Tujina

V Srbiji zagovor Legije

Beograd, 06. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodni svet je v primeru sojenja domnevnim morilcem srbskega premiera Đinđića zavrnil zahtevo za preložitev razprave.

Milorad Luković – Legija
Milorad Luković – Legija FOTO: Reuters

Odvetnica Biljana Kajganić, ki zastopa Dejana Milenkovića – Bagzija, enega od obtožencev, je vložila zahtevo za preložitev razprave v primeru umora srbskega premiera Zorana Đinđića. Kot je pojasnila, je Milenković na begu in ni dostopen srbskim organom pregona, zato je zahtevala, da se razpravo odloži do izročitve Milenkovića srbskim oblastem.

Legija se zagovarja

Atentat na srbskega premiera Đinđića še vedno buri duhove (foto: POP TV)
Atentat na srbskega premiera Đinđića še vedno buri duhove (foto: POP TV) FOTO: POP TV

Glavna razprava se je nadaljevala z obrambo prvoobtoženega Milorada Luković – Legije, ki je zanikal kakršnokoli vpletenost v umor premiera Đinđića. Kot je znano, se je Legija, nekdanji poveljnik razpuščene posebne policijske enote, pripadnikom srbskega notranjega ministrstva predal v začetku maja letos.

Nadaljujejo pa tudi s ponovnim preučevanjem zapisov o obdukciji trupel Dušana Spasojevića in Mila Lukovića. Naj spomnimo, zgodba o obdukcijskem zapisu se je prvič pojavila v časopisu Nin aprila letos. Obdukcijo v primeru Spasojevića sta opravila dr. Branimir Aleksandrić in prof.dr. Miroljub Obradović, v primeru Lukovića pa prof.dr. Dušan Dunjić in prof.dr. Miroljub Obradović. Poleg obdukcijskih zapisov pa so obema dokumentacijama priložene tudi ugotovitve anonimnega avtorja, ki zatrjuje, da Spasojević in Luković nista umrla v samoobrambi temveč sta bila žrtvi eksekucije.

Dr. Branimir Aleksandrić, je obdukcijsko analizo, ki je bila objavljena v časopisu Nin, ocenil kot popolno nepismenost, saj na osnovi obdukcije in na osnovi strelnih ran ni mogoče ugotoviti s kakšne razdalje je bila žrtev ranjena in ali so na žrtev sploh streljali.

Dosedanja zaslišanja, ki so se začela decembra lani, doslej še niso razjasnila primera, v katerem sta tesno povezana politika in organiziran kriminal. Sojenje proti skupno 13 obtožencem, od katerih jih je več na begu in jim sodijo v odsotnosti, so prekinili julija zaradi zdravstvenih težav predsedujočega tričlanskemu sodnemu senatu.