Tujina

V Kabulu napad na tuje vojake

Kabul/Peševar, 13. 11. 2009 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kabulu se je pri ameriškem vojaškem oporišču z avtomobilom bombo razstrelil samomoriski napadalec in ranil najmanj tri tuje državljane. Bomba je eksplodirala tudi na severu Pakistana.

Napad se je zgodil pred oporiščem Phoenix v Kabulu.
Napad se je zgodil pred oporiščem Phoenix v Kabulu. FOTO: Reuters

Vodja policijskih preiskovalcev v Kabulu Abdula Ghafar Sayedzada je dejal, da so bili v napadu pred oporiščem Phoenix v afganistanski prestolnici ranjeni trije ali štirje tuji državljani in trije Afganistanci. Poročil o njihovem zdravstvenem stanju še ni. Napadalec se je razstrelil 100 metrov stran od ameriškega oporišča, v katerem so nastanjeni tudi pripadniki misije Nata iz drugih držav. Pri tem je bil razstreljen avtomobil, v katerem naj bi bili po poročanju prič tuji vojaki.

Napad se je zgodil v trenutku, ko se ameriška administracija ubada z odločitvijo, koliko dodatnih vojakov naj še pošlje v Afganistan. Vodja operacij Nata v Afganistanu ameriški general Stanley McChrystal je zahteval 40.000 dodatnih enot. Javnost pa je v četrtek presenetil ameriški veleposlanik v Afghanistanu Karl Eikenberry, ki je Washington pozval, naj v državo ne pošilja novih vojakov, dokler oblasti ne dokažejo, da se nameravajo resno posvetiti boju proti korupciji. To naj bi zapisal v svojem poročilu ameriški adiministraciji, ki je pricurljalo v javnost. Zunanja ministrica Hillary Clinton tega ni komentirala, je pa sinoči pozvala afganistanskega predsednika Hamida Karzaja, naj v svojem drugem mandatu usmeri moči v boj proti korupciji.

Bombni napad tudi v Pakistanu

V Peševarju pa je v poslopju pakistanske obveščevalne agencije eksplodirala bomba, pri čemer je umrlo najmanj 7 ljudi, 35 pa je bilo ranjenih. V eksploziji je bila praktično porušena cela trinadstropna stavba. Večina žrtev je bila po uradnih poročilih civilistov. Pakistanski premier Yusuf Raza Gilani je napad obsodil in zatrdil, da zaradi napada boj proti skrajnežem ne bo oslabljen. Vojska je namreč v polni ofenzivi proti talibanskim skrajnežem. Od začeta akcije so skrajneži izvedli že več napadov, eden hujših pa je bil pred dvema tednoma prav v Peševarju. Ubitih je bilo več kot 100 policistov.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DropBear
13. 11. 2009 22.11
"...ranil tri tuje državljane." Turiste, domnevam?
82dule
13. 11. 2009 11.06
VSAK KI GRE V DRUGO DRŽAVOZ NAMENOM DA BI MORIL NAJ BO TAM TUDI UMORJEN!! ADMIN FRAJ SEM DANES TKO DA BOŠ NON STOP BRISAL KOMENTATRJE,ČE ME PA PONOVNO BLOKIRAŠ SE BOM SPET PRILEPO SEJ PA JE SAMO MINUTKA DELA ;) KOLK NEDOLŽNIH LJUDI JE ZARADI NJIH UMRLO? KOLK JIH ŠE BO? KOLIKO JE BILO MED NJIMI OTROK? ADMIN ZAMISLI SE ČE BI TEBI POBILI POL DRUŽINE KAKŠEN ODNOS BI MEL DO NJIH!
Sweet_Cocaine
13. 11. 2009 10.15
Prav mas chemtrail. Noben novinar si ne upa napisat "V Kabulu napadli okupacijske sile.", ker so vsi svinjari in piizde. Ti bi mogo bit novinar, ne pa toti kurvini sinovi.
GamadLeva
13. 11. 2009 08.54
Odlično, to se pravi da nihče ni umrl !
chemtrail
13. 11. 2009 08.19
Kakšen naslov ste pa dali temu članku??? Moral bi se glasit: V Kabulu napadli okupacijske sile!! Vi na Popu ste oproda US andA propagandnega trobila! Mala franšiza...