Tujina

V Keniji aretirali ducat tujih državljanov

Tel Aviv/Mombasa, 29. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Kenijska policija zaslišuje dvanajst tujih državljanov, ki jih sumi, da so povezani z včerajšnjima terorističnima napadoma. Kenijskim oblastem pomagajo izraelski in ameriški preiskovalci.

Preiskovalci so doslej odkrili 13 trupel
Preiskovalci so doslej odkrili 13 trupel FOTO: Reuters

Kenijske oblasti so sporočile, da so tik pred napadi pridržali šest pakistanskih državljanov, štirje somalski državljani, enega španskega in eno ameriško državljanko. Dvanajsterico so aretirali zaradi nezakonitega vstopa v državo, ni pa jasno pod kakšnimi obtožbami jih zadržujejo.

Predstavnik kenijskih zdravstvenih oblasti Shahnazz Sharif je pred tem sporočil, da je v terorističnem napadu na hotel v Mombasi umrlo 16 ljudi. Odkrili 13 trupel, od treh samomorilskih napadalcev pa po eksploziji niso odkrili nobenih človeških ostankov, je še povedal Sharif. V napadu na hotel Paradise so umrli trije Izraelci - dva mladostnika in 61-letnik, 75 ljudi pa je bilo ranjenih. Izraelski turisti iz Kenije, ki so jih začeli evakuirati po dveh včerajšnjih napadih, pa so že prispeli v Izrael.

V ruševinah izraelskega hotela Paradise so preiskovalci odkrili registrsko številko vozila, ki je bilo uporabljeno pri napadu. Lastnik vozila naj bi bilo neko kenijsko podjetje, preiskovalci pa sedaj ugotavljajo, ali morda obstaja povezava med tem podjetjem in storilci.

Tarča je bilo tudi izraelsko potniško letalo

Potniki letala, ki so ga napadli z raketami, po uspešni vrnitvi v Izrael
Potniki letala, ki so ga napadli z raketami, po uspešni vrnitvi v Izrael FOTO: Reuters

Istočasno so teroristi z raketami napadli potniško letalo izraelske družbe Arkia z 261 potniki, ki je vzletelo iz Mombase proti Tel Avivu, vendar sta izstrelka letalo le lažje poškodovala. Pilot je sprva nameraval zasilno pristati v Nairobiju, vendar se je po posvetovanju z izraelskimi oblastmi odločil, da bo letel naprej proti Izraelu, kjer je pristal na letališču Ben Gurion.

Po domnevah preiskovalcev naj bile v napadu uporabljen ruske protiletalske rakete vrste strela. Blizu letališča naj bi našli šest neizstreljenih raket.

Šaron je pozval k povračilnemu udarcu
Šaron je pozval k povračilnemu udarcu FOTO: Reuters

Predsednik izraelske vlade Ariel Šaron je napovedal, da bodo organizatorje napada v Keniji preganjali in jim zadali povračilni udarec. Zaenkrat še ni znano, kdo je naročil izvedbo atentata. "Izrael bo kaznoval vse, ki so prelili kri naših bratov," je dejal Šaron, ki je napadalce in njihove podpornike opozoril, da se ne bodo skrili: "Ne bodo mogli uiti naši dolgi roki in nihče od napadalcev se ne bo izognil kazni."

Šaron je pozval mednarodno skupnost, naj nadaljuje skupni boj proti terorizmu. Izraelske oblasti so napovedale, da bodo v iskanje sotorilcev vključili tudi Mosad – njihovo tajno službo. Mosad je sodeloval v preiskavi in iskanju storilcev sodeloval tudi po ugrabitvi izraelskih športnikov na poletnih olimpijskih v Münchnu leta 1972.

Zaslišujejo dvanajst osumljencev

Izrael in Kenija domnevata, da je za napad odgovorna teroristična mreža Al Kaide, medtem ko so ZDA menijo, da so te trditve preuranjene. Odgovornost za napada je v sporočilu, objavljenem v Bejrutu, prevzela doslej neznana tajna organizacija Vojska Palestine.

Palestinski minister za mednarodno sodelovanje Nabil Šat je zagotovil, da napad ni delo nobene palestinske organizacije. Neimenovani libanonski vladni vir pa je zatrdil, da sporočilo poslala "fiktivna organizacija". "Vojska Palestine ne obstaja, če pa obstaja, nima urada v Bejrutu," je še dodal omenjeni vir.

Španskega državljana in ameriško državljanko – z bivališčem na Floridi - je policija prijela po prijavi hotelskega osebja hotela Le Soleil Beach Club. Kmalu po eksploziji sta se skušala odjaviti, osebje pa je na podlagi navodil oblasti poklicalo policijo.

Na morebiten terorističen napad v Keniji je sicer že 12. novembra opozorila avstralska vlada. Južnoafriški radio je medtem poročal, da je zaradi terorističnih napadov v Keniji izraelsko veleposlaništvo v Pretorii tudi danes zaprto.

SORODNI ČLANKI