Tujina

V Zaliv kmalu tudi Britanci

Washington/London/Bagdad, 05. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška in britanska bojna letala so v soboto na jugu Iraka bombardirala tri položaje iraške protiletalske obrambe. Na območje Perzijskega zaliva pa bo v kratkem svoje vojake poslala tudi Velik britanija.

Po navedbah ameriških vojaških virov je iraška protiletalska obramba pred tem streljala na letala med njihovim kontrolnim poletom. Kot so še sporočili s centralnega ameriškega poveljstva na Floridi, so zavezniki streljali na protiletalske položaje v bližini Nasirije, kakih 270 kilometrov jugovzhodno od Bagdada.

Zavezniška letala so v soboto poleg tega že 13. v treh mesecih na iraška tla odvrgla letake. Na njih je pisalo, kdaj lahko iraški vojaki vklopijo radijske sprejemnike, da bi se seznanili z inšpekcijami Združenih narodov v Iraku in režimom predsednika Sadama Huseina.

Tudi Velika britanija pošilja vojsko v zaliv

Britanska vlada bo predvidoma prihodnji teden objavila odločitev o napotitvi do 20.000 vojakov v Perzijski zaliv. Kot poroča Sunday Times, bi lahko prve enote, ki naj bi okrepile ameriške oborožene sile v Perzijskem zalivu, tja začeli premeščati že 15. januarja. Britanska vlada naj bi tudi mobilizirala kakih 7000 rezervistov, med njimi 2000 zdravnikov in medicinskih sester.

Informacije o napotitvi bo Blair potrdil naslednji teden (Foto: Reuters)
Informacije o napotitvi bo Blair potrdil naslednji teden (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Britanski časnik Daily Telegraph pa je v soboto poročal, da naj bi v Perzijski zaliv napotili med drugim britansko letalonosilko Ark Royal in ladjo Ocean, ki prevaža bojne helikopterje. To po mnenju časnika kaže na morebitno izkrcanje britanskih specialnih enot z amfibijskimi vozili na jugu Iraka.

Po pričakovanjih naj bi se britanska vlada o morebitnem vojaškem posredovanju v Iraku posvetovala na četrtkovi seji, zatem pa naj bi o načrtih premier Tony Blair seznanil javnost. Britansko zunanje ministrstvo pa je povabilo britanske veleposlanike po svetu na konferenco, na kateri naj bi v ponedeljek in torek govorili o iraškem konfliktu.

Pregledi se nadaljujejo

Pregledi se nadaljujejo
Pregledi se nadaljujejo FOTO: Reuters

Inšpektorji Združenih narodov za nadzor nad iraškim orožjem za množično uničevanje pa nadaljujejo s pregledom sumljivih objektov. Ena od skupin inšpektorjev ZN je davi zapustila glavni sedež v Bagdadu in krenila na pot proti drugemu največjemu iraškemu mestu Al Basra, kakih 550 kilometrov jugovzhodno od Bagdada. V Al Basri je v soboto skupina inšpektorjev izvedla prvi pregled po začetku inšpekcij 27. novembra lani. Druga skupina inšpektorjev pa je v soboto obiskala tretje največje iraško mesto Mausil, kjer je inšpekcije opravila že decembra lani.

Na terenu po celem Iraku je bilo v soboto pet skupin Komisije ZN za nadzor, verifikacije in inšpekcije (UNMOVIC) in Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), so sporočili iz tiskovnega središča iraškega ministrstva za informiranje. Inšpektorji krepijo svoje dejavnosti v Iraku pred 27. januarjem, ko bosta vodji UNMOVIC in IAEA, Hans Blix in Mohamed el Baradej, Varnostnemu svetu ZN predstavila poročilo o prvih dveh mesecih inšpekcij.