Tujina

V Jemnu enajst mrtvih

Sana, 27. 04. 2011 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Jemnu je v nasilju oboroženih sil nad protestniki umrlo šest protestnikov in pet vojakov. V državi sicer potekajo protesti proti sprejetju načrta zalivskih držav za odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha.

V Jemnu je danes v nasilju oboroženih sil nad protestniki umrlo šest protestnikov in dva vojaka. V drugem incidentu so medtem neznanci ubili še tri jemenske vojake. Danes v Jemnu sicer potekajo protesti proti sprejetju načrta zalivskih držav za odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Očividci so povedali, da so v Adenu na jugu države protestniki z namenom izraziti svoje nestrinjanje s predlogom zalivskih držav za odstop Saleha poskušali blokirati glavne mestne ceste. Varnostne sile so nato začele streljati na protestnike, pri čemer je v adenski četrti al Mansourah umrl en civilist, v četrti Khour Maksar pa dva vojaka, so še povedali očividci.

Do protestov je prišlo tudi v drugih jemenskih mestih, in sicer so se tisoči protestnikov zbrali v Taizu na jugozahodu države. V demonstracijah v Sani je po zadnjih podatkih umrlo pet protestnikov, več deset je ranjenih.

Medtem so še trije vojaki umrli v Abjanu na jugu države, kjer so na vojaško oporišče streljali oboroženi neznanci, ki bi lahko bili povezani z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida.

Vojaki zadržujejo protestnike.
Vojaki zadržujejo protestnike. FOTO: Reuters

Na drugi strani se predstavniki jemenske opozicijske koalicije (JMP) in vlade v Rijadu dogovarjajo o podpisu sporazuma, ki ga je izdelal šestčlanski Zalivski svet za sodelovanje (GCC). Predlog GCC predvideva odstop Saleha v 30 dneh in njegovo zamenjavo z Abdom al Rabom Mansurom al Hadijem, ki od leta 1994 zaseda premierski stolček. Saleh in njegova družina bi po dogovoru ohranili imuniteto pred sodnim pregonom.

Protestniki menijo, da jih ne predstavlja niti JMP niti vlada. Trdijo, da jih navdihuje razvoj dogodkov v Egiptu, kjer je nekdanji predsednik Hosni Mubarak moral odstopiti, zdaj pa se bo moral še zagovarjati pred sodiščem.

Protesti se bodo najverjetneje nadaljevali v petek, ko bodo demonstranti zahtevali sodne procese proti Salehu in njegovim pomočnikom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.