Tujina

FOTO: V protestih na Islandiji več ranjenih

Reykjavik, 22. 01. 2009 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
31

Protesti zaradi gospodarskih razmer na Islandiji se nadaljujejo, postajajo pa tudi vse bolj nasilni. Vladajoča stranka že razmišlja o predčasnih volitvah.

Na Islandiji so v pretekli noči znova izbruhnili protesti proti vladi premierja Geira Haardeja zaradi njenega odzivanja na finančno krizo, ki je prizadela državo. Po navedbah medijev so protestniki v policiste metali kamenje in opeko ter jih več ranili.

Islandska vladajoča stranka bo zaradi vse bolj nasilnih protestov najverjetneje še letos razpisala predčasne volitve, je danes povedal eden izmed vodilnih članov stranke.

Policija je sicer proti demonstrantom uporabila solzivec in gumijevke, še pišejo mediji, ki poročajo tudi o gmotni škodi na vladni palači v Reykjaviku. Razbitih naj bi bilo več oken.

Protesti so bili na Islandiji že v preteklih dneh, zato so preložili za sredo napovedano zasedanje parlamenta. Demonstranti so se namreč zbrali tudi pred poslopjem parlamenta. Kot poročajo tuji mediji, gre za najhujše proteste na Islandiji po vstopu države v Nato leta 1949.

Množični protesti so na Islandiji v zadnjih mesecih stalnica.
Množični protesti so na Islandiji v zadnjih mesecih stalnica. FOTO: Reuters

Islandijo od lani jeseni pretresa finančna kriza, zaradi katere so nacionalizirali tri banke, tečaj islandske krone je v primerjavi z evrom in dolarjem močno padel, brezposelnost se je dramatično povišala, cene pa so se povzpele za več kot 15 odstotkov.

Prvi protesti proti vladni politiki so bili že lani jeseni, ko so demonstranti zahtevali odstop vlade in razpis predčasnih volitev.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
23. 01. 2009 12.11
Tonček Balonček Res je gor v Skandinaviji so cigarete zelo drage(pa alkohol tudi,če ni celo prepovedan(Švedska)) Poznam enga Norvežana ,ki je že pred 4-imi leti govoril da so "gor" navadne cigarete po 4,5€ škatlica(Slovenija 2€),medtem ko so ostale dobrine približno enako ocenjene.
dr.psiho
23. 01. 2009 09.17
V Sloveniji moram priznati da tako imenovano plačo nemorem imenovati plača,pač pa sociala! Ja zanimljivo pa je da res nekateri delodejalci si nemorejo privoščiti,da bi lahko tako imenovano zasluženo plačilo izplačevali...recimo frezeraji,manjše trgovinice,bari,....dost je takih firmic ,ki si tega nemorejo privoščiti...Ja na koncu kdo je pa kriv za take razmere...zopet delodejalčev-delodejalec ali po domače država in njena politika....davki že davijo delodejalce..davek na davek potem davek na ta davek in tako v neskončnost...oderuške obreti..ja vračajo se črni časi...
Tonček Balonček
23. 01. 2009 08.57
Pri tem pa po Reykjaviku iz smetnjakov molijo cele štruce kruha! Res pa je, so cigarete dražje kot pri nas!
blah-blah
23. 01. 2009 07.45
nh,ko bo šlo preko vseh meja,bo tud nam film poču.upam.drugače nas bojo vedno imel za norce.ne zagovarjam nasilja,ampak včasih je treba ob pravem času na pravi način pokazat:zj mamo pa dost!!drugač bomo zmer naj.....pa jokcali po takoh forumih kok smo pa mi bogi!!!buhuhu
12345s
23. 01. 2009 06.30
slačeb., 1. To da zagovarjaš narodno krotkost,ne pomeni da ti nisi "čapac". 2. "Barbarstvo"(protest) je vrlina v primerjavi z bolezenskim občudovanjem samega sebe. Krotkost je pa mentalni defekt nemočnih. Še vedno nisi odgovoril,kaj je tvoje lajanje!!!
sladoledcebula
23. 01. 2009 00.17
Atlas- socialne razmere so v sloveniji na takšnem nivoju da preprečujejo agresivne izbruhe? lej dam ti 400€ na mesec pa bodi brez agresivnega izbruha 1 leto. slovenija se lahko skrije pred islandijo, islandci imajo izvrstno socialno podlago preteklih let slovenci se vse od 1990 še vedno lovimo s socialo. še enkrat brutalni protesti so v sloveniji nerealni,razen s strani kakšnih čapcev drugače pa nacionalsocial- kapitalizem je rešitev-moje mnenje
Skynet
23. 01. 2009 00.07
+1
sladoledcebula: seveda, da ne bo "brutalnih" prostestov proti vladi, ker v Sloveniji, kjub veliki brezposelnosti in gospodarski krizi oz. negotovosti so še vedno socialne razmere na takem nivoju, ki to preprečujejo. Drugače bi bilo pa vredu, da bi tale kapitalizem stmoglavil, ker to ni prava pot.
sladoledcebula
22. 01. 2009 23.41
če je konkreten protest odraz agresivne mentalitete, kaj je potem takem tvoje lajanje na forumih? 1.si že bil kdaj na islandiji? 2.nisi bil? potem prosim sploh ne komentiraj post, ki si ga zgleda razumel na pol 3.spremljaš stopnjo agresije na protestih? 4. konkretem protets lahko pomeni tudi veliko število ne pa agresija 5.Kako se bi šele naša agresivnost odrazila,če ne bi bili tako drobceni. no stem si pa dokazal svoje svetovljanstvo islandija ima v tem trenutku 10x manj preb kot slovneija, kdo je potem drobcen? 6.islandska vlada je ena izmed najbolj denokratičnih, zanesljivih ljudskih,,, ob redki krizi pa si da folk duška v sloveniji so bile vlade za en.. vendar še ni bilo protivladnega protesta v velikem obsegu sploh pa ne *brutalnega* mislim da v sloveniji zažiganje zastave premierja in napad na vladno poslopje ni verjeten
zogby
22. 01. 2009 23.39
Zanimivo,kako protestirajo zaradi finančne krize! Čeprav imajo vsega dovolj,kljub finančni krizi,imajo za hrano,lahko se gredo zabavat in si lahko privoščijo termalna kopališča,kina,razne druge znamenitosti,... edino potovati si trenutno ne morejo privoščiti,ker je njihova valuta tako padla,da ni vredna nič v primerjavi z € . Torej ,če se njim zdijo potovanja,del vsakdana,potem je to res "kriza". Pa ljudje,take stvari so pri nas stalnica,čeprav nismo v taki krizi,še za jest mamo komaj,termalna letoviča/počitnice so za malo bolje stoječe,da bi pa kam potovali,pa lahko samo sanjamo(edino za bogataše pride v poštev!). Slovenci imamo veliko več razlogov za stavko kot Islandci! Vendar je tam narodna zavest po dobro stoječem socialnem življenju v veliki prednosti pred našo!! LP
Zlobni
22. 01. 2009 22.27
JEEEEAAAAAAHHHHHHH!!! burn the house down!!!! Slovenia is next! Slovenia is next!
12345s
22. 01. 2009 22.15
Sladoledceb. če je konkreten protest odraz agresivne mentalitete, kaj je potem takem tvoje lajanje na forumih? Kako se bi šele naša agresivnost odrazila,če ne bi bili tako drobceni.
sladoledcebula
22. 01. 2009 22.03
tukaj se verjetno kaže agresivnost islandske kulture mentalitete,(barbarstvo) ki so jo islandci z razvojem in zavedanjem samega sebe omejili, potlačili. ob takšnih krizah pa privre na plan v sloveniji se kaj takega ne more zgoditi
dgorfb
22. 01. 2009 21.51
bravo pepar! ;)
pepar
22. 01. 2009 20.12
Nisem pristaš komunizma sam komunizem je zajebal pol naše oble kapitalizem bo pa zgleda celo.
inna@volja.net
22. 01. 2009 19.56
GIBANJE DUP=SI HIGHLANDER NASE GIBANJE JE ZE SKLICALO TISKOVNO KONFERENCO KJER SMO OBVESTILI PAHORJA IN OBAMO NA NEVZDRZNE RAZMERE ZA PLEMICE V REKJAVIKU ! OVACIJE PRISTSEV ZDA ZE SLEDIJO !!! OBAMA JE ZE NAPOTIL MARINSE NAJ NAPADEJO DEMONSTRANTE ! PAHOR PA ZBIRA KOALICIJO IN REKRUTIRA PRIVRZENCE ZA POSEG V REKJAVIKU !
Tonček Balonček
22. 01. 2009 19.54
Še sreča, da imamo eš zalogo iz časov blagostanja! Ne bo pa dolgotrajala pod temi komunisti!
inna@volja.net
22. 01. 2009 19.52
GIBANJE ZA RAZVOJ IN PRAVICNOST TER BLAGINJO RUPSIJA. TELE DEMONSTRACIJE NISO LEGITIMNE !!! SAJ NAJ BI SE NANASALE NA KRIZO KI NAJ BI JO NAREDILE ZDA. NAJ RAZOCARM VSE KRIZO NISO ZAKUHALE ZDA AMPAK IRAK IN AFGANISTAN TEJLE DIVJAKI NISO RAZUMELI NASIH POZITIVNIH DEJANJ "KE DIVJAKI" NO V GLAVNEM NATO IN ZDA MOREJO NEMUDOMA POSLATI ENOTE V REKJAVIK KJER BOMO Z KRUTO,SUROVO SILO VZPOSTAVILI RED IN DEMOKRACIJO ! SLEDIJO ODOBRAVANJA IZ CELEGA MODERNIZIRANEGA SVETA
Ljoljo
22. 01. 2009 19.18
+1
Kle si to upajo Slovenci se pa tega bojijo, kar ni prav.
12345s
22. 01. 2009 17.15
Ta čarobni kapitalizem...
vasija
22. 01. 2009 15.34
sej počasi bo po celem svetu ista slika - pol pa gremo vsi skupaj na sladoled...