Tujina

V tišini bi prisluhnili verzom iz Korana

Teheran, 26. 07. 2009 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Iranska opozicija želi pripraviti žalno slovesnost za protestnike, ki so umrli v spopadih s policijo po zmagi predsednika Ahmadinedžada na predsedniških volitvah.

Vodji iranske opozicije Mir Hosein Musavi in Mehdi Karubi sta notranje ministrstvo zaprosila za dovoljenje za pripravo žalne slovesnosti za protestnike, ki so umrli v spopadih s policijo med protesti po zmagi iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada na predsedniških volitvah.

Musavi in Karubi sta za dovoljenje za organizacijo spominske slovesnosti "na 40. dan po smrti protestnikov" na javnem kraju v Teheranu zaprosila v pismu, v katerem sta poudarila, da na slovesnosti ne bo govorov in da bodo udeleženci v tišini prisluhnili verzom iz Korana. Na spletni strani Karubijeve stranke so zapisali, da želijo žalno slovesnost pripraviti v četrtek.

V protestih, ki so sledili za opozicijo sporni zmagi Ahmadinedžada na volitvah 12. junija, je bilo po podatkih policije ubitih 20 protestnikov, več kot tisoč pa so jih aretirali.

Amsterdam: Globalni dan akcijje za Iran
Amsterdam: Globalni dan akcijje za Iran FOTO: Reuters

V več kot sto mestih po svetu pa so v soboto pripravili proteste proti kršitvam človekovih pravic v Iranu in v znak podpore iranski opoziciji v boju proti režimu v Teheranu. Na zadnji dan tridnevnega "globalnega dneva akcije za Iran" so o zborovanjih v soboto poročali iz Amsterdama, Londona, Tokia, Pariza, največ, več kot 4000 ljudi, pa se je zborovanja udeležilo v švedski prestolnici Stockholm.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
27. 07. 2009 22.22
nosferatu Bejž no, a si pomislil mogoče na to ,da je ljudem preprosto prekipelo in imajo poln kufer laži valadajoče stranke!?? Malo čudno ,da kar na lepem veliko ministriov zapušča ahmadineđada ali pa so bili odstavljeni! Še celo bivši predsedniki Rafsandžani in Mohammad Khatami kritizirata Mahmouda Ahadinedžada, kaj to ni nekam skrivnostno čudno? Aja boš rekel podkupili so jih Amerkanci ,ja ja ...hehe "Upor" v Argentini? Misliš v času Hladne vojne!? Pozanimaj se še o "uporu" na Filipinih ,in kdo ga je podpiral! Podobno je bilo ,sekcesija Južnega Jemna in povzročitev državljanske vojne, poskusi na Tajskem etc. Veliko podobnih "uporov" je bilo ,pač čas Hladne vojne !
izbruh@gmail.com
27. 07. 2009 09.18
Iranke so apartne ženske...
nosferatu
27. 07. 2009 08.43
"In zavladala je Tišina ,"Red in Mir" ?" Tega ne vem, je pa Ameriki poleg onega "upora" v Argentini tudi ta "upor" spodletel... Ameriška hegemonija se bliža koncu, nove velesile prihajajo
Abacus
27. 07. 2009 00.44
In zavladala je Tišina ,"Red in Mir" ?
cohiba.cubana
26. 07. 2009 19.52
spet bodo zvizgali pendriki
AdminSisay
26. 07. 2009 16.04
Pa Šešelj tudi ...
bostjan@kocevje.com
26. 07. 2009 14.35
ratko mladić je car!