Tujina

V Turčiji umorili katoliškega duhovnika

Carigrad/Damask/Kopenhagen, 06. 02. 2006 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Več dni trajajoči nasilni protesti zaradi spornih karikatur islamskega preroka Mohameda ne pojenjajo.

Pred umorom duhovnika je zaradi karikatur preroka Mohameda v Carigradu protestiralo okoli 300 Turkov.

Italijanski katoliški duhovnik, 60-letni Andrea Santare, je najverjetnega prva žrtev islamistov, ki so ogorčeni zaradi objave karikatur Mohameda v danskem časniku Jyllands Posten.

<b>Policija pred cerkvijo, kjer je mladoletnik ubil duhovnika:</b> Po zagotovilih apostolskega vikarja Luigija Padovese je bil v dobrih odnosih z muslimani v regiji.
<b>Policija pred cerkvijo, kjer je mladoletnik ubil duhovnika:</b> Po zagotovilih apostolskega vikarja Luigija Padovese je bil v dobrih odnosih z muslimani v regiji. FOTO: Reuters
Kronologija dogajanja:

30. september 2005: Danski časnik objavi karikature
20. oktober 2005: Muslimanski veleposlaniki se pritožijo danskemu premierju
10. januar 2006: Norveški časniki objavijo karikature
26. januar 2006: Savdska Arabija odpokliče veleposlanika
30. januar 2006: Palestinski skrajneži napadejo urad Evropske unije v Gazi
31. januar 2006: Danski časnik se opraviči
1. februar 2006: Francoski, nemški, italijanski in španski časniki objavijo karikature
4. februar 2006: Sirijci napadejo danko in norveško veleposlaništvo v Damasku
5. februar 2006: Protestniki napadejo dansko veleposlaništvo v Bejrutu

Duhovnika so našli ustreljenega v cerkvi Svete Marije v turškem mestu Trabzonu, ki leži na obali Črnega morja. Četudi povezave s spornimi karikaturami in ubojem policija ni potrdila, ostaja dejstvo, da so pred smrtjo duhovnika potekali protesti zaradi objave v številnih evropskih časnikih. Turška televizija NTV je poročala, da je duhovnik umrl zaradi strelne rane v prsi.

Morilec: Bog je velik!

Morilec je najverjetneje mladoletnik, ki je udrl v cerkev in začel streljati, so povedali očividci. Eden od strelov je bil usoden za duhovnika. Mladoletnik je nato pobegnil s kraja zločina, zdaj pa ga policija pospešeno išče. Policisti sicer sumijo, da gre za 17-letnika.

Duhovnik Andrea Santare je prišel v Turčijo pred petimi leti. (arhivska fotografija Andrea Santore)
Duhovnik Andrea Santare je prišel v Turčijo pred petimi leti. (arhivska fotografija Andrea Santore) FOTO: Reuters

Človek, ki je po maši ubil italijanskega katoliškega duhovnika je po vstopu v cerkev zaklical ''Bog je velik!'', je povedal apostolski nuncij Antoni Lucibello. ''Pomočnik ubitega duhovnika je povedal, da je morilec pri vstopu in izstopu iz cerkve zavpil Alah je velik!,'' je dejal.

Obsodbe turške oblasti

Guverner pokrajine Trabzon Huseyin Yavuzdemir je umor ostro obsodil in obljubil, da bodo morilca hitro odkrili. Tudi turški minister za zunanje zadeve je sporočil, da je Turčija odločena odkriti storilca. Dodal je, da upa, da dogodek ne bo skrhal odnosov med katoliki in muslimani v Turčiji. Umor sta obsodila tudi turško pravosodno ministrstvo in vlada.

Žrtve tudi v Afganistanu

Medtem so v Afganistanu izbruhnili novi protesti. V provinci Laghman na vzhodu države se je že drugi dan zapored zbralo na tisoče ljudi, ki so metali kamenje na policijo, ta pa je v odgovor streljala v zrak. Pri tem so umrle tri osebe.

Protesti v Afganistanu so terjali dve smrtni žrtvi
Protesti v Afganistanu so terjali dve smrtni žrtvi FOTO: Reuters
Dansko zunanje ministrstvo je opozorilo pred potovanji razširilo na 16 muslimanskih držav. V Koebenhavnu se namreč bojijo, da bi se po napadih na danska predstavništva v Damasku in Bejrutu kriza lahko razširila na druge države.

Tudi v Indoneziji se je zbralo več sto skrajnih muslimanov, ki so protestirali proti objavi spornih karikaturah preroka Mohameda. V indonezijski prestolnici Džakarta se je pred stavbo, v kateri je dansko veleposlaništvo, zbralo okoli 400 članov neke islamske stranke, ki so zahtevali opravičilo danske vlade. V mestu Bandung na Zahodni Javi pa je več kot 100 muslimanov zahtevalo, da indonezijska vlada prekine vse diplomatske stike z Dansko.

Francoska policija je morala zaradi grožnje z bombo evakuirati stavbo dnevnika France Soir, ki je v sredo objavila karikature. Zaposleni so se v stavbo lahko vrnili po dveh urah.

Pred pisarno Evropske unije v Gazi je skupina nekaj sto študentov protestirala zaradi objave karikatur. Protestnike, ki so vzklikali protievropska gesla, v zgradbo metali kamenje, železne palice in prazne steklenice ter zažgali zastavo EU, je razgnala palestinska policija. Pisarna EU v Gazi je sicer zaradi nasilja in groženj zaprta že od minulega tedna. Okoli 200 protestnikov je poslopje avstrijskega veleposlaništva v iranskem mestu Teheran obmetavalo z molotovkami.

Protestniki so se zbrali tudi v Kandaharju, kjer so po obisku mošeje na ulicah vzklikali "Smrti Danski" in "Alah je velik". V Kabulu so protestniki metali kamenje na ameriško vojaško bazo v mestu. V Somaliji pa je v spopadu med policisti in protestniki umrl 14-letnik. Obenem je bilo ranjenih več ljudi.

Libanonski musliman vzklika slogane v ognjenem danskem veleposlaništvu v Bejrutu
Libanonski musliman vzklika slogane v ognjenem danskem veleposlaništvu v Bejrutu FOTO: Reuters
Avstrijsko predsedstvo Evropske unije je obsodilo napade na veleposlaništva Danske, Švedske in Norveške v Damasku ter grožnje evropskim državljanom, ki so jih sprožile objave karikatur. Napade je ostro obsodil tudi unijin zunanjepolitični predstavnik Javier Solana.

Več sto protestnikov je protestiralo tudi v New Delhiju. V indijski prestolnici je posredovala policija, ki je proti protestnikov uporabila solzivec in vodne topove. Zaenkrat ne poročajo o morebitnih ranjenih. Nemirno je bilo tudi Šrinagarju in ostalih mestih indijske zvezne države Džamu in Kašmir. V Šrinagarju so zažigali danske zastave in pnevmatike ter vzklikali različna gesla, močno je bil oviran promet. Oblasti so v znak protesta zaradi objave karikatur razglasile splošno stavko. Med drugim so bile zaprte številne trgovine in podjetja.

Dva tisoč iraških šiitov je danes v Kutu, 175 kilometrov južno od Bagdada, zahtevalo smrtno obsodbo za avtorje spornih karikatur o preroku Mohamedu. Zažgali so dansko zastavo ter vzklikali "Ne, ne Izrael" in "Ne, ne Amerika".

O protestih poročajo tudi s Tajske, kjer se je v tajskem glavnem mestu Bangkok pred danskim predstavništvom zbralo okoli 500 muslimanov, ki so Dansko označili za "sovražnico muslimanov".

Vroče tudi v Iranu

Evropska komisija je obsodila nasilje, do katerega je prišlo po objavi karikatur islamskega preroka, obenem pa pozvala k "mirni" razpravi o problemu, kot se to spodobi za demokratične in pluralistične družbe.

Pred danskim veleposlaništvom v Teheranu se je zbralo kakih 400 razjarjenih protestnikov, ki so na zgradbo metali kamenje in molotovke. Demonstranti so za kratek čas celo vdrli na območje veleposlaništva. Policija je pobesnelo množico uspela razgnati šele z uporabo solzivca.V nemirih je bilo po navedbah policije ranjenih najmanj devet ljudi.

Gre za že drugi današnji poskus napada na veleposlaništvo v iranski prestolnici. Dopoldne so iranski protestniki poskušali zažgati avstrijsko veleposlaništvo, vendar jim je uspelo zgolj uničiti vrata veleposlaništva. Večjemu številu policistov ni uspelo preprečiti požara na vratih, so pa preprečili nadaljnjo škodo. Ob vzklikih "Smrt Danski", "Smrt Nemčiji" in "Smrt Angliji" so protestniki zažgali zastave vseh treh držav, po navedbah očividcev pa tudi zastave še nekaterih drugih evropskih držav.

V Nemčiji se bojijo nasilja

Nemški policijski sindikat in bavarski notranji minister opozarjata, da bi morali po izbruhu nasilja v svetu tudi v Nemčiji povečati pozornost pred možnimi terorističnimi napadi. "Nasilni protesti se lahko preselijo tudi k nam," je povedal minister Günther Beckstein. Predstavnik policijskega sindikata pa je izjavil, da je mogoče pričakovati tudi teroristične napade.

Španski in turški premier, Jose Luis Rodriguez Zapatero in Recep Tayyip Erdogan, sta se zavzela za spoštovanje in mir. Britanski premier Tony Blair je medtem nasilje označil za popolnoma nesprejemljivo. Podobne odzive sta objavili Nemčija in Francija.

"V Nemčiji je na stotine islamističnih skrajnežev, ki so znani, vendar njihovega delovanja zaradi pomanjkanja uslužbencev ne moremo nadzorovati," je povedal predsednik sindikata Konrad Freiberg. "Šele ko se bo zgodil napad, se bodo vsi zdrznili, češ da so bili napadalci znani že od prej." Predsednik vladne CDU se zavzema za prekinitev diplomatskih odnosov z državami, ki ne zagotavljajo varnosti veleposlaništev in drugih diplomatskih predstavništev.

Opravičilo libanonske vlade

Libanonska vlada pa se je opravičila Danski, potem ko je v nedeljo več tisoč razjarjenih muslimanskih protestnikov napadlo dansko veleposlaništvo v Bejrutu in podtaknilo požar, kar je bil eden najbolj nasilnih odzivov na sporne objave karikatur preroka.

Protesti v Indoneziji - ''Karikatura Mohameda = Norčevanje iz muslimanov''
Protesti v Indoneziji - ''Karikatura Mohameda = Norčevanje iz muslimanov'' FOTO: Reuters
Sporne karikature je v soboto objavil tudi malezijski časopis Sarawak Tribuneu. Danes so sporočili, da so odpustili odgovornega urednika, ki se je že opravičil zaradi objave.

Kot je sporočil libanonski minister za informiranje Gazi Aridi, je vlada, ki se je sestala izredni seji, soglasno zavrnila in obsodila nerede, ki so škodovali ugledu države. Policija je po nasilju, ki je zahtevalo eno smrtno žrtev, 30 ljudi je bilo ranjenih, v Bejrutu prijela približno 200 osumljencev. Premier Fuad Saniora je pojasnil, da je med prijetimi 76 Sircev, 35 Palestincev in 38 Libanoncev.

Objava karikatur sprožila ogorčenje muslimanov

Ogorčenje zaradi objave karikatur islamskega preroka Mohameda v danskem časniku je torej preraslo v hudo nasilje. Najhuje je bilo v Siriji, kjer so protestniki zažgali prostore več evropskih veleposlaništev, v Libanonu pa je razjarjena množica razbijala po ulicah. Politiki in verski voditelji so zaman pozivali k umiritvi strasti in označevali objavo podob za neodgovorno dejanje, belgijsko-nizozemsko združenje muslimanov pa je v odgovor objavilo karikature na račun judovske vere.

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan, ki so ga nasilni protesti ''vznemirili'', je pozval k miru in dejal, da želja po maščevanju ni opravičilo za nasilje.

Karikature Mohameda je pred štirimi meseci objavil danski časopis Jyllands Posten, afera pa je izbruhnila prejšnji teden, ko jih je ponatisnila še vrsta drugih evropskih dnevnikov. Danski časnik se je za dejanje opravičil in ob tem zagovarjal svobodo izražanja, vendar nikakor ni uspel pomiriti muslimanov, ki jih ni razburila le upodobitev preroka, kar njihova vera prepoveduje, temveč tudi način, kako je Mohamed upodobljen. Ena od 12 risb prikazuje ustanovitelja islama s turbanom v obliki bombe.

Iransko ministrstvo za trgovino je zaradi spornih karikatur prekinilo trgovinsko menjavo z Dansko. "Od danes so prekinjena vsa trgovinska pogajanja z Dansko, razveljavljeni pa so tudi vsi trgovinski sporazumi. Poleg tega odslej ne bomo več sprejemali danskih delegacij," je sporočil iranski minister za trgovino Masud Mir Kazemi.

Predstavniki časnika zdaj razmišljajo o možnosti, da bi z imamom danske islamske skupnosti objavili skupno izjavo. Glavni urednik Carsten Juste je za danski radio povedal, da je predlog, ki je prišel z muslimanske strani, "vreden razmisleka".

Predstavnik islamske verske skupnosti na Danskem imam Ahmed Akari je predlagal, naj se časnik "nedvomuno" opraviči muslimanom. V zameno za to naj bi imami v državah, kjer je islam prevladujoča religija, pozvali h končanju protestov.

SORODNI ČLANKI