Tujina

V Sloveniji ni skrivnih zaporov

Bruselj, 01. 12. 2005 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na slovenskem ozemlju ni zaporov CIA in jih nikoli ni bilo, trdi minister za notranje zadeve Dragutin Mate.

Italija in Španija nimata dokazov o nezakonitem delovanju ameriške obveščevalne agencije CIA na njunih ozemljih, sta v Rimu zatrdila italijanski in španski premier, Silvio Berlusconi in Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Slovenski notranji minister Dragutin Mate je v Bruslju zagotovil, da v Sloveniji ni skrivnih zaporov ameriške obveščevalne agencije CIA. "Kolikor je meni znano, naša letališča niso bila uporabljena v te namene in tudi ne vem za nobeno kršitev zračnega prostora, ki bi bila povezana s tem," pa je dejal v zvezi z domnevno uporabo letališč oziroma prevozi terorističnih osumljencev čez ozemlja članic EU.

Letala CIA v Evropi

Na evropskih letališčih je pristalo več kot 300 letal ameriške obveščevalne agencije CIA, so pokazali zapisi letov.

Evropski časopisi poročajo, da so bila letališča le vmesne postaje za prevoz domnevnih teroristov v zaporniški kamp Guantanamo na Kubi in da naj bi bila nekatera letala namenjena tudi v skrivne zapori, ki naj bi bili v vzhodni Evropi.

Letala ameriške obveščevalne agencije CIA so pristajala v Evropi. Časniki poročajo, da naj bi nekatera prevažala domnevne teroriste v skrivne zapore
Letala ameriške obveščevalne agencije CIA so pristajala v Evropi. Časniki poročajo, da naj bi nekatera prevažala domnevne teroriste v skrivne zapore FOTO: Reuters

Kot kažejo sveži podatki, je bilo med več kot 300 pristanki ameriških letal kar 96 postankov v Nemčiji, 80 pa v Veliki Britaniji. O tem, da skrivni zapori obstajajo v Evropi, največji možni kandidatki zanje pa sta Poljska in Romunija, je sicer že novembra poročal Washington Post. Vendar pa so podatki o letih zaenkrat pokazali le, da so letala Ameriške obveščevalne agencije CIA pristajala v Poljski zračni bazi Szymany. Podatkov za pristanke na drugih lokacijah pa trenutno ni.

Porter Goss
Porter Goss FOTO: Reuters

Skrivni zapori naj bi obstajali štiri leta, v njih pa naj bi CIA zadrževala ljudi, ki so osumljeni sodelovanja s teroristično mrežo Al Kajda. Vse domnevno vpletene države so to takoj zanikale. Evropska komisija do zdaj še ni našla nobenih dokazov, ki bi potrjevali takšne trditve. Direktor ameriške obveščevalne agencije CIA, Porter Goss, pa govoric o obstoju domnevnih skrivnih zaporov ni niti potrdil, niti zanikal. Je pa zanikal, da bi njihovi agenti mučili osumljence med zasliševanjem.

Medtem pa je pod vedno večjim pritiskom tudi Washington. Pojasnila ameriške vlade si svetovna javnost obeta prihodnji teden, ko bo v Evropo prispela zunanja ministrica Condoleezza Rice. Ta je že napovedala obiske v Belgiji, Nemčiji, Ukrajini in Romuniji. Sicer pa v medijih že krožijo tudi govorice o tem, da bo imela afera zaradi domnevnih zaporov lahko zelo negativne posledice za odnose med ameriško diplomacijo in njenimi dosedanjimi zavezniki v Evropi.

SORODNI ČLANKI