Tujina

V Srbiji neuspele volitve

Beograd, 14. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
E.Ž./V.P./STA
Komentarji
0

Zaradi prenizke volilne udeležbe včerajšnje predsedniške volitve v Srbiji niso uspele. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi pa je srbske oblasti pozvala k nujni spremembi volilnega zakona.

Volitve bodo morali ponoviti najpozneje do 5. decembra
Volitve bodo morali ponoviti najpozneje do 5. decembra FOTO: Reuters

Koštunica je sicer na neuspelih volitvah dobil prepričljivih 66 odstotkov glasov, njegov protikandidat Miroslav Labus pa le 31 odstotkov. Volitev se je udeležilo le dobrih 45 odstotkov volilcev, zato jih bodo morali najpozneje do 5. januarja ponoviti. Če se to ne bo zgodilo, bo dolžnosti prevzela predsednica parlamenta Nataša Micić.

Med posebnosti včerajšnjih volitev je mogoče uvrstiti podatek, da je bila največja volilna udeležba prav v srbski prestolnici (47,4-odstotna) in v osrednji Srbiji (46,2-odstotna), manjša pa v Vojvodini (43,4-odstotna) in na Kosovu (31,7-odstotna). Tako so volilci na svojevrsten način zanikali domače, predvsem pa ocene iz zahodnih prestolnic, da so Labusovi privrženci iz urbanih in razvitih krajev, Koštuničevi pa iz podeželja.

Vodja poslanskega kluba okrnjenega vladajočega DOS in podpredsednik Demokratične stranke Zorana Đinđića, Čedomir Jovanović, je po razglasitvi volilnih izidov povedal, da bodo predsedniške volitve vnovič razpisane že ta teden, ker naj bi po srbski ustavi veljalo, da mora biti predsednik Republike Srbije izvoljen 30 dni pred iztekom mandata sedanjega šefa države, Milana Milutinovića 5. januarja 2003. Koštuničeva DSS pa tudi nekatere druge stranke so vladajočemu DOS zamerile, ker je prezgodaj razpisal volitve za šefa države. Premier Đinđić je po prvem krogu pojasnil, da je to storjeno prav zaradi morebitnega neuspeha volitev, ki so bile razpisane za 29. september, tako da bi bilo še vedno dovolj časa za njihovo ponovitev pred iztekom omenjenega roka.

Volilno pravico imajo tudi mrtvi

Labus je v prvem drugem krogu iozgubil - bo tako tudi v ponovitvenem?
Labus je v prvem drugem krogu iozgubil - bo tako tudi v ponovitvenem? FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik srbske nevladne organizacije Center za svobodne volitve in demokracijo Marko Blagojević je za 24ur radijske novice povedal, da so eden od razlogov za neuspeh volitev tudi neažurni in nepopolni seznami volilcev. Na sezname so vpisani celo pokojni in ljudje, ki živijo v tujini ali pa so v zaporih. "Če bi bilo število volilcev na seznamu točno, bi volitve gotovo uspele," je prepričan Blagojević.

Poziv k spremembi zakona

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi je pozvala oblasti v Srbiji k nujni spremembi volilnega zakona, ki tudi za veljavnost drugega kroga predsedniških volitev zahteva več kot 50-odstotno volilno udeležbo. Poslanci Socialdemokratske stranke so medtem v srbski parlament že vložili predlog za spremembo volilnega zakona, po kateri bi za zmago na drugem krogu predsedniških volitev zadoščalo največje število glasov volilcev, ki so se udeležili volitev.

Vojislav Koštunica je na novinarski konferenci, ki jo je priredil poldrugo uro po polnoči, zatrdil, da so bile predsedniške volitve prirejene po izrazito neevropskih zakonih in na podlagi neurejenega volilnega seznama. Jugoslovanski predsednik je napovedal, da bo vprašanje volilnih predpisov "dramatiziral tako v domovini kot tudi v tujini". Ob tem je mislil tudi na odvzem vseh 45 poslanskih mandatov njegovi DSS, o čemer naj bi te dni odločalo ustavno sodišče.