Tujina

V Iranu se ponovno trese

Teheran, 31. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V Iranu so se danes ponovno stresla tla. Petkov potres je po zadnjih podatkih terjal okoli 30.000 življenj.

Kam naprej?
Kam naprej? FOTO: Reuters

Strokovnjaki inštituta za geofiziko z univerze v Teheranu so v mestu Pila na jugozahodu Irana zabeležili potres z močjo 4,3 stopnje po Richterjevi lestvici. Po poročanju iranskih medijev potres ni zahteval žrtev, prav tako ni povzročil materialne škode.

Oblasti se bojijo epidemij

Pet dni po katastrofalnem potresu na jugovzhodu Irana se oblasti sedaj osredotočajo na to, da bi preprečile izbruh bolezni.

Četudi so v mestu Bam, ki ga je potres najbolj prizadel, in okoliških vaseh začeli z obsežnim cepljenjem, zdravniki ne izključujejo možnosti izbruha kolere.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je tako pozvala mednarodno skupnost k denarni pomoči v višini 3,5 milijona ameriških dolarjev, ki jih potrebuje za izboljšanje higienskih razmer v Bamu. Omenjena pomoč bo omogočila iranskim oblastem, da preživelim po potresu čimprej omogočijo dostop do pitne vode in prve pomoči.

Bo število mrtvih v potresu res doseglo astronomskih 50.000? (Foto: Reuters)
Bo število mrtvih v potresu res doseglo astronomskih 50.000? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Reševalne ekipe so medtem začele z buldožerji odstranjevati ruševine, pod katerimi naj ne bi bilo več preživelih. Po poročanju iranskih medijev je reševalcem sicer v torek uspelo rešiti štirimesečnega dojenčka, enajstletnega dečka in dvanajstletno deklico ter nosečnico. Reševalci so doslej pokopali okoli 26.500 trupel, je danes sporočil tiskovni predstavnik guvernerja province Bam, ki jo je potres najbolj prizadel. Število žrtev potresa se po njegovem mnenju najverjetneje ne bo več znatno povečalo. Po njegovih besedah so v Bamu pokopali 20.000 mrtvih, ostalih 6500 pa v sosednjih krajih Baravat, Kerman, Mahan in Jiroft. Notranje ministrstvo teh številk ni potrdilo.

Okoli 1600 mednarodnih predstavnikov iz 44 držav v Bamu prebivalcem nudi najnujnejšo pomoč.

Po potresu 6,3 stopnje po Richterju, ki je v petek zjutraj prizadel Iran, so izpod ruševin doslej potegnili okoli 28.000 trupel, oblasti pa se bojijo, da bi lahko število smrtnih žrtev naraslo na 50.000. Predsednik Hatami se s to oceno ne strinja, saj je prepričan, da število žrtev ne bo preseglo 40.000. Reševalci so doslej našli 2000 preživelih, ranjenih je bilo skupno 30.000 ljudi.

Pomoč prihaja z vsega sveta (Foto: Reuters)
Pomoč prihaja z vsega sveta (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Veliko težavo za življenje ljudi na prizadetem območju predstavljajo nizke temperature in močan veter, območje Kermana je danes zjutraj pobelil celo sneg. Večina preživelih je tudi peto noč po potresu preživela na prostem, zbrana ob ognju. Mediji pa poročajo, da je zaradi mraza umrlo že večje število dojenčkov in otrok.

Predstavnik francoskega Rdečega križa Pierre-Yves Oger pa je opozoril tudi na pomanjkanje vode. Po njegovih besedah težave ne predstavlja toliko kakovost kot pa količina vode.

Pomoč v Iran prihaja iz več kot 40 držav – tako hrana, zdravniška oprema, zdravila, odeje in ostalo, kot strokovna pomoč. Tudi sosednja Hrvaška je na prizadeto območje danes poslala letalo s 13,5 tone humanitarne pomoči za žrtve potresa. Po informacijah hrvaškega zunanjega ministrstva humanitarna pomoč v vrednosti 1,3 milijona evrov obsega zdravila, hrano, šotore, spalne vreče in odeje.

Okoli 80 ameriških zdravnikov se je pridružilo mednarodnim ekipam v Iranu, kljub sprtim odnosom Washingtona in Teherana. Kitajska pa je Iranu obljubila dodatnih 1,2 milijona dolarjev.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA