Tujina

V Sudanu brez dogovora

Abuja/New York, 17. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nemirni pokrajini Darfur še vedno ne bo miru, saj so se pogajanja med uporniki in sudansko vlado končala brez dogovora.

Sudanski otroci, ki upajo na svetlejšo prihodnost - jim bodo resolucije, dekleracije, sklepi... to prinesli? (foto: Reuters)
Sudanski otroci, ki upajo na svetlejšo prihodnost - jim bodo resolucije, dekleracije, sklepi... to prinesli? (foto: Reuters) FOTO: Reuters
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsak mesec zaradi bolezni in nasilja v Darfurju umre do 10.000 ljudi.

Sudanske oblasti so sporočile, da so se pogajanja o miru z uporniki v Darfurju končala brez dogovora. Pogajanja v Nigerijski prestolnici Abuja so bila usmerjena v končanje 19-mesečnih konfliktov v pokrajini Darfur v zahodnem Sudanu, kjer je do sedaj bilo ubitih 50.000 ljudi.

Sprti strani naj bi se ponovno sestali v roku enega meseca in poskušali doseči sporazum glede humanitarnih in varnostnih razmer v pokrajini. Uporniki so doslej zavračali podpis sporazuma, ki bi izboljšal pomoč mnogim beguncem, ki so zapustili svoje domove.

Sankcije zoper Sudan

ZDA so svojo verzijo resolucije, ki še vedno predvideva uvedbo gospodarskih sankcij, predstavile v četrtek zvečer. Washington je za sankcije, če Sudan ne bo polno sodeloval z zahtevami ZN, hkrati pa poziva Kartum, naj se vzdrži vojaških preletov na območje krizne pokrajine Darfur, na zahodu Sudana. Sprejem resolucije pa je malo verjeten, ker naj resolucija ne bi ustrezala kitajskim interesom.

Kot je v četrtek dejal kitajski veleposlanik pri ZN Wang Guangya, stališče Kitajske še ni znano oziroma ga ne more napovedati, pri tem pa je poudaril, da se v osnutku nahaja nekaj težav, zaradi katerih bi Kitajska lahko da glasovala proti osnutku resolucije. "Potrebujemo rešitev, ki bi nam bila v pomoč, ne pa resolucije, ki bi še dodatno zapletla položaj na terenu," je še dodal Guangya.

Drugi popravek v dneh dneh

V Darfurju so medtem po navedbah ZN razmere še naprej negotove. Po podatkih človekoljubnih organizacij je od začetka minulega leta zaradi nasilja svoje domove v Darfurju zapustilo 1,2 milijona ljudi, okrog 50.000 ljudi pa je izgubilo življenje.

ZDA so popravljeno različico nove resolucije ZN glede krize v Darfurju predlagale vsega dan po tem, ko so predlagale prvi popravek, a je Kitajska napovedala, da bo uporabila pravico veta, če bo prišlo do glasovanja. Ameriški predlog namreč predvideva sankcije proti sudanski naftni industriji, Kitajska pa je eden največjih uvoznikov nafte iz Sudana. Tudi nova različica še vedno predvideva uvedbo sankcij do Sudana v obliki embarga na njegovo nafto.

Afriška unija naj okrepi nadzorne misije

Ena od skoraj do tal požganih vasi v Darfurju (foto: Reuters)
Ena od skoraj do tal požganih vasi v Darfurju (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Popravljen osnutek sicer vsebuje ključne elemente resolucije, ki jo je Washington v VS ZN predstavil minuli teden. Afriško unijo tako poziva k okrepitvi nadzorne misije v Darfurju, mednarodno skupnost pa k pomoči AU pri uresničevanju mandata.

Generalnega sekretarja ZN Kofija Annana še poziva k ustanovitvi komisije, ki bi ugotovila, ali se je v Darfurju zgodil genocid, potem ko so se pojavila poročila o smrti na deset tisoče ljudi. Obenem oblasti v Kartumu poziva, naj razkrijejo imena tistih voditeljev arabskih milic džandžavid, ki so bili aretirani zaradi kršenja človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava. Kartum pa bi moral sprejeti tudi ukrepe zoper kršitve, o katerih je poročala AU, piše v besedilu.