Tujina

Iranci ponosni na jedrsko elektrarno

Teheran, 21. 08. 2010 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./D.Š./Reuters
Komentarji
28

Iranci so dočakali dolgo pričakovani zagon jedrske elektrarne v Bušerju. Menijo, da je to zmaga islamske republike. Elektrarno bo vodila Rusija, ki bo zagotavljala gorivo in odvažala odpadke.

Iran
Iran FOTO: Reuters

Na posebni ceremoniji, ki so ji prisostvovali iranski in ruski predstavniki, so danes v iranskem Bušerju odprli dolgo pričakovano jedrsko elektrarno. Vanjo so namreč danes začeli natakati jedrsko gorivo, elektrike pa še ne bodo začeli takoj proizvajati.

Velika Britanija: Upoštevali smo pravico Irancev

ZDA so medtem sporočile, da ne vidijo nobene nevarnosti glede jedrske elektrarne, Velika Britanija pa je sporočila, da so vedno upoštevali pravico Irana do jedrske energije v civilne namene. "Spoštovali smo pravico Irana do razvijanja civilnega jedrskega programa. Težava pa je nenehno zavračanje Irana, da pomiri mednarodno skupnost in IAEA, da so vse njegove aktivnosti na področju plemenitenja urana miroljubne," pa je poudaril britanski državni sekretar na zunanjem ministrstvu Alistair Burt.

Predstavnik iranskih znanstvenikov Ali Akbar Salehi je dejal, da kljub vsem pritiskom in sankcijam, ki so jim jih vsilile zahodne države, sedaj lahko vidijo zagon največjega simbola iranskega jedrskega mirovnega programa.

Iran
Iran FOTO: Reuters

Predstavnik ruskega državnega podjetja Rosatom Sergey Kiriyenko pa je danes dejal, da je izgradnja jedrske elektrarne lep primer, ki kaže na to, da če se neka država drži mednarodnih zakonov in si prizadeva za odprto sodelovanje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), potem bi morala imeti priložnost do miroljubne uporabe te energije.

Priložnost za energetsko oskrbo

Jedrska elektrarna v Bušerju je pravzaprav že ob odprtju zastarela.
Jedrska elektrarna v Bušerju je pravzaprav že ob odprtju zastarela. FOTO: Reuters

Iranci, ki v zagonu jedrske elektrarne vidijo priložnost za energetsko samooskrbo – iranske oblasti vztrajajo, da je edini namen proizvodnja elektrike – danes odprtje proslavljajo po vsej državi, poročajo tuji mediji. Iranske oblasti namreč današnji zagon elektrarne promovirajo kot zmago islamske republike nad nasprotniki.

Hkrati pa bo v Bušer usmerjene veliko mednarodne pozornosti, saj Zahod uradnemu Teheranu ne verjame povsem in dvomi o miroljubni naravi bogatenja urana. Zaradi tega je varnostni svet Združenih narodov proti Iranu že štirikrat uvedel različne sankcije. Strah jih je namreč, da Iran na skrivaj gradi jedrsko orožje.

Vendar pa je pri tem pomembno vedeti, da je stopnja obogatenosti urana za pridobivanje električne energije bistveno manjša kot tista za izdelavo jedrskega orožja. Uran, ki ga uporabljajo v Bušerju, je obogaten do 3,5 odstotka, za orožje pa bi moral biti obogaten na 90 odstotkov.

Dostop do elektrarne je seveda zelo omejen.
Dostop do elektrarne je seveda zelo omejen. FOTO: Reuters

Uran za Bušer sicer dobavlja Rusija, čeprav tudi Iran sam izvaja bogatenje urana do stopnje, potrebne za elektrarno. Je pa Iran začel izvajati tudi poskusni projekt bogatenja urana do višje stopnje, da bi bil uporaben tudi za medicinske namene. Vendar gre tudi v tem primeru le za do 20-odstotno obogatenost. Vendar pa je prav ta poskusni program sprožil paniko v ZDA in Izraelu.

Jedrski objekt v Bušerju so sicer gradili kar 35 let, saj je bil vedno znova predmet odlogov del in zamud pri gradnji. Zaradi tega naj bi bila pravzaprav že ob odprtju zastarel model. Vendar pa kljub današnjemu odprtju elektrarna še ne bo začela proizvajati elektrike, s tem naj bi začeli čez približno mesec dni.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
22. 08. 2010 14.38
Misija1 Še sreča, da Iranci nimajo ruskega S-300 in Antey-2000 sistema, ki bi F-16 frčoplane sklatil ko muholovec muhe iz neba. Sicer pa se strinjam, da atomska bomba v rokah Islamskega režima in norih mul nima kaj iskati. Naj jim lepo Rusi lepo obogatijo in dostavljajo jedrsko gorivo po predpisanih mednarodnih pravilih in protokolih, naj mednarodni inšpektorji nadzorujejo jedrsko elektrarno in naj se vsaka Iranska nepravilnost strogo kaznuje.
Misija1
22. 08. 2010 09.50
Ponosni na nekaj tujega, zgrajenega brez njihovega znanja? S tem se jaz ravno ne bi hvalil. Sicer pa sem na spletni strani CNN-a prebral komentar visokega predstavnika izraelske vojske, ki je rekel, da je ze kar nekaj casa v planu zracna akcija, ki bo vkljucevala bombe za rusenje bunkerjev, ki vsebujejo atomsko konico pod 1kt. Ce bo do tega zares prislo bomo pa se vidli. Neimenovan vir pentagona pravi, da bo verjetno Izrael iskal zaveznike v napadu sele po napadu samem, kot je to naredil v 80 letih prejsnjega stoletja, ko je uspesno bombardiral nov jedrski kompleks v Iraku.
Slo.pogreb
22. 08. 2010 09.24
MOSAD-ova pa je zelo umestna Iranci odpirajo nuklearko mi pa širimo ta smrad na premog po mojem bi bilo boljse ce bi dodatno razsirili NEK ali pa mogoce celo kako majnso novo nuklearko postavili .
luckyss
22. 08. 2010 08.43
Sicer pa kaj je narobe s tem, da Iran pridobi A-bombo?! Če jo imajo Izraelci, je bolje za ravnotežje, da jo imajo še Iranci- mar ne?
MOSAD
22. 08. 2010 08.24
Nasa vlada pa T6 postavlja,nek se vidi raskoš! ! ! Sam da je,sej je kar ugodna cena??? Vazn da so PROVIZIJE MASTNE !!
KosezVeliki
21. 08. 2010 23.32
rko Daj bodi bolj suveren, da te 10 let stare arhivske slike in posnetki iz skladišča ne bodo prepričevale o realnem svetu okoli tebe.
Sadjar
21. 08. 2010 23.23
Zgleda kot kakšna mošeja
erikon
21. 08. 2010 22.08
Če nebi bilo TITA ,tud elektrarne nebi bilo
Tonček Balonček
21. 08. 2010 20.38
Mi imamo JEK v Krškem že 30 let, pa še vedno nimamo svoje atomske bombe! Ta vlada je popolnoma nesposobna!
yokerxdinterfan
21. 08. 2010 18.52
sončne celice so neuporabne glede na to koliko energije porabijo pri izdelavi....smislne so le tiste ki sse obračajo kokr gre sonce...drugače pa vetrna je dobra če nekje piha dosti vetra so pa tudi geotermalna energija in pa energija ki se pridobiva iz plimovanja
nVidia
21. 08. 2010 18.52
nov černobil sledi v parih letih.....
rko
21. 08. 2010 16.28
Ja dostop do elektrarne je SEVEDA zelo omejen kot vidimo na sliki... LOL
LomilkaSrc
21. 08. 2010 16.12
sončne celice, ki so dandanes v prodaji so le pesek v oči. saj njihov strošek ni opravičen glede na izkoristek in življensko dobo. povprečen sončen dan odda sonce probližno 300 W na uro na kvadratni meter medtem pa sončna celica ima izkoristek hvečejmu 20% le tega.
AnyColour
21. 08. 2010 15.55
jaz sem zagovorn sončnih elektrarn ... to je prihodnost !! samo z tem ljudje ki vladajo svetu težje služijo, oblvadujejo itd itd ... vendar sonce je edini vir energije ki je večen... slej kot prej se bo mišljenje v glavah teh ljudi moralo spremeniti, drugače smo kot rasa na poti dinozavrov
KosezVeliki
21. 08. 2010 15.17
Vsekakor pa polno cinizma in nebuloz okoli novic iz Iranske elektrarne, katero zavzeto spremljajo naši jedrski "eksperti" iz 24ur in Reutersa.
KosezVeliki
21. 08. 2010 14.10
Seveda pa tega v medijih nikoli ne boš slišal.
KosezVeliki
21. 08. 2010 14.07
due Jst nebi bil tako glasen glede Rusov in Černobila, ker še danes ne vemo točno, kaj se je zgodilo z atomskim reaktorjem 28 marca 1979 leta na otoku Treh milj v Pensilvaniji. Nesrečo, ki je popolnoma stalila reaktorsko sredico in imela posledice primerljive z Černobilom.
erikon
21. 08. 2010 12.44
Vse najbolje za napredek nacije,naslednji korak pa atom.bom......zakaj bi to bil privilegij Amerov in njihovih hlapacev,izuzev Rusije
Misija1
21. 08. 2010 12.16
Ze pticki vedo zakaj jedrska elektrarna. Do sedaj niso imeli dostopa do urana obogatenega do 3 % ( za reaktorje). Z nuklearko imajo dostop do tega. ze pred leti so v provinci Natanz zgradili kompleks z par tisocimi centrifugami, s katerimi se 3 % uran bogati do 80 % in vec. 24ur seveda ni navedel, da je za jedrsko bombo dovolj ze 80 % obogaten uran. Tako da ze pticki civkajo zakaj ravno nuklearka v Iranu. Sicer bo proizvodnja elektrike vsekakor najvisji razlog, a poglavit je prost dostop do urana, ki ga bodo sedaj ker so pac v klubu drzav z jedrskimi elektrarnami, dobivali redno od Rusov. Seveda za bogatenje.
Martian
21. 08. 2010 12.00
ni blema..če bo sam za elektriko..jim želim vse naj naj.. sam se mi pa čudn zdi,da bo Rusija odvažala jedrske odpadke...an Iran dovolj velik,da bi sam imel eno jedrsko odlagališče..