Tujina

FOTO: Nato bo preučil nesrečno bombardiranje

Brega, 02. 04. 2011 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
77

V Libiji je bilo v napadu letalstva koalicijskih sil ubitih več upornikov, po nekaterih poročilih pa tudi civilisti. Nato, ki vodi koalicijske napade, je zaradi tega zaskrbljen, dogodek pa še preučujejo.

Zahodne koalicijske sile so v zračnem napadu v vzhodnem predmestju Brege zadele skupino upornikov, pri čemer jih je umrlo najmanj 13. Novinar Reutersa je na kraju dogodka videl zažgano pločevino najmanj štirih vozil, med njimi tudi reševalnega. Tako naj bi bili med mrtvimi tudi trije študentje medicine in voznik reševalnega vozila. Uničena vozila so bila ob cesti, ki vodi proti vzhodnemu vhodu v mesto. Kot je še povedal, so v bližini moški molili nad sveže izkopanimi grobovi.

Pripadnik upornikov Mustafa Ali Omar pa je povedal, da so se "posamezniki iz Gadafijeve vojske vtihotapili med upornike in s protiletalskim orožjem streljali v zrak'' . ''Potem so prišle Natove sile in jih bombardirale,'' je dodal. Večina za dogodek krivi Gadafijeve sile, vendar pa nekateri uporniki pravijo, da so v zrak po nesreči streljali uporniki sami. ''Uporniki so streljali v zrak, koalicijske sile so prišle in jih bombardirale. Mi smo tisti, ki smo naredili napako,'' je povedal upornik, ki ni želel biti imenovan.

Predstavnica zveze Nato v Bruslju Oana Lungescu je zatrdila, da so v zavezništvu zaskrbljeni zaradi navedb o žrtvah med uporniki in še posebej civilisti, saj je osnovni cilj vojaškega posredovanja v Libiji prav zaščita civilistov. Kot je še dejala, zaenkrat preučujejo, kaj se je dejansko zgodilo.

Premirje le, če se Gadafijeva vojska umakne iz mest

Orožje in Gadafijeva slika
Orožje in Gadafijeva slika FOTO: Reuters

Včeraj so uporniki sicer dejali, da so pripravljeni sprejeti prekinitev ognja, vendar le pod pogojem, da Gadafijeva vojska zapusti libijska mesta, ki jih nadzira. Vendar je režim libijskega voditelja zavrnil ponudbo uporniških sil. "Uporniki niso ponudili premirja, temveč postavljajo nemogoče zahteve," je povedal predstavnik libijske vlade Mussa Ibrahim, ki je ponudbo označil kot "trik". "Ne bomo zapustili naših mest. Vlada smo mi, in ne oni," je dejal. Vladni predstavnik je ob tem dodal, da je bila vlada vedno pripravljena na pogajanja in si prizadevala za mir.

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
03. 04. 2011 01.04
bar dxt kakšne druge stvari? kaj pametuješ će nimaš pojma? kako lahko zagovarjaš američane? zakaj so tebi tok kul dej nam odgovori, nam nevednim ljudem!!!
Bar Dxt
03. 04. 2011 00.20
Aha pa še to kaj res mislite da je vsepovsod samo NAFTA nek razlog za vmešavanje, NAFTA še je najmanj pomembna so druge stvari pač vi na žalost samo to *** nafto poznate .
Bar Dxt
03. 04. 2011 00.17
Zahod je vedno močnejši in še raste ne morete ga ustaviti in prav je tako.
Bar Dxt
03. 04. 2011 00.15
Grim_reaper To kaj si napisal je le teorija pa misliš da bo postala realnost??
povemvsem
02. 04. 2011 23.13
Mustafa Ali Omar,ta je zagotovo uvožen,zaradi izkušenj z drugih bojišč.In ti teroristi bi kar postavljali neke pogoje za premirje.
povemvsem
02. 04. 2011 23.06
Še žal jim bo,ali je pa že,da so ustvarili internet.S tem so njihova zavajanja svetovne javnosti vsak dan bolj jalova. Ob vsakem psihopatskem izpadu zahoda so vedno bolj osovraženi,in tega ne morejo preprečiti! Na razpolago imajo dve možnosti: 1). da začnejo spoštovati tudi druge in se obnašati kot se za človeka spodobi,da namesto roparskih pohodov začnejo pošteno trgovanje z lastniki naravnih virov,spoznati morajo,da smo lastniki planeta vsi živeči ( tudi živali in rastline) na njem,in ne la nekaj 1000 tistih napihnjencev,kateri so si prisvojili ža pol Zemlje. 2).ali pa propad življenja na planetu
Jožajoža
02. 04. 2011 22.36
libijci so se pretihotapili med libijce. kdo še vse skupaj razume.
janez6b
02. 04. 2011 22.08
Z preiskavo Nato samo priznava. da je spet poklal nedolžne civiliste, to vam je širjenje demokracije:) z bombami nad bolnišnice in civiliste, sram naj bo gospode v udobnih foteljih, ki jih to ne bo nikoli prizadelo.
tekavcminka56
02. 04. 2011 22.00
martian pa kje ti žviš človek? wake up, wake up! tastar pogoogli mau ne pametuj če si sam največji naivc
Martian
02. 04. 2011 21.58
Grim_reape rne bo treba 4 ali 5 let ;) .Bo dovolj leto ali dve. ---- in kaj bo pol čez leto,dve...ko bosta propadle ZDA in EU...kot praviš??komu bodo arabci in rusi prodajali nafto in plin???komu bodo kitajci prodajali pocen izdelke? eni ste tako naivni,da pač ne vidite da je Zahod gonilo sveta!Zakaj misliš da Kitajci tako z veseljem denar dajejo Ameriki?Misliš da zarad tega ker so dobr duše?ne...zarad tega k so za razliko od tebe,pametni!Oni se zavedajo,da je v njihovem interesu,da je Amerika čim močnejša in naredili bodo prav vse kar je v njihovi moči da se amerika obdrži...posledično pa tudi ves Zahod.. mali naivneži ste....ki sanjate mokre sanje....in sovraštvo do zahoda vas slepi..
Tonček Balonček
02. 04. 2011 20.38
Izrađžam globoko zasklrbljenost in obžalujem ta nesrečni dogodek, ampak prej ali slej bomo po zgledu posegov v Afganistanu, Vietnamu, Iraku, Koreji itd. tudi v Libi vzpostavili demokracijo! Mi smo srečni, ker jo imamo, tudi oni jo bodo imeli, brez žrtev pa ne gre! Še parsto raket in nekaj deset eskadrilj bo izpraznilo tovo,r pa bo!! Upanje umre zadnje!
yarrick
02. 04. 2011 20.28
@Bar Dxt 02.04.2011, 19:48 1 "AMERIKA JE SREDIŠČE VSEGA IN ŠE JO BOMO RABILI VEM DA SE S TEM KOMENTARJEM NE STRINA 90% AMPAK TO JE RESNICA ." Kdo jo rabi?! Evropa? mogoče.Slovenija? NIKAKOR !!! Koliko pa izvozimo tja svojih produktov, da bi bili "TAKO ODVISNI OD NJIH"? Ti še tole povem:AMERIKI BODO VSI OBRNILI HRBET, samo počakaj še kakšno leto(verjetno še to ne bo treba). BILA JE SREDIŠČE VSEGA, dokler so imeli DENAR KI JE BIL KAJ VREDEn.Danes pa, ko z QE rešujejo gospodarstvo(in imajo preko 6% inflacijo!!) je slika drugačna.KO bo dolar zgubil vrednost, kitajska ne bo več odkupovala Ameriških državnih obveznic(že danes tako in tako odkupuje le kratkoročne obveznice, nič več dolgoročnih(10 plus let)), bo amerika na tleh.In le kdo jih bo še jemal resno, KO PA NITI VOJAKI NE BODO HOTELI VEČ BITI V VOJNI, KER NE BODO PLAČANI(ali pa bodo in bodo okoli hodili z samokolnicami polnimi dolarjev)? Zbudi se kolega, z ameriko je konec in tudi Eu že kar tenko piska.Seveda me boš po vsej verjetnosti zavrnil da to sploh ni mogoče in da je to verjetno le moj konstrukt, ki izvira iz sovraštva do zahoda.Vem da ne verjameš meni, verjemi pa ljudem ki se spoznajo na ta posel, in taisti ljudje govorijo iste stvari. Kar se bo zgodilo v tem in naslednjem letu bo šlo v kroniko človeštva kot najhujša gospodarska kriza v človeški zgodovini.In le neumen bo temu obrnil hrbet.Pametni pa že tako in tako delamo precej časa da spravimo k pameti tiste, ki so pripravljeni naredit VSAJ NEKAJ da pridemo skozi ta težavna leta(če ne kar desetletja). @rocky247 ne bo treba 4 ali 5 let ;) .Bo dovolj leto ali dve.
MERDE-AVE-MERDE
02. 04. 2011 20.19
To vojno so načrtovali že dolgo časa - to ni in nikoli ne bo humanitarno posredovanje. Veliko stvari govori točno to.
smito23
02. 04. 2011 20.18
za začetek je dovolj, če se odrečete pitju najbolj popularne ameriške pijače in obisku najbolj popularne verige restavracij s hitro prehrano. drugo je pa je bojkot političnih strank, katere podpirajo odhod slovenskih vojakov na t.i. mirovne misije: da ne bo kakega dvoma: med njimi je tako pahorjeva SD kot janševa SDS - ti dve stranki in njihovi kandidati od mene ne bosta dobili glasov, dokler se ne odrečeta podpori in podpihovanju vojn po svetu. zgoraj navedeni bojkot po svetu po malem poteka že nekaj let vendar prepočasi, drugi ukrep pa menim, da se utegne zgoditi sam od sebe kaj kmalu. dol z ameriko!!!
piar2
02. 04. 2011 20.17
tud uporniki v libiji se bojujejo proti americanom
MERDE-AVE-MERDE
02. 04. 2011 20.14
Bar Dxt02.04.2011, 19:48 ..središče česa? Česa vsega? Zbudi se.
tekavcminka56
02. 04. 2011 19.56
@ca6e odpri oči alpa odrasti še malo....čez 4 5let boš že vedu kako svet stoji... @smito23 velika večina se že zaveda ampak je še useen zlo zlo velik procent naivnežev, kar gre na roko svetovni eliti ampak mislm da bo pršou dan ko se bomo usi uprli tem * lp
Bar Dxt
02. 04. 2011 19.48
AMERIKA JE SREDIŠČE VSEGA IN ŠE JO BOMO RABILI VEM DA SE S TEM KOMENTARJEM NE STRINA 90% AMPAK TO JE RESNICA .
Bar Dxt
02. 04. 2011 19.46
smito2302.04.2011, 19:28 KDO JE PROTI AMERIKI BO DOBIL 3X BOL NAZAJ TO SI ZAPOMI IN VSI OSTALI !!!!!
vzhod
02. 04. 2011 19.46
to ni gadafijeva vojska ampak libijska vojka ki brani drzavo pred okupatorjem !