Tujina

V požaru na ruski letalonosilki umrli dve osebi, 10 poškodovanih zaradi vdihavanja dima

Murmansk, 13. 12. 2019 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S./L.Š./STA
Komentarji
32

Potem ko je med obnovitvenimi deli na edini ruski letalonosilki Admiral Kuznecov v četrtek požar zajel okoli 600 kvadratnih metrov površine ladje, so oblasti sporočile, da je gasilcem ogenj vendarle uspelo pogasiti. Umrli sta dve osebi, zaradi vdihavanja dima pa so morali v bolnišnico na severu Rusije prepeljati deset oseb.

Letalonosilko, ki se nahaja v pristanišču v Murmansku na skrajnem severozahodu Rusije, kjer na njej potekajo popravila, je včeraj ovil gost dim. Stekla je evakuacija okoli 400 ljudi, ki so se v času, ko je izbruhnil ogenj, nahajali na ladji.

Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je gasilcem požar uspelo pogasili šele davi. Nato so preiskali tudi območje za morebitnimi drugimi žarišči. 

Požar naj bi izbruhnil v enem od prostorov v podpalubju, po prvih domnevah med varjenjem. Pri tem je umrl eden od pripadnikov ruske mornarice, ki je skušal pogasiti požar. Truplo častnika pa so našli danes na območju, kjer naj bi izbruhnil požar. Zaradi vdihavanja dima so morali v bolnišnico na severu Rusije prepeljati deset oseb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po pisanju ruskega časnika Komersant naj bi požar izbruhnil, ko je vroča kovina padla po jašku in prišla v stik s kupom smeti v spodnjem nadstropju. Med smetmi naj bi bila tudi oljnata cunja. Ker so med popravilom odstranili požarni alarm, se je požar lahko zelo hitro širil, ne da bi kdo to opazil.

V četrtek so oblasti odprle preiskavo, ali je požar izbruhnil tudi zaradi kršenja varnostnih predpisov. 

Obseg škode zaenkrat ni znan, po pisanju Komersanta pa naj bi bili poškodovani predvsem kabli, ki naj bi jih že po načrtu zamenjali v okviru popravil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Letalonosilka sodelovala v napadih v Siriji 

Letalonosilka Admiral Kuznecov je nazadnje sodelovala v ruski operaciji v Siriji, kjer so ruske sile z letalskimi napadi na upornike podprle režim Bašarja al Asada.

Tokrat pa ni prvič, da se je zapletlo med popravili na ladji. Lani je bila ladja precej poškodovana, ko se je med deli potopil plavajoči dok, na ladjo pa je zgrmel žerjav, zaradi česar so morali nato na ladji zakrpati še večjo luknjo. Požar pa jo je med drugim zajel leta 2009, takrat je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrla ena oseba.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gorazd Petek
13. 12. 2019 20.37
+6
A bodo Rusi končno le umaknili to plavajočo aranco,ki je neprestano v okvari v razrez kamor sodi?
Ost1234
13. 12. 2019 20.11
+0
Danes nič streljanja po USA?? Pa prazniki so .....
Heineken 1A
13. 12. 2019 18.43
+3
TO SO ZIHER AMERIČANI PODTAKNILI...
Daichi Sawamura
13. 12. 2019 18.01
+9
To je brezveze. Vsak ki razume obramboslovje in stratesko pozicijo Rusije ve da je imeti letanolosilko zgolj potrata vsega. To bodo upokojili v kratkem casu. Glede Ruske tehnologije, bi pa raje zadrzal kritike. ICBM program je dalec najbolj razvit od vseh ostalih. Zato tudi vozijo americane na postajo, in furajo satelite za ostale iz bajkonurja. ICBM v vojaske namene pa brez besed. Topol, Bulava, Iskander etc... Samo te so na pediastalu groznje na globalni ravni. Programov imajo pa vec 10. Eden od teh je celo na jederski pogon. Letalstvo, Mig-29,Program Sukhoi in experimental je dalec pred ostalimi z bojnimi karakteristikami. Bombniki (Labod),Mig 31, Tupoljev etc...Imajo dalec najvecje dolete z moznostjo nosenja jedrskega orozja in tankanja v zraku. Ne dolgo nazaj so pristali trije labodi v JAR. O tem lahko ZDA samo sanja. Tank T90M ima ene od boljsih Bojno obrambnih karakteristik. Da o programu Armata 4 opcije in T15 sploh ne pisem. (Cista avtonomija in IQ) Imajo drone za nadzor (Vohunjenje) in drone za obrambo in napad. Podmornicarstvo je dalec najbolj razvito z novimi programi ki so se v zadnjem desetletju moderbizirali kar dvakrat. Pehota se je modernizirala isto admiraliteta in letalstvo. Proti letalska ala S300, S400, in S500 je pa brezveze da pisem. Najbolj izpopolnjen in natancen sistem. Patriot mu niti blizu ne pride. In to je samo Rusija,ki je v kompaniji s Kitajsko vojsko... Zdaj pa dobro razmislite za koga navijate in komu se klanjate. Prodane slovanske duse.
Daichi Sawamura
13. 12. 2019 18.07
+6
Ze res da ima ZDA dalec najvecji proracun. Ampak vecino od tega gre v baze na globalni ravni in ne za razvoj. Pri Rusih pa je obratno. Naredili so neprebojno steno pred imperialisticnim NATO teroristom. In se vec, sesusejo lahko dobesedno vse iz domacega naslonjala. In vi komentatorji tezite za letanolosilke da so za casom!? To je zgolj njihov Show off. Briga jih za to letanolosilko. Ker so v defenzivnem polozaju in ne ofenzivnem je stratesko gledano ne potrebujejo. Ima pa vse drugo o cemer lahko NATO Samo sanja. Vkljucno z ZDA.
Skunk Works
13. 12. 2019 18.29
+5
Seveda z jedrsko raketo uničiš letalonosilko, samo to je potem tako globalni jedrski spopad brez zmagovalca, če bi se udarili rusija in zda...za ostale oprerativne naloge za omejene konflikte po svetu pa potrebuješ mobilne bojne skupine z letalonosilkami na čelu in tukaj so ZDa daleč daleč spredaj...rusija kaj takšnega s svojo gospodarsko in tehnološko močjo lahko samo sanja....
Daichi Sawamura
13. 12. 2019 18.40
+5
Ze ideja ali misel da bi nekdo z jedrsko uniceval letanolosilko je nora. Take opcije nima nihce. Zakaj bi? In kdo pravi da imajo rusi jedrsko orozje za unicevanje letanolosilk? Prevec risank...
Pametolog
13. 12. 2019 18.51
+4
Amerika je brez zafrkancije, močnejša od Rusije in Kitajske skupaj, ko bo Rus pa kitajc uvajal finančne sankcije ameriki, takrat lahko filozofiraš, glede ruskega orožja so povedali kitajci svoje, Rusija je tiger od papirja, saj se v totalni vojni ne moreš zanašati na orožje ampak tudi na hrano
Daichi Sawamura
13. 12. 2019 18.56
+3
Rade 74
13. 12. 2019 18.56
-6
Bravo Solaris, dobro si napisal, ampak desnuhi in svečkarji saj veš brez veze, ne bodo kapirali. Sramujejo se Slovanstva in se pajdašijo z vsem kar je proti Rusiji. Paranaja nima meje.
Rade 74
13. 12. 2019 18.59
-8
RealWork saj ti je lepo napisal proti strup za letalo nosilke so S400, S500, končana zgodba. Malo si poglej karakteristike teh obrambnih sistemov. To kar ZDA montirale v Litvi in Poljski, je že passe, kup železa so jim prinesli.
Rade 74
13. 12. 2019 19.03
+2
Bosančeros ZDA ima zunanjega dolga 18000 milijard USD, samo Kitajski so dolžni za kratek kredit 500 milijard, tako da razne finančne sankcije proti Rusom ali Kitajcem je farsa. Amerika ne vidi izhoda in zato sproža umetne konflikte, ker z vojnami rešuje svojo požrešno rit. Kar je pa najbolj smešno, je pa to, da jim Evropejci lezete v rit in se jim klanja te. Vse te begunce ki jih imamo in ki nam še grozijo, da nas bodo islamizirali, je njihovo maslo. Slepec to vidi.
Pametolog
13. 12. 2019 19.20
+6
Ce rusija nima dolgov, zakaj nigdar nisi dobil kredita od Rusije ali pa zakaj nima Rusija svetovnega fonda kapitala, zato ker je kot sem že povedal Ruaija tiger od papirja.
el capitano
13. 12. 2019 19.47
+3
Predvsem človeske vire, ki jih NATO polni z tujci..
Stratus007
13. 12. 2019 20.31
+0
Prodane slovanske duše? Rusi nas še povohajo ne. Od vseh Slovanov so daleč na prvem mestu najbolj zapisani Srbi, ker so PRAVOSLAVCI in dovolj daleč od Rusov, da se imajo še radi. Drugače pa malo pobaraj slovanske narode tipa Češka, Slovaška, Ukrajina, Poljska, Gruzija, baltiške države ipd. kaj si mislijo o ruskih slovanskih "bratih." Tolk o tvojem navideznem slovanskem bratenju.
Daichi Sawamura
14. 12. 2019 07.34
+0
Pa ne samo Patriot. Se kup ostale sare so jim zvlekel. Patriot se je pa "izkazal" v UAE ko je icbm iz strani upornikov priletel v osrcje UAEA. Mimo vseh obrambnih sistemov. Isto je bilo v ozini, Iranski dron je sredi belega dneva snrmal letanolosilko, ne da bi deloval en protiletalski sistem na letanolosilki. In pa koncno, kdo je s kaksnim orozjem sklatil global hawka nad Iranom! ZDA ima orozje podprt z propagando tipa rambo. Ampak realnost je zal drugacna.
ivan res grozni
14. 12. 2019 12.27
Vi ste pa močno nasedli ruski propagandi. Realnost je povsem drugačna. Njihovo paradno letalo ni nevidno, edina letalonosilka nima jedrskaga pogona kot vse ameriške, v zračnih spopadih nad Srbijo so bili sestreljeni VSI njihovi migi, brez prask na ameriški strani, manevrirne rakete so iz Črnega morja samo enkrat izstrelili proti Siriji, ker so namesto ciljev v njej zadele objekte v Iranu. Putin se je Irancem opravičeval še cel teden.
ivan res grozni
14. 12. 2019 12.47
Napad na Gruzijo, zasedba Krima in vzhoda Ukrajine so za vas očitno mirovne akcije. Ukrajina je pod njimi bolj trpela kot pod nacisti. Vojaška oprema je slabo vzdrževana, vojaki slabo plačani. Take razmere so seveda pričakovane, čer upoštevamo, da njihov nacionalni brutoprodukt dosega vsega polovico kalifornijskega. Da tak ekonomski palček vzdržuje tako ogromno vojsko pa je seveda mogoče le na račun nizkega osebnega standarda ljudi in vse večjega tehnološkega zaostajanja za zahodom.
ivan res grozni
14. 12. 2019 12.49
S 400 in S 500 so protiletalski sistemi. Ali res verjamete, da ameriške letalonosilke letijo?
ivan res grozni
14. 12. 2019 12.53
Vse ameriške gresije so podprle le Slovenija in Višegrajska skupina držav. ZDA in Rusije ekonomsko ni mogoče primerjati. Samo Kalifornija ima bruto produkt dveh Rusij. Po lastnih podatkih bi naj Rusija sicer dosegala polovico slovenskega BND/prebivalca vendar pa strokovnjaki v te podatke dvomijo.
ivan res grozni
14. 12. 2019 12.54
Baltiške države niso slovanske! Ukrajina je živ dokaz, kako Rusom slovanstvo dol visi.
ivan res grozni
14. 12. 2019 12.55
piko2263
13. 12. 2019 15.31
+14
zelo veliko dima za malo smeti in eno oljnato cunjo:)))))) Ampak od rusov smo tako ali tako navajeni laži in ničesar drugega...
DirtySanchez
13. 12. 2019 10.03
+24
Na ruski letalonosilki ena oseba umrla, 12 poškodovanih vsi ostali pijani.
ajax9
13. 12. 2019 09.42
+8
Eno letalonosilko premorejo, pa še ta vedno na servisu. Očitno pa tudi na servisu ni varna pred nadaljnimi briljantnimi potezami ruskih tehnologov.
mali.mato
13. 12. 2019 09.50
+29
3 leta servisa je imela planiranega. Po tem požaru bo treba verjetno še kaj več.
DeBill
13. 12. 2019 10.19
-8
Od nimitz klase trenutno pluje ena, od G.Ford pa dve, od tega je ena na testni plovbi. Vse ostalo je v dokih na servisu. V današnjem času so letalonosilke zelo nepotrebne. Samo ena velika tarča za rakete.
gr?arica
13. 12. 2019 13.20
-8
Kako so potem šele ameri briljantni.... nova letalo nosilka popolnoma neuporabna ker jim dvigala ne delajo, sicer pa malce v zgodovini pogledamo so ameri sami skoraj potopili si letalo nosilko in žrtev je bilo bistveno več. Preko 100 mrtvih in kar lepo število uničenih avijonov. Tako da...
joze drugi
13. 12. 2019 09.16
+25
ruske nepremičnine :)
wolfterier
13. 12. 2019 09.39
+24
Iztok Po?kaj
13. 12. 2019 10.58
-7
Točno, zato se jih Jenkiji vse bolj bojijo.
Cervantes Saavedra
13. 12. 2019 13.02
+5
Je rekel Hitler. Ko je grmenje poslušal v svojem bunkerju. Vsak dan bližje. - In še prej nemške vojska v Rusiji, ko so jo katjuše tolkle pred Stalingradom, Leningradom in drugje.