Tujina

V Rusiji za osrednjo vlogo OZN

Sankt Peterburg, 12. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Voditelji Francije, Nemčije in Rusije, Jacques Chirac, Gerhard Schröder in Vladimir Putin, ki so se sestali v Sankrt Petersburgu, se zavzemajo za to, da bi morale v povojnem Iraku OZN igrati osrednjo vlogo. Francoski predsednik Chirac se je se enkrat zavzel za prevlado pravice nad silo.

Sicer pa predstavniki ZDA vztrajno pošiljajo mešane signale o tem, kakšno vlogo sta Washington in London namenila OZN v povojnem Iraku.

Chirac je na mednarodnem forumu o miru, varnosti in mednarodnem pravu, ki so ga organizirali na univerzi v Sankt Peterburgu, udeležila pa sta se ga tudi Putin in Schröder, še ocenil, da je mogoče, da "razdeljeno mednarodno skupnost združijo skupne vrednote, na katerih temeljijo OZN". Kot je še poudaril, "ne sme priti do uporabe sile brez podpore mednarodne skupnosti, resnična moč demokracij pa je v spoštovanju prava ". "Jutri, po nujni fazi zagotovitve varnosti, morajo OZN igrati osrednjo vlogo pri ponovni vzpostavitvi suverenosti Iraka in vrnitvi dostojanstva iraškemu narodu," je poudaril francoski voditelj.

Nemški, francoski in ruski voditelji se pri obnovi Iraka še vedno zavzemajo za osrednjo vlogo OZN (Foto: Reuters)
Nemški, francoski in ruski voditelji se pri obnovi Iraka še vedno zavzemajo za osrednjo vlogo OZN (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Tudi Putin se je zavzel za ključno vlogo svetovne organizacije pri reševanju mednarodnih kriz, obenem pa je mednarodno skupnost pozval, naj posodobi OZN. "Svet se spreminja, sistem mednarodnega prava pa se mora razvijati in posledično izboljševati," je medtem poudaril Putin. "Politiki se danes opirajo na norme mednarodnega prava in dejstvo, da ti mehanizmi ne bi bili ustrezni, bi lahko imelo resne posledice," je še pristavil ruski predsednik.

Schröder postal doktor za mir

Putin, Schröder in Chirac so po petkovem srečanju v Sankt Peterburgu poudarili, da se njihovo stališče do iraškega vprašanja ni spremenilo in da se še naprej zavzemajo za poglavitno vlogo OZN v povojnem Iraku. Kot je poudaril Putin, so obnova, prehod v življenje v miru in rešitev humanitarnih problemov poglavitne naloge v Iraku. Putin in Schröder sta se sestala tudi na dvostranskem srečanju.

Gerhard Schröder - doktor svetovnega popuščanja napetosti?
Gerhard Schröder - doktor svetovnega popuščanja napetosti? FOTO: Reuters

Sicer pa je univerza v Sankt Peterburgu ob današnjem forumu nemškemu kanclerju Schröderju podelila tudi častni doktorat za njegova prizadevanja pri vodenju politike popuščanja napetosti v svetu. "To čast razumem kot vzpodbudo za dodatno izboljšanje odnosov med Rusijo in Nemčijo," je dejal, ruski predsednik pa je na drugi strani ocenil, da je to priznanje "pomemben temeljni kamen v odnosih med Rusijo in združeno Evropo".