Tujina

'Oblast bom predal varnim rokam'

Sana, 25. 03. 2011 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./U.Z.
Komentarji
3

Na jemenskih ulicah se je po molitvah zbralo več deset tisoč protestnikov, ki zahtevajo odstop predsednika Saleha. Ta je v nagovoru svojim podpornikom dejal, da je pripravljen predati oblast.

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je večtisočglavi množici podpornikov danes sporočil, da je pripravljen predati oblast, da bi preprečil prelivanje krvi. Vendar je povedal, da je oblast pripravljen predati le, kot je rekel, ''varnim rokam''.

''Ne želimo moči, moramo pa jo predati varnim rokam, ne pa bolnim, zamerljivim in skorumpiranim rokam ... Pripravljeni smo predati oblast, vendar le varnim rokam,'' je povedal. ''Smo proti vsakemu izstreljenemu naboju in dali smo koncesijo, zagotovilo, da ne bo prelivanja krvi. Ostali bomo močni in jih izvali z vso močjo, ki jo imamo,'' je še dejal.

Protesti v Jemnu
Protesti v Jemnu FOTO: Reuters

Njegov tiskovni predstavnik pa je sporočil, da se je Saleh v zadnjih 48 urah večkrat sestal s pomembnim vojaškim generalom, ki je prestopil na stran upornikov.

Opozicija zavrnila ponudbo

Opozicijske skupine v Jemnu so medtem zavrnile Salehovo  ponudbo, da bo konec leta po koncu predsedniških volitev odstopil, in pospešile prizadevanja za njegov odhod z oblasti, poroča Al Jazeera.

Voditelj jemenske opozicijske koalicije Jassin Noman je Salehove besede označil za ''prazne obljube'', tiskovni predstavnik pa je povedal, da se predstavnik krovne organizacije ne bo odzval. ''Nobenega dialoga in nobene pobude ne bo za ta mrtvi režim,'' je dejal tiskovni predstavnik opozicije Mohamed al Sabry.

"Petek je dan za odhod''

Na ulicah jemenske prestolnice Sana se je tako po današnjih molitvah zbralo na deset tisoče ljudi, ki želijo strmoglaviti Saleha. Na ulice so se nekateri podali oboroženi, oblečeni v tradicionalna oblačila, z zastavami v rokah in s transparenti, na katerih med drugim piše: "Ne kaosu, da varnosti in stabilnosti!"

Eden vodilnih klerikov, imam Abdul Rakib Abad, je protestnike med molitvami pozval, naj izredne razmere preprosto "ignorirajo", saj naj bi šlo za "zasedbo svobode". "Ljudstvo Jemna, svetu si dalo velik zgled. Dalo si orožje iz rok in izbralo enotnost za spremembo," je dejal. Protestniki, ki so pred univerzo v Sani že šest tednov, zavračajo vsakršno idejo o Salehovem obstanku na oblasti.

Le nekaj ulic stran, pred predsedniško palačo, pa se je zbrala množica, ki je skandirala v podporo Salehu. Obe množici nadzorujejo močno oborožene policijske in vojaške sile.

Al Jazeerin dopisnik poroča, da je na trgu Taghyir, kjer je bilo prejšnji petek ubitih 52 ljudi, optimistično vzdušje, protesti pa za zdaj potekajo relativno mirno in brez večjih incidentov. Vojaki, ki so prestopili strani, so nekajkrat streljali v zrak, da bi razgnali množice Salehovih privržencev. Eden od Salehovih privržencev je streljal proti protestnikom, pri tem pa ranil vojaka. Takoj zatem so ga prijeli. Napetost je sicer dosegla vrelišče že včeraj, saj se je Salehu zvesta predsedniška straža spopadla z oboroženimi podporniki opozicijskih skupin, ki zahtevajo njegov odstop.

Protesti v Jemnu
Protesti v Jemnu FOTO: Reuters

Jemen se že od konca januarja sooča z nemiri in zahtevami protestnikov po Salehovem takojšnjem odstopu, saj Saleh državo vodi že 32 let. V torek je sicer izrazil pripravljenost, da bi odstopil januarja prihodnje leto, 20 mesecev pred iztekom mandata, kar je parlamentarna opozicija že zavrnila. Pred tem je vztrajal, da bo na položaju ostal do konca mandata septembra 2013 in da na novih predsedniških volitvah ne bo kandidiral. Saleh je tako v torek predlagal, da bi parlamentarne volitve sklicali do konca letošnjega leta, nato pa še predsedniške volitve januarja 2012.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

englumac
25. 03. 2011 17.53
ubogi ljudlje,vsi skupaj...najmanj se dve generacije rabijo da zacnejo zivet.....
Maltežan
25. 03. 2011 15.14
in naša vlada
Martian
25. 03. 2011 13.26
očitno se bo izkazalo,da je samo Gadafi tak zločinec,ki je pripravljen za vsako ceno ostati na oblasti..