Tujina

V manifestu tudi o Sloveniji

Oslo, 25. 07. 2011 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./N.S./STA
Komentarji
230

Anders Behring Breivik je v svojem manifestu večkrat omenil tudi Slovenijo. Na lestvici Breivikove "multikulti indoktrinacije" se Slovenija uvršča na sam vrh, našo državo pa omenja tudi, ko piše o desničarskih strankah oz. nacionalističnih organizacijah v Vzhodni Evropi. V Sloveniji kot takšno stranko izpostavlja SNS.

Kot je znano, je pred svojim strelskim pohodom Anders Behring Breivik napisal več kot 1500 strani dolg manifest. In v njem se je znašla tudi Slovenija.

Kot piše Breivik, si je preko Facebooka zgradil mrežo podobno mislečih posameznikov, pri čemer se je osredotočil predvsem na desno usmerjene panevropske oziroma mednarodne Facebook skupine, posebej pa ga je zanimalo "razmerje nacionalnost vs. politična korektnost".

S primerjavo podatkov je države nato razporedil glede na uspeh "marksističnih/multikulturalističnih kampanj pranja možganov". Sestavil je lestvico, na kateri je državam, kjer je po njegovem mnenju uspeh multikulturalistične propagande pranja možganov najmanjši, pripisal vrednost 100, vrednost 0 pa so dobile države, kjer naj bi bila ta propaganda najuspešnejša.

Na tej lestvici "multikulti indoktrinacije" se je Slovenija z 90 točkami skupaj s Slovaško uvrstila na sam vrh. Z 80 točkami jima sledi Češka, medtem ko so se na samem dnu lestvice znašle Norveška, Švedska in Nemčija. Slednja je prejela eno samo točko.

Omenja tudi stranko SNS

Slovenijo nato omeni, ko piše o desničarskih strankah oz. nacionalističnih organizacijah v Vzhodni Evropi. Za te sicer ugotavlja, da iz objektivnih razlogov ne promovirajo toliko nasprotovanja priseljevanju ali islamizaciji, ampak nacionalizem, nasprotovanje EU, antisemitizem in nasprotovanje do drugih etničnih skupin, posebej Romov. V Sloveniji kot takšno stranko izpostavi SNS in doda, da je na volitvah leta 2008 prejela 5,8 odstotka glasov.

Predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič je za 24ur.com dejal, da zadeve ne misli na široko komentirati. "To je njegovo, to mene ne zanima. Pisal je tako od daleč, jaz ga nisem poznal, me niti ne zanimajo te stvari. To se mene ne tiče," je povedal Jelinčič. Ob tem je dodal, da je tako o njihovi kot tudi o drugih strankah marsikdo pisal marsikaj, pa to ne pomeni, da mora sam na takšne zadeve kakorkoli reagirati.

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik FOTO: Reuters

Napoved, da se bomo pridružili "prvi veliki državi"

Naslednjič Slovenijo vsebinsko omeni v poglavju z naslovom "Od osvoboditve do konsolidacije k Evropski federaciji". V njem napoveduje, da se bo v naslednjih 20 do 70 letih ena od treh velikih zahodnoevropskih držav – Nemčija, Velika Britanija ali Francija, pri čemer največ možnosti pripiše slednji – osvobodila "večkulturne (EUSSR/US) hegemonije". Ko se bo to zgodilo, se bodo tej prvi veliki državi, tako napoveduje, pridružile "Italija, Srbija, Avstrija, Češka, Slovenija, Slovaška in še nekaj drugih držav", nato pa bodo sledile še preostale.

"Bratom in sestram" sporočil, da niso sami

Nazadnje se beseda Slovenija v 1518 strani dolgem manifestu znajde v Breivikovem odgovoru na vprašanje, kaj bi sporočil svojim evropskim bratom in sestram. Pove jim namreč, da se morajo zavedati, da niso sami, saj imajo po vsej Evropi številne simpatizerje in podpornike. Med državami, kjer imajo "lojalne brate in sestre" nato v kopici kakih 50 držav navede tudi Slovenijo.

Slovenija se sicer v obsežnem manifestu znajde še nekajkrat, a v ostalih primerih le v različnih statistikah, ki npr. navajajo deleže muslimanov v različnih državah. V Sloveniji npr. po podatkih, ki jih navaja Breivik, muslimani predstavljajo 2,4 odstotka prebivalstva.

Menil je, da bo Slovenija med tistimi državami, ki se bodo pridružile "prvi veliki državi" (najverjetneje bi to bila Francija).
Menil je, da bo Slovenija med tistimi državami, ki se bodo pridružile "prvi veliki državi" (najverjetneje bi to bila Francija). FOTO: Reuters

Mentor Anglež Richard

Sicer je Breivik dokument, v katerem je sicer zapisal, da bo Radovana Karadžića ohranil v spominu kot evropskega vojnega heroja, podpisal  z angleško različico svojega imena, svojega "mentorja" pa opisal kot Angleža Richarda. Protiteroristična enota Scotland Yarda zdaj poskuša ugotoviti, ali je Breivik v zadnjih letih obiskal London ter ali je del večje mreže, ki pripravlja podobne napade.

Orožje želel nabaviti v Pragi, a ga je tam pričakalo razočaranje

Breivik je skušal orožje in razstrelivo za svoj morilski pohod po Oslu lani nabaviti tudi v Pragi, saj je ocenil, da je za to najbolj primerno mesto v Evropi. Breivik je celo odpotoval v češko prestolnico, a mu orožja tam ni uspelo kupiti, izhaja iz 1500 strani dolgega manifesta.

"Praga velja v Evropi za verjetno najbolj znano tranzitno točko za nelegalno orožje in droge," je med drugim zapisal Breivik, ki je želel v češki prestolnici med drugim kupiti avtomatsko puško, pištolo, granate in protitankovski minomet. "Slišal sem, da je Praga najnevarnejša evropska metropola, kjer obstaja velika možnost, da človeka ubijejo kar na ulici," je še zapisal.

V Prago je odpotoval konec avgusta lani. Do praškega "podzemlja" se je skušal prebiti prek stikov z vozniki taksijev in obiskovalci nočnih klubov, a neuspešno. Kot je zapisal, so bili vsi, s katerimi je govoril, živčni, saj so mislili, da je policist ali da je "popolnoma nor".

Po vrnitvi iz Prage je bil Breivik "popolnoma razočaran". Orožja mu namreč ni uspelo kupiti, ugotovil pa je tudi, da Praga sploh ni nevarno mesto. Kot je namreč zapisal, ni v nobeni drugi evropski prestolnici videl toliko tujih turistov kot prav tam. "Ne razumem, zakaj BBC tako napačno poroča (o Pragi). V resnici sem se tam počutil varneje kot v Oslu. Morda zato, ker v tej državi ni nobenih muslimanov. Kriminalci so večinoma krščanski cigani," je ugotavljal.

 

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (230)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

povrsniste24kur
28. 07. 2011 01.00
no ja, če breivik misli, da je slovenija res država z najmanj opranimi možgani, potem je res krepko čez les. jaz tu pri nas vidim le oprane možgane, pa še polna šalca strahopetnosti, zato pa smo, kjer smo. kdor pa nima opranih možganov, pa je itak že zdavnaj spizdil in jih zato nima. krivi so pa predvsem mediji, ne politiki. ker naloga medijev je, da podkurijo narod, če politiki ne delajo v pravo smer. in politiki pri nas definitivno NE delajo v pravo smer in to na nobeni veji politike. pri nas pa mediji samo glave perejo, namesto, da bi ljudem končno enkrat oči odprli, jim vlili poguma in upanja po žilah, žalostno, moral bi breivik obiskati kdaj tudi slovenijo, prepričan sem, da bi že prvi dan ugotovil, da se je zelo motil.
Frane Šajn
27. 07. 2011 15.01
JA SI JO PA NAJDU, O BOG TI POMAGEJ!
Mr Mojo Risin
27. 07. 2011 12.19
eh zmago. dobro ve katere glasove vleče in jasno se boji komentirat, da jih ja ne bo izgubil.
vertex
26. 07. 2011 16.20
misija1: napisal sem na ozemlje rimljanov,rimljani niso bili muslimani in njihovi potomci tudi ne, ave
Misija1
26. 07. 2011 14.57
@ vertex: Fant, se vidi da si samo na eni strani. Ves, niso samo Rimljani osvajali, niso samo kristjani vpadali na vzhod. Malce poglej od kod izvira ISLAM. Se tisocletje in par stoletij nazaj ga ni bilo ne v Egiptu, ne v Afganistanu, Iraku, Libiji, Tuniziji in se in se ti lahko nastevam. Tako da pametovat kako smo zahodnjaki zaceli z vdori na "njihovo" ozemlje, s cemer SIGURNO mislis muslimansko ozemlje. Islam izvira iz enega podrocja, katerega, bos menda znal poiskati sam. In iz teg aobmocja se je sirilo ravno tako kot krscanstvo. Tako da kar se tice tvojega razmisljanja, se mu kontra postavlja ZGODOVINA. Zato pa le poglej kaj v tej smeri in bos ugotovil, da ni vse tako kot mislis ;)
Ramzess
26. 07. 2011 12.59
Gjuro3=" gre za človeka, ki se ni dal omatričiti; ne prisega na zlagane vrednosti zahodne potrošniške družbe, ki nam jo vsiljuje predvsem ZDA s svojimi hiperkapitalisti, ampak je ustvaril sistem lastnih vrednot - tudi v Sloveniji imamo več odličnih avtorjev, ki razlagajo ta fenomen; dober, celo odličen primer je knjiga "Popolna Matrica" oz. "Matrix Forever" Dušana Rutarja, ki je izšla pri založbi UMco - mediji seveda zganjajo svojo zasužnjevalno politiko, ki namesto na razlagi resničnih vzrokov za tak pokol, raje temelji na principu senzacionalističnega pristopa in ustvarjanja vtisa splošnega zgražanja nad storjenim - ni šlo za "otroke" in nikakor niso bili "nedolžni". Slišalo se bo peklensko, ampak bili so v procesu INDOKTRINACIJE. Med to neoliberalistično farso in Hitlerjugend praktično ni razlike- princip je isti, le pristop je drugačen... LJUDJE, ZBUDITE SE, DOKLER NI PREPOZNO !!!" Se strinjam, ...lahko je obsojati (v slepoti) posmeznika in njegovo dejanje, težje je, ob stalnem nalivu medijskih in političnih laži, manipulacij, prevar, itd., videti resnico v ozadju tega. ZavedniSlovenc="gjuro3! Glede tvojega komentarja: 1. Da je tip inteligenten? Da, običajno so vsi množični morilci mentalno nadpovprečno inteligentni, vendar jim manjka bistvo: nimajo čustvene inteligence, kar je zelo pomembno." Preberite si kaj o 'organskih portalih', to so ljudje brez duše, potem takem ljduje brez emocij, nandemo jih med zločinci, četudi so umsko programirani za to, med politiki, ipd. "3. Da pobiti niso bili nedolžni? Razmišljanje bolanega uma, 70 let nazaj. Potem, po tvojem niti mi, ki hodimo v nedeljo k sveti maši in nas ''indoktrinirajo'' v religijski sistem od krsta, od rojstva in mi, ki se udeležujemo shodov SDS-a ali katere druge stranke nismo nedolžni??!" Da, če dovolite, da vam perejo ume. Nekateri duhovni in ezoterični nauki učijo, da nobena žrtev (kjerkoli kadarkoli) ni nedolžna, ...vedno obstaja, čeprav ne nujno v tem življenju, ustvarjen karmični dolg (osebni, družinski, ali druge vrste kolektivni), ki ja enkrat treba poravnati.
vrt007
26. 07. 2011 12.59
morali bi ga rezati košček za koščkom...mu dat iste tinte pit, kot jo je dal okusiti žrtvam... vsak dan po eno dumdumko v koleno ali manj vitalen del telesa... bi vsaj kaj občutil...recimo bolečino in strah, ki ju je sam sejal okoli. na srečo je bog razsodnik in tudi temu nesrečnežu bo sojeno za njegova dejanja.
Purgatory
26. 07. 2011 10.25
SNS je že povedal svoje in Breivik tudi.
SonyGirl
26. 07. 2011 10.05
Sploh ne vem po čem je sklepal, da Slovenija ni pod vplivom multikulti indoktrinacije. Mogoče po tem, da na Evrosongu vedno mim usekamo.
SonyGirl
26. 07. 2011 09.59
Ta tip bi si mogu babo dobit, pa ne bi takih kvasil. (baba bi mu jih tako ali drugače iz glve zbila, pa bi bil mir)
vertex
26. 07. 2011 09.46
rimljani tudi niso imeli referenduma glede priseljevanja nas slovanov na njihovo ozemlje
weinheim
26. 07. 2011 09.38
To je mnenje enega psihopata in vsekakor ocena ni realna ,kar se tiče Slovenije. Zato je medijsko povzemanje njegovega manifesta preveč napihnjeno. On je v prvi vrsti psihopat,kljub vsemu je manjši delež ljudi,ki bi zaradi neke politične ideologije naredili takšne zločine.
BB220
26. 07. 2011 09.34
The-Truth se popolnoma strinjam s tabo. Nasilje ne reši problemov,vsak lahko živi kakor hoče kjer hoče in je verskega pripričanja katerega hoče.
TakeItEasy
26. 07. 2011 09.29
+0
Pohod pobesnelega "vikinga"...V svojem manifestu govori o tem kako je multukulturna država nesprejemljiva in kako Slovenija sega na sam vrh lestive multikulturnih držav. Njegovo sovraštvo je sicer usmerjeno zoper muslimane... Kar mi ni jasno je to... kako lahko Radovana Karadžiča vidi kot "mentorja", Slovenijo omenja kot problematično multukulturno državo...Zadeva je zelo kontradiktorna, saj v Sloveniji ravno Srbi predstavljajo ogromno prebivalstva. Kaj potem? Če mu je Radovan všeč to pomeni, da v Sloveniji Srbi nismo/niso del multikulturnega "problema" ... Vidite! To je dokaz da vsi ekstremiti brcajo v temo! Spoštujte se med seboj neglede na vero, jezik, barvo in nacionalno pripadnost!
bingo 1
26. 07. 2011 09.10
Se človek vpraša kar je tole simmpatiziranje normalno ker samo en primer brez zamere da so najini slovenci v Avstriji pobiti zbog nestrpnosti kaj pa bi na ta pomislek in realnost dogajanja nekateri povedali bi se se samo zgražali na to nehumano dejavnost----bingo x Ljubljana--
povemvsem
26. 07. 2011 09.10
maco. indijanci niso imeli nobenega referenduma o tem kaj si mislijo z priseljevanjem evropejcev na njihovo zemljo!
Macyy
26. 07. 2011 09.06
+0
Čas je da Evropa demokratično z referendumu preveri kajk si državljani mislijo o Multikulturnosti, večetičnosti in prevelikem posiljevanju tujcev z lasbimi razvadami preden bo prepozno. In nihče ni vprašal državljane kaj si mislijo o tem ko toliko razlagajo modele z katerimi se večina ne strinja.
_karn
26. 07. 2011 08.48
@ mari86: Nismo nobeni simpatizerji norca, samo omenjamo, da stvari na tem področju niso rešene, in da to je problem, ki povzroča nestrpnost
hotchilipoper
26. 07. 2011 08.43
TO ste si pa kr neki spomnil,da imate kaj pisat TA za Slovenijo še slišal ni
bingo 1
26. 07. 2011 08.30
Po tem manifestu bi se trebali zapreti vsako v svoj geto pač se lahko pomisli koliko na svetu ljudi kakor postoje na zemlji asimilira ker ljubi,ljudski svet se skoz asimilira,priseljeva in doseljava kateri bodo in naprej izvajali te dejavnosti--bingo x ljubljana---