Tujina

V napadih ubitih 35 ljudi

Islamabad, 13. 10. 2008 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po poročanju pakistanskih oblasti naj bi varnostne sile v bližini meje z Afganistanom v vojaški akciji ubile 35 Talibanov.

Pakistanske oblasti so potrdile, da je v napadu varnostnih sil umrlo tudi 12 potencialnih samomorilskih napadalcev. Do napada na položaje talibanskih bojevnikov v severnovzhodni provinci Orakzai je prišlo po tem, ko se je v petek zgodil samomorilski napad, ki je na srečanju plemenskih starešin povzročil smrt več kot dvanajstih ljudi. Ofenziva proti Talibanom v provinci Bajaur po poročanju pakistanskih oblasti še vedno poteka.

Pakistan
Pakistan FOTO: Reuters

Nekateri politični analitiki poudarjajo, da ste se talibanska vojska in Al Kaida skrili prav na področju blizu Afganistanske meje s Pakistanom, saj naj bi bili tu varni pred napadi ameriških sil. V zadnjih mesecih tako potekajo različne vojaške akcije ameriške in pakistanske vojske, ki napadajo položaje Talibanov in Al Kaide. Lokalni plemenski voditelji naj bi se prav tako borili proti Al Kaidi.

V pakistanskem hotelu Marriot pa je v septembru prav tako odjeknila močna eksplozija, ki je ubila 53 ljudi. V barikado pred strogo varovanim hotelom Marriot, sicer znanem po tem, da v njem prebivajo poslovneži, tujci in mestna elita, se je zaletel poltovornjak, naložen s tono eksploziva. V tragediji so umrli tudi štirje tuji državljani: dva Američana, Vietnamec in češki veleposlanik v Pakistanu Ivo Zdarek.

Odgovornost za napad na hotel, ki je bil tarča teroristov že leta 2004 in leta 2007 in stoji ob pomembnih vladnih stavbah, je prevzela manj znana islamska teroristična skupina Fedayeen.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deadea
14. 10. 2008 00.04
potencialni. bravo