Tujina

V Srbiji zaprli volišča

Beograd, 29. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Srbiji in na Kosovu se je končal prvi krog predsedniških volitev, na katerih je nekaj več kot 6,5 milijona volilnih upravičencev med 11 kandidati izbiralo naslednika dosedanjega predsednika republike Milana Mulutinovića. Neuradni izidi naj bi bili znani že v ponedeljek.

Vojislav Koštunica je volil skupaj z ženo Zorico Radović
Vojislav Koštunica je volil skupaj z ženo Zorico Radović FOTO: Reuters

Po podatkih Centra za svobodne volitve in demokracijo (CeSID) je v Vojvodini svoj glas oddalo 53,3 odstotka volilnih upravičencev, v Beogradu 52,4, v ožji Srbiji 51,9 ter na Kosovu 39,3 odstotka. Opazovalci CeSID, ki nadzorujejo glasovanje na vseh voliščih v Srbiji in na Kosovu, poročajo o posameznih nepravilnostih.

Opazovalci CeSID so sporočili, da so v Nišu tako privrženci predsedniškega kandidata Demokratične stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice kot privrženci kandidata skupine državljanov Miroljuba Labusa prekršili pravilo volilnega molka. V CeSID-u menijo, da kršitve ne morejo odločilno vplivati na veljavnost volitev.

CeSID je napovedal, da naj bi prve neuradne izide volitev objavil že v ponedeljek.

Albanci na Kosovu bojkotirali volitve

Albanci na Kosovu se volitev niso udeležili
Albanci na Kosovu se volitev niso udeležili FOTO: Reuters

CeSID je sporočil, da so Albanci na Kosovu na vseh voliščih, ki jih je skupno 268 z nekaj manj kot 108.000 volilnimi upravičenci, volitve popolnoma bojkotirali. Slabši odziv je bil tudi na jugu Srbije, kjer prav tako živi veliko Albancev. Jugoslovanski minister za etnične in nacionalne skupnosti Rasim Ljajić je pojasnil, da je razlog za to "skrajno zadržano stališče do predsedniških volitev" dveh albanskih strank (PDP in PDUA). Izpostavil pa je, da zaradi tega ni mogoče oblikovati kakšnih posebnih političnih sklepov, saj ni bilo protivolilne kampanje Albancev. V največji občini na jugu Srbije, Bujanovac, deluje tretja najbolj vplivna albanska stranka PDD, ki je pozvala Albance, naj se udeležijo volitev, to pa je storila tudi albanska vlada v Tirani.

Koštunica ne dvomi v zmago

Koštunica je po glasovanju povedal, da ne dvomi v svoj uspeh in da ne bo nič hudega, če bo do njega prišel šele čez petnajst dni, "kajti končna zmaga v drugem krogu v ničemer ne zmanjšuje njene mikavnosti". Tudi Labus je povedal, da je optimist in da so njegove možnosti za zmago velike. "Srbija je velika družina, ki danes glasuje za svojo prihodnost, in prepričan sem, da bo pravilno izbrala", je še povedal Labus.

Šešelj je po glasovanju povedal, da pričakuje zmago že v prvem krogu, da pa ga ne bo preveč motilo, če se bo to zgodilo šele v drugem krogu, čez petnajst dni. Ponovil je še, da današnje volitve odpirajo vrata takojšnjemu razpisu predčasnih parlamentarnih volitev v Srbiji. Tudi Borislav Pelević, kandidat Stranke srbske enotnosti (SSJ), ki je prav tako opozicijska v srbski skupščini, je zatrdil, da so današnje volitve "samo korak do predčasnih parlamentarnih volitev". Širši javnosti neznan kandidat skupine državljanov Tomislav Lalošević je po glasovanju povedal, da je na glasovnici obkrožil ime Borislava Pelevića, ker naj bi ga slednji "gentlemantsko podpiral, medtem ko je bilo vse ostalo v predvolilni kampanji podobno bikoborbi".

Dvoboj Koštunica – Labus

Vojislav Šešelj je glas 'zase' oddal optimistično
Vojislav Šešelj je glas 'zase' oddal optimistično FOTO: Reuters

Agencije za raziskave javnega mnenja napovedujejo, da zmagovalec ne bo znan v prvem krogu in da se bosta v drugega uvrstila kandidat Demokratične stranke Srbije (DSS), Vojislav Koštunica, in kandidat skupine državljanov, Miroljub Labus. V drugem krogu, ki naj bi bil čez dva tedna, naj bi imel glede na raziskave veliko več možnosti za zmago Koštunica.

Gordana Mladenović iz tiskovnega središča centra za svobodne volitve in demokracijo v Srbiji je za 24 ur povedala, da so ponoči v bližini volišča v Kosovski Vitini odkrili eksplozivno telo, ki so ga pripadniki Kfor demontirali tik pred odprtjem volišča. Kljub temu so volišče pravočasno odprli in zaenkrat ni težav.

Voliti mora najmanj polovica

Po veljavnih predpisih je predsednik Srbije v prvem krogu volitev izvoljen, če dobi večino glasov volilcev, ki so glasovali, pogoj pa je, da se mora volitev udeležiti najmanj polovica volilnih upravičencev. Če noben kandidat ne bo dobil potrebne večine, bodo volitve ponovili čez 15 dni, v drugem krogu pa se bosta pomerila kandidata, ki sta v prvem krogu dobila največ glasov.

V Srbiji že četrtič od uvedbe večstrankarskega sistema leta 1990 volijo predsednika republike (Foto: Reuters)
V Srbiji že četrtič od uvedbe večstrankarskega sistema leta 1990 volijo predsednika republike (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V drugem krogu je za izvolitev potrebna večina glasov volilcev, ki so se udeležili volitev, prav tako ob pogoju, da se drugega kroga udeleži najmanj polovica volilnih upravičencev. Če tudi v drugem krogu noben kandidat ne dobi potrebne večine ali če volilna udeležba ni zadostna, se čez dva meseca izvede nove volitve.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8