Tujina

V napadu v Keniji 15 mrtvih

Mombasa/London/Bejrut/Nairobi, 28. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/M.T./M.K./STA
Komentarji
0

V samomorilskem napadu na hotel v kenijskem pristaniškem mestu Mombasa je poleg treh napadalcev umrlo še dvanajst ljudi, 80 pa jih je ranjenih. Na slovenskem zunanjem ministrstvu zatrjujejo, da med žrtvami ni Slovencev.

izraelski preiskovalec pred porušenim hotelom Paradise
izraelski preiskovalec pred porušenim hotelom Paradise FOTO: Reuters

Med žrtvami napada na hotel Paradise Beach v kenijski Mombasi po prvih podatkih ni Slovencev, so zatrdili na zunanjem ministrstvu. Nihče od najmanj devetih slovenskih turistov, ki so ta čas v Keniji, naj v času napada ne bi bil v bližini omenjenega hotela.

Žrtve v eksploziji pred hotelom

Do eksplozije v hotelu Paradise Beach, ki je v lasti neke izraelske družbe, je prišlo prav v času, ko so se v hotel pripeljali trije avtobusi izraelskih turistov. Kot je poročala izraelska televizija, so napadalci pred hotel zapeljali skozi zapornice in odvrgli eksploziv. Hotel je nato zajel požar, poslopje pa je močno poškodovano. Življenje je izgubilo najmanj petnajst ljudi; trije izraelski gostje, devet uslužbencev hotela in trije napadalci. Okoli 80 oseb je pa ranjenih.

Napadeno letalo pristalo v Tel Avivu

Napad v Keniji
Napad v Keniji FOTO: Reuters

Predstavnik izraelskega zunanjega ministra je še potrdil, da je bila na letalo boeing 757 družbe Arkia, ki je bilo namenjeno iz Mombase v Tel Aviv, izstreljeni dve raketi vrste Strella, ki pa sta letalo le lažje poškodovali.

Pilot letala, na katerem je bilo 261 potnikov, je sprva nameraval zasilno pristati v Nairobiju, vendar se je po posvetovanju z izraelskimi predstavniki odločil za nadaljevanje poti proti domovini in varno priletel do letališča Ben Gurion v Tel Avivu, kjer je pristalo nekaj pred poldnevom po srednjeevropskem času. Največja izraelska letalska družba El Al je ustavila vse lete.

Odgovornost za napada prevzela "Vojska Palestine"

Žrtev napada
Žrtev napada FOTO: Reuters

Odgovornost za današnja napada v Keniji je prevzela doslej neznana palestinska skupina Vojska Palestine. Skupina je v pismu, ki ga je objavila v libanonskem glavnem mestu Bejrut, prevzela odgovornost za napad na hotel v kenijskem mestu Mombasa ter za istočasno izstrelitev raket proti izraelskemu letalu v Mombasi, ki sicer nista zadeli cilja.

Skupina je pojasnila, da je v Kenijo poslala dve skupini napadalcev, zato da bi "svet znova slišal glas palestinskih beguncev in tako osvetlil cionistični terorizem na Zahodnem bregu in območju Gaze". Skupina je še navedla, da je napada izvedla dan pred 55. obletnico odločitve o delitvi Palestine, koraka, ki je vodil v ustanovitev države Izrael.

Strmoglavilo tudi manjše potniško letalo

Nekaj ur po bombnem napadu na hotel v Mombasi, je v jugovzhodnem delu Kenije strmoglavijo manjše potniško letalo, ki je, prav tako kot izraelsko potniško letalo, ki je bilo tarča raketnega napada, poletelo iz letališča v Mombasi. Pri tem je bilo ranjenih najmanj sedem ljudi.

Kot je povedala članica reševalne ekipe, so več potnikov našli ujetih v razbitine letala na kraju strmoglavljenja v Maasai Mara. To območje v divjini je sicer priljubljena turistična točka. Preiskovalci nesreče ne izključujejo možnosti, da je strmoglavljeno letalo povezano z davišnjimi napadi na izraelske cilje v Mombasi. Sedem ponesrečencev so že prepeljali v Nairobi.

Strmoglavljeno letalo je lahko prevažalo 20 potnikov, vendar zaenkrat še ni jasno, koliko jih je bilo dejansko na letalu. Prav tako še ni znano, kam je bilo letalo namenjeno, saj je na tem območju veliko pristajalnih stez za manjša letala, ki prevažajo turiste.

Kenijci odločno proti terorizmu

Kenijski predsednik Daniel arap Moi je po današnjem samomorilskem napadu na izraelski hotel v Mombasi napovedal odločen boj proti terorizmu. "Vsak, ki naredi kaj takšnega, ne deluje za dobrobit Afrike. Storili bomo vse, kar je v naši moči, za boj proti teroristom," je poudaril predsednik med obiskom v ugandskem glavnem mestu Kampala.

Kenijska policija pa je sporočila, da so že aretirali dve osebi, ki naj bi sodelovali pri napadu na hotel v bližini Mombase.

Napada v Keniji pa so ostro obsodile britanske oblasti. Britanski zunanji minister Jack Straw je zatrdil, da bo London storil vse, da bi odgovorne za napad v Keniji privedel k roki pravice.

Napada je ostro obsodil tudi generalni sekretar Sveta Evrope Walter Schwimmer, ki je zatrdil, da mednarodna skupnost ne bo nikoli sprejela poti terorja, kot način doseganja ciljev, pa naj bo to na Bližnjem vzhodu ali kje drugje.

Bela hiša pa je Keniji ponudila pomoč pri preiskavi, obenem pa izrazila obžalovanje nad napadi.

Šaron zahteva preiskavo

Izraelski premier Ariel Šaron je tajni službi Mosad že naročil, naj začne preiskavo o obeh napadih v Keniji.

Napad v Keniji
Napad v Keniji FOTO: Reuters

Izraelski zunanji minister Netanjahu pa je izrazil zgroženost nad napadom, ki kaže na to, da se je terorizem nad Izraelci razširil tudi iz njihove domovine v tujino ter vzpodbudil svet k združenemu boju proti terorizmu. Glede raketnega napada na letalo izraelske družbe Arkia pa je Netanjahu dejal, da gre za nevarno stopnjevanje nasilja.

Neki londonski muslimanski duhovnik, Abu Hamza al-Masri, je tudi potrdil, da za napadi stoji teroristična mreža Al Kaida. "Zagotovo gre za Al Kaido, ali pa skupino, ki je povezano s to mrežo. Večinoma so napadali zahodnjake, saj so Izraelci zelo težka tarča, ki pa so prioriteta. S tem kažejo svojo zavezanost Palestini", je dejal al-Masri. Napovedal je še, da bo podobnih napadov v Afriki še prihajalo, sploh če na parlamentarnih volitvah v Izraelu zmaga desničarska stranka Likud.

SORODNI ČLANKI