Tujina

V Mjanmaru začetek sojenja Aung San Su Kji

Yangon, 18. 05. 2009 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker je v njeno hišo v času hišnega pripora vdrl Američan, se je v Mjanmaru začelo sojenje vodji tamkajšnje opozicije.

Kljub pozivom zahodnih držav se je v zloglasnem mjanmarskem zaporu Insein začelo sojenje vodji mjanmarske opozicije Aung San Su Kji. Po letih hišnega pripora ji grozi pet let zapora zaradi kršenja pogojev hišnega pripora, ker je bil v njeni hiši Američan, ki je brez njene vednosti vdrl v njeno hišo v prestolnici Yangon.

Po nekajurnem zaslišanju za zaprtimi vrati so prvi dan sojenja že končali. Z zaslišanji bodo nadaljevali jutri, druge podrobnosti niso znane.

Protestniki zahtevajo izpustitev opozicijske voditeljice.
Protestniki zahtevajo izpustitev opozicijske voditeljice. FOTO: Reuters

Američan John Yettaw, domnevno veteran vietnamske vojne, je v začetku meseca preplaval jezero in skrivaj vstopil v hišo opozicijske voditeljice ter tam preživel dva dni, nato pa so ga oblasti prijele in ga tako kot Aung San Su Kji minuli teden odpeljale v zapor Insein. Obtožen je nezakonitega vstopa v varovano območje, za kar je zagrožena petletna zaporna kazen.

Motiv njegovega dejanja ni znan, odvetnik Su Kjijeve pa trdi, da je voditeljica opozicije nedolžna in da ga ni povabila. Oblasti naj bi na ta način samo dobile izgovor za podaljšanje hišnega pripora za Aung San Su Kji, ki bi se ji sicer zadnja kazen, ki jo je v hišnem priporu prestajala od leta 2003, iztekla 27. maja.

Ji želijo preprečiti sodelovanje na volitvah?

Vojaška hunta želi očitno preprečiti, da bi se Su Kjijeva udeležila splošnih volitev, ki jih je režim napovedal za prihodnje leto v okviru demokratizacije države, ki jo poznavalci označujejo zgolj kot poskus legitimizacije vojaškega režima.

Aung San Su Kji
Aung San Su Kji FOTO: Reuters

Kljub okrepljenim varnostnim ukrepom pred zaporom blizu Yangona, kjer je vojaški režim namestil več sto oboroženih policistov, postavil bodeče žice in cestne blokade, se je blizu zapora danes zbralo več kot sto privržencev Nobelove nagrajenke za mir, ki je zadnjih 19 let večinoma preživela v hišnem priporu.

Veleposlanikom Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije in ZDA vojaški režim danes ni dovolil v zapor, na dvorišče zapora so dovolili le ameriškemu konzulu, ker ob Suu Kjijevi sodijo tudi Američanu Yettawu.

Vojaška hunta vodi Mjanmar od leta 1962. Leta 1990 ni priznala prepričljive zmage stranke Aung San Su Kji, Nacionalne lige za demokracijo, na parlamentarnih volitvah. Od leta 1990 je tako priljubljena in cenjena voditeljica opozicije v hišnem zaporu skupno preživela že najmanj 13 let.

Več evropskih držav in ZDA so od oblasti v Mjanmaru v minulih dneh zahtevale, da režim umakne obtožbe. Ker tega ni storil, je ameriški predsednik Barack Obama minuli petek že podaljšal sankcije proti mjanmarskemu režimu, okrepitev sankcij pa je napovedala tudi Evropska unija na današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zakretene
19. 05. 2009 01.46
Tele myanmarski kekci imajo pa enake metode kot slovenska partija, da jih ni Garbitch inštruiral skupaj z Milijem von Murgelsteinom, hehehehe...
Bolivar
19. 05. 2009 01.27
Mah dajte no,kar branite vojaško hunto! Ampak nič ne izbriše tega ,kakšni so do lastnega ljudstva! Še pomoč od zunaj so jim zaplenili,in jih pustili stradati! Saj ni problem v Myanmaru,problem je v Kitajski,ki podpira take vlade okoli svoje države in si tako širi svoj vpliv! Myanmar ,S.Koreja,Kambođa ,svoj čas tudi Vietnam(a se je delno uprl in začrtal svojo pot), Laos,Pakistan , Bangladeš. Mečejo pa tudi lovek na države Srednje Azije(nekdanje republike v SZ) ,kar vsekakor ni po godu Rusiji,saj gre za njeno interesno sfero!
manco-capac
18. 05. 2009 18.25
Če bi ZDA in EU razglasili ekonomsko blokado Mnjanmarja, tako kot so blokirali Srbijo, bi rad videl, koliko časa bi še trajal ta režim!
jooj2
18. 05. 2009 18.08
"Uros321" Se popolonoma strinjam z tabo!!!!!! Kapitalisticni interesi nic drugega, koliko drzvav na svetu pa ma diktatorje pa barabe, samo to nobenega ne zanima ker niso bogate ali takticnega interesa!!!!!
Uros321
18. 05. 2009 15.30
Lepa propaganda.... Če je živel 2 dni pri njej, se pač ne more zgovarjat, da ni kriva.... Drugače pa vsi vemo, kako ameriške obveščevalne agencije delujejo po svetu. Ni lepo, ampak vsi se moramo boriti proti ameriško/britanskem imperiju. Sama je pa vedela kakšni so zakoni v državi. Tu se ne gre za demokracijo, tu se gre za interese zahodnih sil in nič drugega. Lep primer je Iran, ki je imle demokracijo že leta 1950, a ker je bil izvoljen ne zahodno usmerjen kandidat, so ga hitro umaknil in namestili ameriško naravnanega diktatorja. demokracija gor al dol, tem ljudem je važno le, da se država vključi v svetovno banko in privatizira državne resurse, katere seveda pokupijo najbogatejši, ki pa seveda niso iz te države. Zasužnjevanje 101
Matevž Snoj
18. 05. 2009 13.27
zakaj ne likviderajo vojaškega vrha? res da nisem za vtikanje v probleme drugih držav, ampak tole je pa višek...
Ro-Zy-YoZi
18. 05. 2009 13.27
še ena demokratična dežela...