. 2007 13.30
Mislim, da je potrebno spoštovati "zakone" vsake vere. Ampak kar je pretirano je pa pretirano... Včasih muslimani pa res nimajo meje.
zupancicevajama@email.si
29. 11. 2007 13.28
bonsai9 Ne razumem, kako eni butalci povsod najdejo nekaj o Jansi! NEKA novinarka je NEKOMU rekla,blablabla in bila odpuscena? KATERA NOVINARKA? KOMU JE REKLA IN OD KJE JE BILA ODPUSCENA.Bedak. Sicer mi je vseeno kateri lopov je na oblasti, saj vsi kradejo, nam vedno znova nekaj prepovedujejo in nam mecejo pesek v oci.
mojster_jaka25
29. 11. 2007 13.20