Tujina

V Romuniji in Bolgariji še preveč korupcije za schengen

Bruselj, 22. 09. 2011 20.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nizozemska in Finska sta zaradi korupcije, nedelujočega pravnega reda in preveč razširjenega kriminala preprečili vstop Romunije in Bolgarije v schengenski prostor.

Mejni prehod z Romunijo
Mejni prehod z Romunijo FOTO: Reuters

Glasovali so o vstopu Romunije in Bolgarije v schengenski prostor. Vstop bi potekal v dveh korakih. Na prvem bi še letos odpravili kontrole na poletih znotraj schengenskega prostora,  mejne prehode pa bi zaprli v letu 2012. A Nizozemska in Finska sta danes v Bruslju to preprečili. "To vodi v precej žalosten sklep o stanju medsebojnega zaupanja med državami članicami," je obžaloval poljski notranji minister Jerzy Miller, čigar država v drugi polovici leta predseduje EU.

Odločitev tako danes ni bila sprejeta in razprava o tem se sedaj seli na vrh EU, ki bo 17. in 18. oktobra. A po navedbah evropskih diplomatskih virov je malo verjetno, da bo oktobra mogoč preboj. Parlamenta Nizozemske in Finske sta namreč sprejela jasno odločitev proti schengenski širitvi, predvsem na podlagi argumenta, da v državah ne deluje pravni red ter da sta korupcija in kriminal preveč razvejana.

Tako bo zelo verjetno z odločitvijo o schengenski širitvi treba počakati na poročilo Evropske komisije o napredku obeh vzhodnjeevropskih držav v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Vmesno poročilo naj bi objavili februarja, redno letno poročilo pa julija prihodnje leto.

Slovenija je širitev podprla

Slovenija po navedbah ministrstva podpira proces širitve schengna na Bolgarijo in Romunijo. Ta podpora sicer ni brezpogojna, saj mora vsaka prihodnja članica schengna pred svojim vstopom izpolniti vse tehnične obveznosti na podlagi schengenskih kriterijev. Razprava je bila "nabita s čustvi in medsebojnim nezaupanjem", je razpoloženje na zasedanju orisal veleposlanik Slovenije pri EU Rado Genorio.

Po prvotnih načrtih naj bi Romunija in Bolgarija, najmlajši članici EU, v schengen vstopili že letos marca, vendar sta Nemčija in Francija temu odločno nasprotovali, češ da morata državi prej doseči zadosten napredek v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Obe državi nezadovoljni

Romunija naj bi zaradi političnega zastoja v schengenski širitvi razmišljala celo o tožbi na Sodišču EU. Bolgarski notranji minister Cvetan Cvetanov pa je danes menil, da Nizozemska in Finska nista podali tehtnih argumentov za svoj veto. "Zelo intenzivna" razprava je po besedah veleposlanika Genoria danes potekala tudi o predlogih Evropske komisije za spremembo pravil za začasno ponovno vzpostavitev nadzora na mejah v schengenskem prostoru in ocenjevanju zunanje meje Unije.

Slovenija je v schengnu od leta 2007.
Slovenija je v schengnu od leta 2007. FOTO: Reuters

Komisija je predlagala, naj bo po novem za vsako ponovno vzpostavitev nadzora na notranjih mejah, ki bi trajala dlje kot pet dni, potrebna kvalificirana večina držav članic in privolitev komisije. Poleg tega je predlagala, da bi sama bdela nad ocenjevanjem nadzora na zunanjih mejah EU, medtem ko ta sedaj poteka tako, da se države članice ocenjujejo med seboj.

Omejevanju nacionalnih pristojnosti pri odločanju o ponovni vzpostavitvi nadzora na mejah v schengenskem prostoru nasprotuje večina članic Unije, med njimi Nemčija, Francija in Španija pa tudi Slovenija. Današnja razprava je po besedah Genoria pokazala, da bo "to še trd oreh v naslednjih mesecih". Večina držav, tudi Slovenija, je namreč po njegovih besedah "takemu predlogu, s katerim si komisija skuša prilastiti preveč pristojnosti, nasprotovala".

Slovensko stališče je, da je sicer potreben učinkovit mehanizem za hitre odzive na izjemne okoliščine, ki ogrožajo schengenski sistem kot celoto, vendar bi morale države članice ohraniti izključno pristojnost odločanja o začasni ponovni vzpostavitvi nadzora na notranjih mejah, ko gre za vzdrževanje javnega reda ter zagotavljanja notranje varnosti.

Predloge komisije so sprožili okrepljeni migracijski pritiski ob arabski pomladi, ki so povzročili trenja med Italijo in Francijo glede vzpostavljanja nadzora na notranjih mejah v odziv na te pritiske.  Doslej so lahko države v schengnu ponovno vzpostavile nadzor na notranjih mejah v primeru resne grožnje varnosti ali javnemu redu za 30 dni in po potrebi ukrep podaljšale, pri čemer so komisijo in druge članice o tem le obvestile, odločitev pa je bila popolnoma v njihovih rokah. Tak ukrep je bil na primer sprejet ob evropskih nogometnih prvenstvih.

Schengenski prostor ima 25 članic. Od leta 2007 je v njem tudi Slovenija. Iz EU so sicer v njem vse države članice razen Cipra, Velike Britanije, Irske, Bolgarije in Romunije, od nečlanic EU pa Norveška, Islandija in Švica.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
23. 09. 2011 23.01
Na Poljskem, Slovaškem, Latviji, Litvi,Estoniji,Ukrajini 20 eurski bankovec rešuje vse probleme.
JurijGrmMlajsi
23. 09. 2011 21.31
Glavno, da lahko pridejo krast in žicat!
24Ppkur
23. 09. 2011 18.52
kot da jih nimamo na cestah dovolj ... ves romunski tranzit gre prek slovenije v italijo in drugam ... če bi na poti pri nas še kaj pustili bi še spregledal, vendar tega ni pričakovati ...
si-mobil
23. 09. 2011 16.23
rajko203 22.09.2011, 21:54 ta svet postaja čim bolj nor, lohk sem nor ampak občutek imam da vse bolj se nam bliža vojna. Vsa trenutna situacija rajko, od ekonomske, socialne in nenazadnje moralne, ki vlada po EU, dejansko vodi samo v vojno. Zgodovinsko gledano, se spet porajajo izvrstni krizni pogoji, ki bodo, v kolikor se ne začnejo popravljati, pripeljali samo v vojno. In lahko se zgodi, da bo EU umrla v plamenih kot je SFRJ.
vetrolov
23. 09. 2011 09.42
a zato naši tajkuni tam odpirajo by pass firme, ko doma propadejo !???
Bu?ko Štru?ko
23. 09. 2011 07.26
Čakaj malo če uni ne smejo v EU, kaj potem mi delamo v EU??? Ne verjamem da smo kaj preveč drugačni... korupcije imamo kot dreka, prav tako prvna država že dolgo to ni ampak republika banana. Vsak krade povsod in kjerkoli lahko. Obsodijo pa tiste kurje tatove, ki ukradejo sendvič.
a...z..09
23. 09. 2011 07.24
vsaj se kdo pametn napaka je ze bila ko so jih sploh vzeli v eu in tam se korupcije ne bojo odpravli 100let nasi pa itak sam kimajo pa podpirajo
tipek1
23. 09. 2011 06.13
Bravo Nizozemska,bravo Finska !
Die einemaister
22. 09. 2011 23.17
haha a mi pa spadamo u EU lepo vas prosim poglejte najprej nas in potem klevetajte na nas, aja najbolša obramba je napad. Korupcija v Sloveniji?? Kje pa mi pa res ne poznamo te besede, pač pa dejanja
ochi
22. 09. 2011 22.00
romunija in bolgarija sta članici EU le zaradi izkoristka poceni delovne sile.
ochi
22. 09. 2011 21.58
slovenija, ovca, vedno podpre vse ideje, tudi najslabše za njo.
Khosrow
22. 09. 2011 21.56
Romunija,Bolgarija, Estonija...........so bile sprejete v EU zgolj zato ker v teh državah demokracija krize nebi uspešno prebrodila.....Bolgarija in Romunija so pristopile leta 2007 kar se vidi da so židovski bankirji ter ostale organizacije ki delujejo preko EU krizo načrtno planirale.......Nej mi zele en reče o krizi vrenot!!
upornik18
22. 09. 2011 21.54
ta svet postaja čim bolj nor, lohk sem nor ampak občutek imam da vse bolj se nam bliža vojna.
Jesus Christ
22. 09. 2011 21.51
A je Slovenija kaj boljša od teh dveh držav? Halo? Kako so nas spustili v Schengen?
Mythra
22. 09. 2011 21.34
EDINO PRAVILNO!!! "To vodi v precej žalosten sklep o stanju medsebojnega zaupanja med državami članicami," Kakšnega zaupanja med državami članicami prosim lepo, državam, ki imajo tako visok procent ciganskega prebivalstva in nasploh prebivalstva brez izobrazbe preprosto NIMAŠ KAJ ZAUPAT!!! Romunijo in Bolgarijo iz EU!
mcc
22. 09. 2011 21.28
cucjetina
22. 09. 2011 21.23
kdo jih je sploh sprejel v eu banda hudičeva
dennin
22. 09. 2011 21.18
Že tko jih je preveč na cesti kaj bi bilo šele če bi sprostili meje.....
AA11
22. 09. 2011 21.18
Ma oni niti v EU ne spadajo. Kateri nori politiki so sploh dopustili to? Oboji po Evropi kradejo in goljufajo (menjave denarja, skeni bankomatov itd...), narod pa nastrada.
basko71
22. 09. 2011 21.15
Edino pravilno. Res ne vem pod kakšnimi pogoji sta se ti dve državi lahko včlanili v EU. Hrvaška je svetlobna leta pred njima. Verjetno politična odločitev, dejstvo pa je, da nimata v EU kaj za početi.