Tujina

V Turčiji predčasne volitve

Ankara, 03. 05. 2007 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Turški parlament je potrdil predlog turškega premierja o razpisu predčasnih volitev 22. julija.

Turški parlament je potrdil predlog za razpis predčasnih volitev, ki naj bi končale politično krizo, v katero so ujeti zagovorniki sekularne države in vlade, ki jo obtožujejo, da gradi oblast na načelih islamizma.

Turški premier je predlagal razpis predčasnih volitev
Turški premier je predlagal razpis predčasnih volitev FOTO: Reuters

Turški premier Tayyip Erdogan je razpis predčasnih volitev parlamentu predlagal v sredo in kot možni datum predlagal 24. junij. Volilna komisija, ki odloča o datumu volitev je predlagala, da bi volitve razpisali za 22. julij.

Kriza je nastala ob zavrnitvi veljavnosti prvega kroga predsedniških volitev na ustavnem sodišču. Po Erdoganovem mnenju bi bilo odločitev o predsedniku, ki ga po sedanji volilni zakonodaji voli parlament, najbolje prepustiti ljudstvu.

Premier je predlagal spremembo volilne zakonodaje, ki bi omogočila splošne predsedniške volitve ter skrajšanje predsedniškega mandata s sedem na pet let, ki pa bi ga bilo mogoče služiti dvakrat zapored (zdaj le enkrat).

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.