Tujina

V samomorilskem napadu pred cerkvijo umrlo sedem otrok

Peševar, 22. 09. 2013 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V napadu dveh samomorilcev, ki sta se razstrelila pred cerkvijo v pakistanskem Pešavarju, je umrlo najmanj 78 ljudi, med njimi 34 žensk in sedem otrok. Samomorilca sta se razstrelila pred cerkvijo v trenutku, ko so verniki množično zapuščali cerkev.

Napad se je zgodil, ko so verniki zapuščali cerkev.
Napad se je zgodil, ko so verniki zapuščali cerkev. FOTO: Reuters

V napadu dveh samomorilcev, ki sta se danes razstrelila pred cerkvijo v pakistanskem Pešavarju, je umrlo najmanj 78 ljudi, med njimi 34 žensk in sedem otrok, je potrdilo notranje ministsrtvo. Ranjenih je več kot 100, med njimi so številni v kritičnem stanju. Gre za najbolj krvav napad na kristjane v večinsko muslimanskem Pakistanu v zadnjih nekaj letih.

V 180-milijonskem Pakistanu kristjani predstavljajo le dva odstotka prebivalcev. Večina jih živi zelo revno, poročajo pa tudi o vse večji verski diskriminaciji.

Samomorilca sta se razstrelila pred cerkvijo v trenutku, ko so verniki množično zapuščali cerkev.

"Večina ranjenih je v kritičnem stanju," je sporočil pešavarski policijski komisar Šahibzada Anes, zato se utegne število smrtnih žrtev povečati.

"Smo na območju, ki je tarča terorizma, in znotraj tega območja je za cerkve veljal poseben dogovor o varnosti. Zdaj smo v fazi reševanja ranjenih, ko bo ta končana, bomo preiskali, kaj je šlo narobe," je še pojasnil Anes.

V cerkvi je bilo okoli 400 vernikov, ki so se ob koncu maše pozdravljali, ko sta druga za drugo odjeknili eksploziji, je napad opisal učitelj Nazir Khan. "Silovit sunek me je vrgel ob tla in ko sem se znova zavedel, je odjeknila še druga eksplozija in okoli sebe sem zagledal številne ranjene."

Pakistanski premier Navaz Šarif je v odzivu ostro obsodil napad. "Teroristi nimajo nobene vere, napad na nedolžne ljudi je proti naukom islama in vseh religij," je zapisal v izjavi. Ob tem je dodal, da takšna teroristična dejanja odsevajo brutalnost in nečloveško miselnost teroristov.

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Budjola
23. 09. 2013 11.03
+1
Pa kaj je s temi ldmi usi ste isti kristjani muslimani...... ma dost imam usega s temi verami. Mal si poglejte biologijo pa teorijo evolucije. darwin je vedu kva govori. Pol marbit novste več u zgodbice verjel.
Tadej Miheli?
10. 11. 2013 14.59
mogoče bi ti malo preiskal teorijo evolucije in videl, da zanjo rabiš več vere, kot za Stvarnika
JoC13
23. 09. 2013 10.17
+1
Zokijevi prijatli
Aven
23. 09. 2013 10.10
+3
Vedno me je zanimalo - zakaj je prišlo do križarskih vojn. POtem sem pa enkrat v Tuniziji slišal več zgodb kako je bila severna afrika zavojevana s strani islamistvo in kaj se je zgodilo z prvotnimi prebivalci. Zavedajte se da so bile križarske vojne le del odgovora na izgubo ozemlja in spremembo vpliva.
Misija1
23. 09. 2013 13.12
+2
Tega nisi rabil slisat nikjer, to je zgodovina! Stari Rimljani so bili v zadnjih stoletjih ze Kristjani, se pravi vec ko 2 tisoc let nazaj! Islam je "nastal" cca. leta 650, se pravi vsaj 7 stoletij za krscanstvom. In ja, celotna severna Afrika, skoraj cel bliznji vzhod skupaj z Sirijo, Irakom, Turcijo (Konstantinopel kot glavno mesto poimenovan celo po papezu), vse to je bilo najprej krscansko, sele potem so te dezele z mecem zavzeli muslimani! Z vdori muslimanov v Evropo in v ruske dezele, ter seveda ozemlje Jeruzalema, ki je vedno v zgodovini bil najprej krscanski, pa so zacele evropske drzave organizirat upor proti muslimanom in ga poimenovale krizarski pohodi, ker so pac odsli v imenu kriza! Tako da ja, imas prav, krizarske vojne so bile vedno samo POSLEDICA, vzrok pa muslimanski vpadi in plenjenje po nekoc krscanskih dezelah. To so fakti, zgodovina! V solah je pac kot taksne ne ucijo, ker ne smejo. Ne smejo otrok ucit o verah in jim v mladih letih podajat predstavo o bojih med verami. Ampak taksna je zgodovina!
Pettau
23. 09. 2013 09.53
+5
Zoki pa spušča to drh..al v državo !! lepo se množijo in širijo..
1adler
23. 09. 2013 09.32
+3
Kmalu bo to v Evropi-đamije in islam-nič dobrega za Evropo,kaj le za Slovenijo
NaravaInDruzba
23. 09. 2013 09.12
-1
Pozdravljeni. Ko berem te komentarje mi je še bolj jasno zakaj smo tu kjer smo. Vas ubogo mladino so tako zmanipulirali in oprali mediji in politiki, verjetno tudi učitelji, da kar boli. Po slogu pisanja ,se da marsikaj razbrati o osebi, zato vem, da ste večina mladi zeleni in nepodučeni. Vse kar veste je s spleta ali pa od zafrustriranih staršev. Če bi vas tretjina bila sploh kje blizu Bosne bi bili drugačni komentarji tu. Žalite narod, ki ga sploh ne poznate. Zakaj? To sovraštvo je nelagodje do drugih narodov vas bo samo žrlo, od tega se dobi kak rak, sladkorna.... morate paziti na svoje živce. Če pa ste res vsi tako podučeni o marsičem, bi lahko poznali rek live and let live (živi in pusti živeti). Pa lepo vas prosim pojdite v naravo, zakurite kres, ne vem delajte nekaj za svojo dušo. Ker... to kaj zadnja leta leta opazujem po nočnih lokalih/klubih je za bruhat. Sploh pa kaki hodite naokrog mladi, ko zombiji s slušalkami v ušesih. Kolesarim in to me nervira, ker NE vidite in NE slišite NIČ okoli sebe! Dajte to sranje iz ušes/z glave, ker boste na*ebali v prihodnosti, če ne boste pazili kaj se resnično dogaja okoli vas! Realnost je to, da nas razprodajajo, dejstvo je, da moramo stopiti skupaj za svojo državo. Poznam veliko muslimanov v Sloveniji, delajo in gradijo svojo prihodnost tu. Tudi oni se borijo za to državo in kak problem vam je đamija v Lj? V Bosni maš đamijo, in obe cerkvi na kupu. Vse je obnovljeno. Razen tam kjer se ne morejo zmenit..povsod morejo biti drekomešači..žalostno Začnite živet in se družit, ne se ga toliko opijat s poceni alkoholom po ulicah, parkih.. Dajte bit malo boljši do sebe in svojih prijateljev. V Bosni, ko greš ven so ljudje dosti bolj socializirani in na bolj kulturnem nivoju kot pri nas. Začnite raziskovat svet in vklopite svoje logično razmišljanje. Življenje je dosti bolj preprosto kot nas vsi učijo ;) Ja začnite živet! Lep pozdrav!
Budjola
23. 09. 2013 11.11
+3
sklepam da nimas ravno uspesno koncanega solanja.
slavito
23. 09. 2013 07.27
+5
Ponovno kuhajo versko vojno,pocasi a vztrajno. Vi pa jim grete na roko,ko se * z posranimi verami in lepo pomagate kuhat .mmmm.Saj se ve kolko je bilo verskih vojn. Veruj v sebe,v svoje sposobnosti,znanje itd , ne pa sirit sovraštva ,med ljudmi,,Nismo si mi sovrazniki mi imamo VSI SKUPNE SOVRAZNIKE,proti kerim se je treba borit.
AntiGovP
22. 09. 2013 23.48
-3
Ne razumem kaj imaste proti muslimanom, tudi kristjani niso vsi dobri, niti budisti ... vedno se najde večina ki gre proti vlogi vere, kot zdej primer muslimanov, amerika jih tako črni že stoletja, da je večina generacij tako oprala možgane (da ne govorim o ostalem), brez potrebe napada iraq pa afganistan, ja pa ni čudno, da pol udarjajo nazaj... kdo so oni da lahko ubijajo muslimane,ko pa en musliman ubije \"američana\" se joče cela amerika, kje je tukaj logika? pa 11. september? Al-Qaeda? Really? Cirkus ameriški za razloge, tako so tudi yugoslavijo zrahljali saj se je prelepo živelo in so bili ljubosomni
higgsov bozon
22. 09. 2013 21.17
-6
se ne čudim ,saj vsi mlatijo dol po muslimanih... če ne bi meli nafte da bi se potem kristjani in ostali tolkli zanjo, bi bili tudi muslimani miroljubni...
higgsov bozon
22. 09. 2013 22.19
-4
Der Thomas
22. 09. 2013 20.42
+7
Mislim zanimiv članek: V 180-milijonskem Pakistanu kristjani predstavljajo le dva odstotka prebivalcev. Večina jih živi zelo revno, poročajo pa tudi o vse večji verski diskriminaciji. - samo v tem delu je na kratko omenjeno da kristjani predstavljajo 2 % prebivalstva. SPOROČILO ČLANKA JE TOREJ DA SO MUSLIMANI NAPADLI NIČ HUDEGA SLUTEČE KRISTJANE KI SO NJIHOVI VRSTNIKI IN SODRŽAVLJANI. NISO NASILNO POSTAVLJENI IN PRISELJENI V NJIHOVO OKOLJE. ČEMU TA ZLOČIN IN NA KOGA SO HOTELI OPOZORITI????
higgsov bozon
22. 09. 2013 20.56
-4
mogoče na američane in na nafto.. vrana vrani ne izkljuje oči ..ane..
lotmerzanec
22. 09. 2013 20.27
+6
Ni čudno,da je tako malo komentarjev saj jih admin pridno briše!! Je pač tako,da se v Sloveniji resnica ne sme napisati!!
Crazy_Horse
22. 09. 2013 18.04
+21
bo treba začet tretjo križarsko vojno zoper muslimane in obuditi viteze templarje
Virtuoz12
22. 09. 2013 21.36
-7
Ko muslimani kaj naredijo je takoj versko, ko pa američani pobijejo pokoljejo milijone iračanov, milijone afganistancev in še naprej pa ni ? Zakaj ne poroča 24 ur kaj se dogaja v mjanmaru ? pokoli nad muslimani !! Kar se tiče pa krizarskih vojn, kar veselo :) križarji sicer niti ene križarske vojne niso dobili od mnogih. LP
xelA
22. 09. 2013 16.09
+27
in mi jim gradimo to, pa če smo mi proti džamiji je to diskriminacija pa nevem kaj vse... jao jao
lotmerzanec
22. 09. 2013 18.41
+14
Mi smo nestrpni ,če ne pustimo gradnjo džamij oni pa niso nestrpni,ko se razstrelijo pred kakšnim trgovskim centrom ali razstreli avtobus poln otrok!!
tuptup
22. 09. 2013 20.53
-5
kitzbil
22. 09. 2013 20.57
+9
borisl1
22. 09. 2013 16.05
+31
kje ste zdaj, tisti ki tako ščitite muslimane in njihovo vero. kako dobri, prijazni ljudje so ter kako miroljubna je njihova vera... knedlc v grlu a? me zanima kako bi odgovorili muslimani, če bi pri nas iz verskih razlogov ubili samo enega njihovega \"pripadnika\", pa po možnosti ravno pred ljubljansko đamijo ki jo tako poveličujejo...
higgsov bozon
22. 09. 2013 21.04
-6
če bi ti npr jehovci prišli v hišo-vas-mesto-državo ,pokradli nafto ali karkoli s čimer se preživljaš ,potem bi si sami (oni) sežgali 2 hiši da bi dobili še razlog za napad na tvojo vas-mesto-državo in v bistvu zraven tega ko so ti vse dobrine pokradli,te še zbombardirajo,pobijejo družino.....a bi mogoče potem ti celo življenje zameril tem npr jehovcem ,ali bi jim kar jutri odpustil in na vse pozabil !? In pomisli - doli ni konec vojne ,doli se še streljajo ! In pač njihovo mišljenje je tako : zda,britanija itd itd ,so naši agresorji ,zakaj bi se streljali samo tu doli pri nas,sej v vojni smo obe državi,pa pejmo še malo v zda ali britanijo ali kam vem kam... štekaš !? kako se lahko čudiš če pridejo v državo agresorko naredit kažin ,če njihova agresorka , jim nafto krade,povrh še pobija nedolžne ljudi ...ne štekaš še !?
tuptup
22. 09. 2013 21.06
-3
katere je vere IRA, ali naši vrli vojaki ki streljajo po Avganistanu
covjek_
22. 09. 2013 14.56
-41
spet ameriska posla,kot v keniji...Samo ocrniti Islam,kot vedno
borisl1
22. 09. 2013 16.11
+34
muslimanska vera je tako v zgodovini, kot danes, storila dovolj da je do skrajnega očrnila samo sebe. sploh ni potrebe da bi to storil kdo drug...
higgsov bozon
22. 09. 2013 21.14
-7
da o krščanski ne govorimo-pokristjanjevanje...in če si rekel da je zemlja okrogla si zgorel na gramadi...
Misija1
22. 09. 2013 21.24
+3
En problem je v tem vsem, to je, da je krscanstvo dosti starejse od islama, ter, da so bili ze stari rimljani v zadnjih stoletjih obstoja KRISTJANI! In krscanska je bila cela severna afrika, celotna Sirija in Egipt, vecina Bliznjega Vzhoda! Tudi Turcija je bila krscanska, ko se ni bilo ne duha ne sluha o islamu! Potem pa pride leto cca. 650, ko se prikaze islam in zacne iz maticne drzave na ozemlju danasnje Savdske Arabije vpadat in sirit z mecem svojo novo vero - islam! Tako da ja, smesno je to, da so dejansko celotno zgodovino ravno muslimani agresorji! Vasa vera je vsaj za dobrih 900 let mlajsa od krscanstva. No, sej se boste naucili, tudi krscanstvo je pred 500 leti delalo svinjarije. Toliko ste ocitno nazadnjaski, kar se tako vidi vsak dan ;)
teslic
22. 09. 2013 13.25
-16
a je tudi v pakistano cerkev okradla drzavljane kot v slo
Semper_Fi
22. 09. 2013 14.33
+16
Ti pa si kratke pameti RKC in krščanstvo sta pa dva različna pojma.
kolbek460
22. 09. 2013 17.39
-12
To je tako kot bi Bogu odtrgal glavo.krščanstvo ena najbol agresivnih ver od vseh267 registriranih.Z mečem in ognjem so vsiljevali svoje prepričanje,sedaj pa na bolj perfidni način z ukradenim denarjem.Saladin kje si'?
teslic
22. 09. 2013 13.21
-10
+++++++++++++++
teslic
22. 09. 2013 13.21
-21
ZAKAJ IM NI BOG POMAGAL
recikliran
22. 09. 2013 13.21
-19
TellingTheTruth
22. 09. 2013 12.29
+51
da, da. Kristjani smo najhujši. Še kolcalo se bo tistim, ki nas venomer grajajo koliko groze smo naredili (: islamizacija je že tu
Presidento
22. 09. 2013 13.07
+1
to je res da smo bili grozljivi in se strinjam s tabo... kazen nas še čaka... moramo pa vedeti da je bila pri nas to ČLOVEŠKA NAPAKA NE BOŽJA!
teslic
22. 09. 2013 13.23
-14
higgsov bozon
22. 09. 2013 15.14
+0
tadoo..sej islam in alah jih tega ne uči ..teroristi imajo pač svojo izpeljanko in tu je tudi človeška napaka ,,skratka napaka vseh nas na svetu je ta da v nekaj verujemo..če bi verovali vase in imeli dobro srce,se med seboj pomagali bi bil največji raj na svetu v vsej zgodovini !
sava27
22. 09. 2013 17.41
+4
ne.to pa ne gre tako-to je stvar vere in zato so danes ljudje umrli-to je dejstvo,dejstvo je prav tako,da so se muslimani v bih pripravljali na vojno se preden se je komu sanjalo.gre se samo za vero in nic drugega.
NaravaInDruzba
23. 09. 2013 09.22
-3
sava27, zaradi takih maloumnih ljudi kot si ti so piz*arije na tem sveti. Pa če si musliman, katolik, pravoslavec, jehova priča, budist... Če si maloumen si škodljiv družbi.
primusm74
22. 09. 2013 12.29
+58
Mi jim pa postavljamo rakete v Ljubljani..
teslic
22. 09. 2013 13.22
-3