Tujina

V Lhasi mirno, po svetu protesti

Lhasa/Peking/Dharamsala/Bruselj, 18. 03. 2008 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Bruslju so se protestniki, ki so se zbrali v podporo Tibetu, spopadli s policijo. Dalajlama grozi z odstopom.

Lahko spim mirno, je na obtožbe iz Pekinga odgovoril dalajlama.
Lahko spim mirno, je na obtožbe iz Pekinga odgovoril dalajlama. FOTO: Reuters
Kitajska je dalajlamo obtožila, da je cilj njegove klike, ki da je odgovorna za izbruh nasilja, preprečiti letne olimpijske igre v Pekingu. Dalajlama obtožbe zanika, to, da bo največji športni dogodek na svetu prav v Pekingu, se mu zdi celo zelo dobra ideja.

Se pa vedno glasneje omenja bojkot olimpijskih iger. Predstavniki Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) so na srečanju na Brdu pri Kranju to možnost zavrnili, ker "šport ni politika". Ideja pa se zdi dobra predsedniku evroparlamenta Hans-Gertu Pötteringu, ki k temu ni pozval športnikov, ampak politikov. Njegovo sporočilo je: bojkotirajte otvoritev iger in tako izrazite svoje nasprotovanje nasilnemu zatrtju demonstracij.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge je dejal, da doslej še od nobenega politika ni dobil poziva k bojkotu olimpijskih iger.

Da je za napete razmere na 'Strehi sveta' odgovoren tibetanski verski in politični voditelj dalajlama, je po vrsti nižjih pekinških uradnikov danes poudaril tudi kitajski premier Ven Džiabao. Nobelovega nagrajenca obtožuje, da želi spodkopati olimpijske igre. Predstavnik zunanjega ministrstva pa je šel še korak dlje: dalajlamo je treba postaviti pred sodišče. Mednarodna skupnost bi se morala vprašati, kakšno vlogo je igral "v kriminalnem izbruhu nasilja, ki je vključeval pretepanje, uničevanje, ropanje in požiganje“, je dejal Čin Gang. "Tisti, ki bi mu morali soditi in ga preiskovati, je sam dalajlama,“ je zaključil.

72-letni dalajlama obtožbe iz Pekinga zavrača in poziva k mednarodni preiskavi kitajskega 'kulturnega genocida'. Čin Gangu je že odgovoril: "Preiskava naj bo temeljita. Če želite začeti tu, ste dobrodošli. Preglejte vse pisarne. Preverite moj utrip, moj urin, moje blato, vse,“ je dejal.

Obenem sporoča, da bo odstopil kot tibetanski voditelj, če se bo nasilje še stopnjevalo. "Če bodo stvari ušle izpod nadzora, potem mi ostane edino odstop,“ je dejal. Njegove besede je pojasnil premier tibetanske vlade v izgnanstvu Samdhong Rimpoche. Še vedno bo ostal dalajlama, je dejal, toda: "Če bodo Tibetanci vpleteni v nasilje in se ne bodo znali upreti nenasilno, potem jih ne bo več mogel voditi."

Bodo obračunali z izgredniki?

Protestnica v Indiji opozarja na Kitajsko bilanco v Tibetu: več kot milijon mrtvih, več kot 6000 uničenih samostanov, tisoči v zaporih, stotine še vedno pogrešanih.
Protestnica v Indiji opozarja na Kitajsko bilanco v Tibetu: več kot milijon mrtvih, več kot 6000 uničenih samostanov, tisoči v zaporih, stotine še vedno pogrešanih. FOTO: Reuters
Kitajska policija naj bi danes aretirala 30 ljudi, ki so mirno protestirali v bližini Lhase.

V prestolnici Tibeta, v Lhasi, je mirno. Opolnoči se je iztekel rok, ki so ga kitajske oblasti dale protestnikom za to, da se predajo. V nasprotnem primeru, so grozili, se boste soočili s strožjimi kaznimi. Namestnik upravitelja pokrajine Baima Chilin je sporočil, da se je predalo okoli 100 ljudi, nekateri med njimi naj bi bili vpleteni tudi v požiganje in plenjenje po protestih. "Nekateri so vrnili denar, ki so ga ukradli," je dejal. Že v minulih dneh so policisti in vojaki od vrat do vrat iskali domnevne izgrednike.

Kitajska tujim novinarjem v regijo ne dovoli, zato je novic s 'Strehe sveta' malo. Po pisanju britanskega BBC – njihov novinar Daniel Griffiths se nahaja na zahodu Kitajske blizu meje s Tibetom – so razmere zelo napete. Kot poroča, preko gorskih prelazov tja vozijo dolgi vojaški konvoji. Dobil je sicer nepotrjena poročila, da vojaki zapirajo dostope do tibetanskih krajev. Kitajski vir, povezan z varnostnimi silami, pa trdi, da so iz Lhase v Čengdu prepeljali 600 budističnih menihov.

Koliko žrtev?

Več sto budističnih menihov je v Indiji vodilo največje zborovanje v podporo Tibetu v zadnjih letih.
Več sto budističnih menihov je v Indiji vodilo največje zborovanje v podporo Tibetu v zadnjih letih. FOTO: Reuters
K neodvisni mednarodni preiskavi pod vodstvom Združenih narodov je pozval tudi Amnesty International.

Tibetanska vlada v izgnanstvu poroča o 99 žrtvah, Kitajci o šestnajstih. Na protestih po vsem svetu pa zahtevajo mednarodno preiskavo. Tako se je v indijskem mestecu Siliguri zbralo kar 2000 Tibetancev, ki so pod vodstvom budističnih menihov – nekateri so stari komaj osem let – Združene narode pozivali, naj raziščejo obtožbe o nasilnem zatrtju demonstracij. "Hočemo pravico! Hočemo mir!" so vzklikali. Zahtevali so konec genocida nad tibetanskim prebivalstvom, osvoboditev političnih zapornikov, pa tudi neodvisnost. S seboj so nosili tibetanske zastave, številni so imeli poslikane obraze.

Protesti v podporo Tibetu v Bruslju so postali nasilni.
Protesti v podporo Tibetu v Bruslju so postali nasilni. FOTO: Reuters

Protesti v podporo Tibetu potekajo po vsem svetu, med drugim v Katmanduju, kjer 11 Tibetancev gladovno stavka, Sydneyju, New Yorku, Münchnu in Bruslju. Tam je okoli 300 ljudi, med njimi so bili številni Tibetanci, Evropsko unijo pozivalo, naj razišče dogodke v Lhasi. Protestniki so odšli pred predstavništvo Kitajske pri EU in vanj metali različne predmete. Ko so skušali vdreti v stavbo, so policisti proti njim uporabili solzivec. Več demonstrantov so aretirali. 

V Lozani pa so se protestniki zbrali pred sedežem MOK. Sporočilo: olimpijska plamenica naj ne gre skozi Tibet.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dzver
20. 03. 2008 06.43
So že pogruntali Albansko taktiko.
wish-mistress@hotmail.com
19. 03. 2008 14.08
sam članki na 24 ur povzročajo pa zelo hude glavobole. a se je reees tak težko pozanimat o pravilnem zapisu imen?
deattack@email.si
18. 03. 2008 20.02
evo ceu svet protestira neki za tibet kjer se godi krivica, a na kosovu k je se vecja krivica nikom nista puuuuj.
HiddenThief2
18. 03. 2008 16.48
joj tocim krokodilje solze, res. TAKO ZELO SE JOKAM kolk ste IN, ter kul ko pisete FREE TIBET ni kitajska srbija da se ne more branit. boste prej vidl povsem odkrit spopad z ZDA kot svoboden tibet. No sej itak bojo ZDA zajebal tibetance, za katere itak boli cel svet, no razen vas nedeljskih borcev za clovekove pravice.
Tonček Balonček
18. 03. 2008 16.19
Dalajlama pač ni Tibet!!
blueedin@email.si
18. 03. 2008 16.17
Tončiiii, kaj pa tabletke ?! Tibet je okupirala rdeča Kitajska oblast. Pobijali in mučili so Tibetance na najbolj krute možne načine. In vi Kitajski še vedno rečete država z ljudmi ? Ne, Kitajci so banda ubijalska, krvniki in bilo bi jih potrebno izbrisat iz zemljevida sveta. Kitajci so horda ponorelih morilcev. FREE TIBET
ServerAUTOMATIC
18. 03. 2008 15.12
Kitajci so kruti.
Tonček Balonček
18. 03. 2008 14.03
Tale človek že od leta 59 živi zunaj Tibeta (skoraj 40 let), sicer ne po svoji krivdi, pa evndar. Še se spominjamo argentinskih Slovencev, ki so po zlomu komunizma konec osemdesetih let prihajali v Slovenijo. Čudili so se, kaj da je tukaj, saj so, ob stalnih informacijah in spremljanju dogodkov v svoji domovini, pričakovali nekaj še hujšega, kot je Tibet. Mislili so, da na mejah streljajo begunce, iskali so gulage in prevzgojna taborišča, nekateri so eclo mislili, da je slovenščina drugi jezik.... Tako je pač, če nisi zraven, pa so imeli stalno an razpolago TV, radio, časopise, Rodno grudo in še kaj! V Ameriki je ta tibetofilija zelo popularna, ne vem, zakaj s ene borijo za Irak, Saudovo Arabijo in Severno Irsko, le ta Tibet jim stalno hodi po glavi. Tudi Mao Cetung je pokojni že 32 let!!
SEJ BO
18. 03. 2008 13.39
Tele tibetance hujska amerika ,da bi zrušili močno kitajsko,sem mislil.da smo samo slovenci ameriške curice..ha,ha,ha,ha,ha,ha
marjanka99
18. 03. 2008 13.30
Pogrešamo mnenje slovenske vlade. Lahko bi se kaj javno izrazili, ne? Opredelili do tega terorja.
Tonček Balonček
18. 03. 2008 12.53
Dejstvo je, da če si dolga leta zunaj svoje domovine, izgubiš neposreden stik s prebivalci in sploh z domovino, slika je nujno popačena. To ne velja el za Dalajlabo, ampak za vsakega človejka, saj nima osebnih izkušenj, pa saj to je popolnoma logično. Upajmo, da bodo šli po stopinjah Kosova! FREE TIBET!
cave_canem
18. 03. 2008 12.43
Tonček Balonček, če res to misliš, da dalajlama ne ve kakšno je življenje v Tibetu, samo dokazuješ svoje neznanje. Priporočam, da ne komentiraš dogodkov in oseb, ki jih NE poznaš! FREE TIBET!
cave_canem
18. 03. 2008 12.36
Tonček Balonček: preden komentiraš dalajlamo si najprej oglej zgodovino Tibeta. Npr. knjigo kakšno knijigo od Hainrich-a Harrer-ja ali pa kakšno drugo, ki je ni napisal kakšn kitajec. In če boš še potem mislil, da dalajlama ne ve kakšno je življenje v Tibetu si bedak in neandertalec. FREE TIBET!
Tonček Balonček
18. 03. 2008 12.03
Temu Dalajlami pa res ni hudega, lepo potuje po svetu in sploh ne ve, kakšno ej življenje v Tibetu!
yuhu
18. 03. 2008 12.02
Koga pa briga Tibet. Že kmalu se začenjajo velike Olimpijske igre v slavo veličastne države. Šport seveda nima povezave s politiko. Da potuje olimpijska bakla s Tibeta, je seveda naključje.