Tujina

V zadnjem trenutku ubežali smrti

Islamabad, 22. 09. 2008 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V pakistanskem hotelu Marriot, kjer je v soboto odjeknila močna eksplozija in ubila 53 ljudi, bi moral večerjati sam državni vrh. Odgovornost za napad je prevzela manj znana teroristična skupina.

Razlog sobotne eksplozije v pakistanski prestolnici Islamabad, ki je terjala 53 smrtnih žrtev in 266 ranjenih, postaja vse bolj jasen. Tarča napadalcev so bili najverjetneje pomembni možje, ki bi morali večerjati v hotelu, a so iz neznanega razloga spremenili načrte in tako ubežali skoraj gotovi smrti.

Ogenj je skoraj popolnoma uničil šestnadstropni hotel, pred njim pa je eksplozija v tla zarezala šest metrov globok krater.
Ogenj je skoraj popolnoma uničil šestnadstropni hotel, pred njim pa je eksplozija v tla zarezala šest metrov globok krater. FOTO: Reuters

Bomba je namreč eksplodirala prav v času, ko je v banketni dvorani po sončnem zahodu — kot veleva ramadan — večerjalo okoli 200 do 300 gostov, med njimi pa bi po zadnjih informacijah morali biti tudi predsednik Asif Zardari, premier Yousuf Raza Gilani in nekaj mož oboroženih sil. A jih ni bilo.

Pakistanski notranji minister Rehman Malik je ob tem razkritju povedal, da je predsednik parlamenta na ta dan v Marriottu "organiziral večerjo za celotno vodstvo - predsednika, premiera in poveljnike oboroženih sil", da pa sta premier in predsednik v zadnjem trenutku odločila, da bodo večerjo pripravili v premierovi hiši. Zakaj sta se za to odločila, ni pojasnil, dodal pa je, da je bila odločitev tajnost, večerjo pa so nato imeli v premierovi hiši, tako da je bilo "rešeno celotno pakistansko vodstvo".

Spomnimo...

V barikado pred strogo varovanim hotelom Marriot, sicer znanem po tem, da v njem prebivajo poslovneži, tujci in mestna elita, se je okoli 20. ure po lokalnem času zaletel poltovornjak, naložen s tono eksploziva. V tragediji je umrlo 53 ljudi, med njimi štirje tuji državljani — dva Američana, Vietnamec in češki veleposlanik v Pakistanu Ivo Zdarek. Požar je izbruhnil v vsaj dveh prostorih, nato pa se je razširil v druge prostore hotela z 290 sobami.

pogorišče hotela v Pakistanu
pogorišče hotela v Pakistanu FOTO: Reuters

Iz urada afganistanskega predsednika Hamida Karzaja so sporočili, da je le-ta pakistanskemu premieru Gilaniju v telefonskem pogovoru izrazil sožalje ob izgubah v napadu, ob tem pa sta se strinjala o potrebi po iskrenem sodelovanju obeh držav v boju proti terorizmu.

Odgovornost za napad na hotel, ki je bil tarča teroristov že leta 2004 in 2007 in stoji ob pomembnih vladnih stavbah, je danes prevzela manj znana islamska teroristična skupina Fedayeen. Predsednik Zardari je v televizijskem nagovoru že izrazil odločenost premagati terorizem. "Terorizem je rak Pakistana, odločeni smo, za božjo voljo, da bomo državo očistili tega raka."

pogorišče hotela v Pakistanu
pogorišče hotela v Pakistanu FOTO: Reuters

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
24. 09. 2008 09.39
Če ni vere, je pa ideologija...
nosferatu
23. 09. 2008 11.11
pijanec22, se cisto strinjam s tabo. Ce ne bi blo vere (vsaj take izključujoče kot je sedaj), bi bilo dosti manj nasilja!
pijanec22
23. 09. 2008 01.50
Za vse vernike je potrebno uvesti delovna taborišča. Kot na Kitajskem. Potem pa bo mir s temi pravljicami.
asaj
22. 09. 2008 21.28
ne morem verjeti, da se v imenu neke vere dogajajo takšni zločini! Ne verjamem, da je katerikoli bog zato bolj srečen,verjetno samo joka!!!
Uros321
22. 09. 2008 16.43
CIA... Poizkus atentata... Ni dvoma.