Tujina

V Srbiji volilni molk

Beograd, 27. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Z zaključnimi zborovanji in televizijskimi nastopi predsedniških kandidatov se je sinoči v Srbiji končala predvolilna kampanja. Za predsedniško mesto se poteguje 11 kandidatov, o zmagovalcu bo najverjetneje odločeno v drugem krogu.

Koštunica je Đinđiću sporočil, da je z njim konec
Koštunica je Đinđiću sporočil, da je z njim konec FOTO: Reuters

Jugoslovanski predsednik Vojislav Koštunica je svojo kampanjo sklenil z zborovanjem v Kruševcu, kjer živi veliko srbskih beguncev s Kosova. Kampanjo je Koštunica zaključil z geslom, ki je bilo pred dvema letoma naravnano proti nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću: "Gotov je!" Tokrat pa naj bi te besede letele na srbskega premiera Zorana Đinđića.

Na zaključnem zborovanju glavnega tekmeca Koštunice, podpredsednika jugoslovanske vlade Miroljuba Labusa, se je v Beogradu zbralo približno 20.000 njegovih privržencev. Zborovanja se je prvič od začetka volilne kampanje udeležil tudi premier Đinđić. "V Srbiji je življenje slabo. To ni skrivnost. Novo pa je, da so nekatere stvari začele delovati. Srbijo čaka dobra prihodnost," je Đinđić skušal odgovoriti na ostre obsodbe Koštunice.

Volitve bodo v nedeljo
Volitve bodo v nedeljo FOTO: Reuters

V skladu s srbskim volilnim zakonom se nedeljskih volitev ne bo mogel udeležiti nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević, saj državljani, ki so v času volitev v tujini, glasu ne morejo oddati. S haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije so sicer sporočili, da bi lahko organizirali volitve za srbske zapornike, če bi se o tem dogovorili z jugoslovanskim veleposlaništvom. Milošević je že pred nekaj tedni izrekel podporo kandidaturi predsednika Srbske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešlju.