Tujina

V primeru zavrnitve predloga večleten zamik širitve

Berlin/Helsinki, 04. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danski premier Anders Fogh Rasmussen je v okviru evropske turneje obiskal Helsinke, kjer je kandidatke za članstvo v Evropski uniji posvaril, da bi se lahko v primeru zavrnitve danskega predloga o finančnih vidikih širitve slednja za več let zavlekla.

"Podali smo uravnotežen predlog, zato pozivam vse strani, da naredijo vse za zaključek pogajanj," je dejal Rasmussen, ki s svojimi kolegi v evropskih prestolnicah usklajuje še zadnja stališča pred koebenhavenskim vrhom EU.

Osrednji namen turneje Rasmussna je zbrati odzive držav članic na nedavno pripravljene kompromisne predloge danskega predsedstva za sklep pogajanj. Na podlagi odzivov članic, pa tudi kandidatk, bo nato predsedstvo svoj predlog verjetno popravilo.

Dogovor o širitvi v Koebenhavnu

Nemški kancler Gerhard Schröder je prepričan, da bo kljub nekaterim nesoglasjem v zvezi z danskim kompromisnim pogajalskim svežnjem na vrhunskem zasedanju EU prihodnji teden v Koebenhavnu dosežen dogovor o širitvi Unije.

Rasmussen je opozoril, da je danski predlog dokončen
Rasmussen je opozoril, da je danski predlog dokončen FOTO: Reuters

"Prepričan sem, da je dansko predsedstvo na dobri poti, morda ne pri vseh točkah, vendarle pa pri celoti, ter da bomo dogovor o širitvi dosegli v Koebenhavnu," je dejal Schröder. Kot je med razpravo o proračunu še dodal kancler, bodo ravno Nemci tisti, ki bodo imeli od širitve "največ koristi, tako na političnem kot tudi na gospodarskem področju".

Schröder se je v torek o danskem svežnju pogovarjal tudi z danskim premierom in predsedujočim EU Andersom Foghom Rasmussenom, ki je v okviru tradicionalne turneje po prestolnicah članic unije pred vrhom v Koebenhavnu obiskal Berlin. Kot je dejal kancler, ti niso v celoti potrdili nemških pričakovanj. V tem kontekstu je tudi ocenil, da se pogajanja pred vrhunskim zasedanjem v Koebenhavnu prihodnji teden ne bodo končala, saj naj bi šele vrh odločal o vseh finančnih vprašanjih.

EU naj bi se o svojem končnem izhodišču za pogajalski finiš izrekla najkasneje 9. decembra, ko bodo v Bruslju zasedali zunanji ministri evropske petnajsterice, nato pa bodo ti s kolegi iz kandidatk za članstvo že naslednji dan, 10. decembra, skušali rešiti čim več odprtih vprašanj. Vsa nerešena vprašanja bodo preložena na vrh v Koebenhavnu, ki bo 12. in 13. decembra.

Vrh v Koebenhavnu je skrajni rok za sklep pristopnih pogajanj v sklopu načrtov, po katerih bi EU z desetimi kandidatkami, med njimi Slovenijo, nato pristopne pogodbe podpisala aprila prihodnje leto, kandidatke pa bi po referendumih o članstvu v prihodnjih članicah in ratifikaciji pristopnih pogodb v vseh državah polnopravne članice postale 1. maja 2004.