Tujina

V Pakistanu nove žrtve

Islamabad, 20. 10. 2007 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

V Pakistanu je bilo v eksploziji na avtobusni postaji ubitih najmanj pet ljudi, šestnajst je ranjenih.

Na avtobusu, parkiranem na neki postaji v jugozahodnem delu Pakistana v provinci Balučistan, je eksplodirala bomba. V eksploziji je življenje izgubilo najmanj pet oseb, šestnajst je ranjenih, mnogi med njimi huje.

Žrtve so stale v bližini avtobusa, na katerem sicer ni bilo potnikov. Policija dogodek še preiskuje, odgovornost za napad pa je prevzela do zdaj nezanana teroristična skupina Balukistanska republikanska armada. Predstavnik lokalne bolnice je poudaril, da so v bolnico pripeljali štiri trupla ter 17 ranjenih oseb, ki pa so v kritičnem stanju.

Bomba je eksplodirala le dva dni po poskusu atentata na nekdanjo premierko Butovo.
Bomba je eksplodirala le dva dni po poskusu atentata na nekdanjo premierko Butovo. FOTO: Reuters
V provinci Balučistan sicer pogosto prihaja do napadov na vojaške in vladne predstavnike, za katerimi naj bi stali predstavniki tamkajšnjih etničnih plemen, ki od centralne vlade zahtevajo več besede pri nadzoru naravnih virov v provinci, kot je zemeljski plin.

Do eksplozije je prišlo dva dni po poskusu atentata na nekdanjo pakistansko premierko Benazir Buto, ki se je v četrtek po osmih letih izgnanstva vrnila v Pakistan. Bombni napad je terjal najmanj 136 mrtvih in 400 ranjenih, 54-letna Benazir Buto pa je napad v Karačiju preživela.

Buto je danes poudarila, da lahko pričakuje še več napadov, vendar je še bolj odločna, da se bo udeležila januarskih parlamentarnih volitev. Dejala je še, da za napade, v katerih je umrlo najmanj 136 oseb, ne krivi vlade. Poudarila je, da je zadovoljna, ker stranka ne bo popustila pod različnimi pritiski, saj je po njenem mnenju potrebno rešiti Pakistan in demokracijo.

Benazir Buto je bila v avtomobilski koloni na poti do grobnice ustanovitelja Pakistana Mohameda Alija Džinaha, ko sta odjeknili dve eksploziji le nekaj metrov stran od njenega vozila. Ob poti njene kolone vozil je bila množica najmanj 150.000 ljudi, ki so navdušeno pozdravljali njeno vrnitev v domovino.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
20. 10. 2007 16.30
Ja, ja. Pakistanskim ekstremističnim moškim smrdi, da bi jim ženska vladala. Ženske so ja po njihovem manj vredne, zdaj pa taka sramota, da bi bila ženska čez moškega.
Uroš S.
20. 10. 2007 15.58
Iis democracy kicking already?