Tujina

V konvoju ni bilo Slovencev

Herat, 09. 11. 2008 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V samomorilskem napadu na konvoj mednarodnih sil na zahodu Afganistana sta bila ubita španska vojaka, eden pa je huje ranjen. V napadenem konvoju ni bilo slovenskih vojakov.

Po navedbah afganistanske policije se je v konvoj sil Isaf, ki delujejo v okrilju zveze Nato, zaletel samomorilski napadalec s kombijem, polnim eksploziva. Predstavniki zveze Nato so napad že potrdili, niso pa želeli razkriti podatkov o narodnosti ubitih vojakov.

Novico o smrti dveh španskih vojakov je potrdila španska ministrica za obrambo Carmen Chacon.
Novico o smrti dveh španskih vojakov je potrdila španska ministrica za obrambo Carmen Chacon. FOTO: Reuters

So pa na španskem obrambnem ministrstvu potrdili, da sta bila v napadu ubita španska vojaka, eden pa naj bi bil huje ranjen.

Večjo izgubo je španska vojska utrpela leta 2003, ko je v Turčiji strmoglavilo letalo s španskimi vojaki. Ti so bili na dolžnosti v Afganistanu, do nesreče, ki je bila usodna za 62 vojakov, pa je prišlo ob povratku v domovino.

V Afganistanu je trenutno 66 pripadnikov 10. kontingenta Slovenske vojske, ki so bili v Herat napoteni septembra. Slovenski vojaki varujejo logistično bazo letališča v Heratu z okolico in sodelujejo pri usposabljanju afganistanske vojske, posamezniki pa opravljajo tudi delo v poveljstvu Isafa v Kabulu ter v regionalnem poveljstvu Zahod v Heratu.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez, so bili slovenski vojaki v času napada kakih sto kilometrov oddaljeni od prizorišča eksplozije. Več podrobnosti o napadu pa v Slovenski vojski nimajo.

V okviru sil Isaf je v Afganistanu nameščenih 800 španskih vojakov. Doslej jih je bilo v Afganistanu v napadih ali nesrečah ubitih 24.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 11. 2008 19.46
Naši vojaki okupatorske vojske so se izognili napadom banditov! Bravo naši, el tako naprej!!!
deadea
09. 11. 2008 22.42
razlicne kulture lahko normalno zivijo kot sosedje. samo ocitno nekomu to ne pase. tudi bosno so razclenili, ker jim ni pasalo da zivijo vsaj 3 razlicne kulture v miru na enem mestu
Skynet
09. 11. 2008 18.08
JozaFric: ti pa si taprav Joža ja,... Afganistan je bil stičišče kultur( Perzijska, Grška, kasneje Krščanska) ne pa \"zibeljka sveta\"... lol
vetlan
09. 11. 2008 17.40
JozaFric, najprej podpri vojno proti ustvarjalcu teh talibanov, ki so mu ušli izpod nadzora. Le kdo je to ?
JozaFric
09. 11. 2008 16.12
Podpiram vojno proti Talibanom, da bo življenje v Afganistanu postalo takšno, kot je bilo pred njihovim prihodom. Napredno in veselo. Afganistan je bil nekoč zibeljka sveta.
Skynet
09. 11. 2008 16.04
Ja Marija pomagej, pri moj krščen duš, Hvala Bogu, da je use vredu.