Tujina

V Jordaniji ubili ameriškega diplomata

Amman, 28. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekega ameriškega diplomata so ustrelili pred njegovim domom v zahodnem delu jordanske prestolnice. Gre za uslužbenca Ameriške agencije za mednarodni razvoj, odgovornosti za atentat pa ni prevzel še nihče.

Jordanija velja za glavnega ameriškega zaveznika v regiji
Jordanija velja za glavnega ameriškega zaveznika v regiji FOTO: Reuters

Zamaskirani napadalec je po dejanju pobegnil, v žrtev pa je izstrelil tri strele. "Uslužbenca ameriškega veleposlaništva v Amanu, identificiranega kot Lawrenca Foleya, je ubil neznanec, ki je v ponedeljek zjutraj streljal na diplomata, ko je ta zapuščal svoj dom in se odpravljal na delovno mesto," je pojasnil jordanski minister za informiranje Mohamed Advan. Foley je ranam podlegel na kraju dogodka. Dogodku je prisostvovala diplomatova žena, ki pa je po incidentu še vedno v šoku.

Diplomat je delal za Ameriško agencijo za mednarodni razvoj (USAID), napad pa se je zgodil ob 7:30 po lokalnem času. USAID skrbi za pomoč ob naravnih katastrofah, pomoč nerazvitim državam in promocijo demokracije.

Jordanija velja za poglavitnega zaveznika ZDA na Bližnjem vzhodu. Jordanija je z Izraelom sicer leta 1994 sklenila mirovni sporazum.