Tujina

V nasilju po volitvah trije mrtvi

Priština, 27. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po še neuradnih podatkih je na lokalnih volitvah na Kosovu Demokratska zveza Kosova Ibrahima Rugove obranila vlogo daleč najmočnejše stranke v pokrajini. V spopadu političnih nasprotnikov na jugu Kosova pa so danes umrli trije ljudje.

Demokratska zveza Ibrahima Rugove ima največ možnosti za zmago
Demokratska zveza Ibrahima Rugove ima največ možnosti za zmago FOTO: Reuters

V napadu v vasi Lešane med Suvo Reko in Prizrenom, ki je bil po prepričanju DSK vnaprej pripravljen, je umrl predsednik občine Suva reka in vodja občinskega odbora stranke DSK Uke Bytyq ter dva njegova sodelavca. Kosovsko informativno središče je sporočilo, da je bil 40 minut po polnoči napaden tudi sedež DSK na Sunčanem bregu v Prištini, ko so člani volilnega štaba tam analizirali volilne rezultate. V tem napadu nihče ni bil ranjen.

Sicer je po predhodnih volilnih izidih, ki jih je objavila nevladna organizacija Kosovska akcija za civilno pobudo, na lokalnih volitvah zmagala DSK Ibrahima Rugove, ki je dobila 51 odstotkov glasov. Sledi ji DPK nekdanjega voditelja albanskih upornikov Hashima Thaqija z 20-odstotno podporo, tretja pa je Zveza za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja s sedmimi odstotki glasov.

Po podatkih OVSE, ki je nadzirala volitve, je bila volilna udeležba 54-odstotna. Najnižja je bila po pričakovanjih udeležba kosovskih Srbov z izjemo v petih občinah - Zubin Potok, Leposavić, Zvečan, Novo Brdo in Štrbci, kjer srbsko prebivalstvo predstavlja večino.

SORODNI ČLANKI