Svet

V občini Luče še vedno več hiš povsem odrezanih od sveta

Struge, 08. 08. 2023 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Fedja Golež
Komentarji
0

Tudi na Savinjskem še vedno odpravljajo posledice največjih poplav v zgodovini Slovenije, v občini Luče je še vedno več hiš povsem odrezanih od sveta. Plazovi so povsem zasuli ceste, nekatere so se sesedle same vase zaradi naraslih rek. Samo ob zaselku Struge je zaradi nepojmljive ujme brez hiše ostalo vsaj 20 družin. Nekateri so šele včeraj prejeli prvo pomoč, bili pa so brez pitne vode, hrane in elektrike.

Glavna cesta do Luč je vdrta, ob njej pa teče reka, ki je glavno pot uničila. V naselju Struge prebivalci že četrti dan odpravljajo posledice nepopisne ujme, ki je vsem prebivalcem življenje obrnila na glavo.  

"Sestra in njen fant sta pred kratkim kupila hišo. Dva dni je bila uradni lastnik, nato pa je poplava uničila štalo in hišo, ki smo jo kupili brez kredita. Hiša ni bila zavarovana, saj še nismo imeli potrebnih dokumentov, osem let so nam geologi govorili, da plaz ni nevaren," pove sogovornik. 

Zasute hiše, spodkopani temelji in uničeni avtomobili v občini Luče prebivalce spremljajo na vsakem koraku.  

Alojz Selišnik, koordinator Civilne zaščite Luče, pokaže območje, ki je poškodovano zaradi poplav, in pove: "Tukaj je naneslo več deset tisoč kubičnih metrov gramoza, malo višje je eno hišo podrlo, drugo pa nagnilo, prav tako je osmim hišam spodneslo temelje. Ljudje ne vedo več, ali bodo ostali tukaj ali se bodo odselili."

"Mi smo šli k očetovi sorodnici in smo s seboj vzeli vse zaloge, ki smo jih imeli na voljo. Je pa nam sedaj tudi občina prinesla malice, lopate, samokolnice in orodje," pa situacijo opiše nesrečni sogovornik.

Medtem je imel eden izmed prebivalcev občutek, da se neurje ne bo končalo: "Vse je uničeno, a brez orodja ne moremo pomagati. Meni se je zdelo, kot da ujma traja dvajset ur, saj ni bilo ne konca ne kraja."

Še prejšnji teden je bil del doline videti nedotaknjen, sedaj pa je jasno, da je deroča voda videz doline povsem uničila, več hiš je zasul zemeljski plaz, kjer je bila prej cesta, pa je danes na tisoče kubičnih metrov zemlje.

"Ob približno osmih zvečer je najprej odneslo en del smrek, ki so nad nami, čez pol ure pa jih je odneslo še veliko več. Zelo me je bilo strah, saj imam tukaj njive in kljub temu, da imamo ogrado, mi je odneslo dvaindvajset ovc," pa nesrečno situacijo opiše očividec. 

V Zgornji Savinjski dolini v šestnajstih občinah pomaga 50 gasilskih društev, pomoč je prišla tudi iz Nemčije in Hrvaške. Škodo bodo pristojni do konca ocenili takrat, ko bo do vseh naselij omogočen dostop.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.