Tujina

V Iranu 40 tisoč mrtvih

Teheran/Ljubljana, 30. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Po potresu na jugovzhodu Irana so v mestu Bam pokopali že 28 tisoč oseb, iranski predsednik pa je dejal, da je v potresu umrlo 40 tisoč oseb.

Ruševine so povsod - koliko časa bo resnično trajala obnova porušenega območja?
Ruševine so povsod - koliko časa bo resnično trajala obnova porušenega območja? FOTO: Reuters

Iranski predsednik Mohamed Hatami je na novinarski konferenci v mestu Kerman z veliko gotovostjo ocenil, da je uničujoč potres v zgodovinskem mestu Bam na jugovzhodu Irana terjal 40 tisoč smrtnih žrtev. "V pokrajini, kjer živi 240 tisoč ljudi, je bilo zaradi potresa prizadetih 120 tisoč ljudi, od tega jih je tretjina umrla," je štiri dni po potresu dejal Hatami in dodal, da bodo zgodovinsko mesto Bam obnovili v dveh letih, ne glede na ceno.

Hatami je ob tem odločno zavrnil vsakršno obnovitev dialoga z ZDA, če ne bo prišlo do temeljite spremembe sovražnega odnosa Washingtona do Irana, in dodal, da ameriška pomoč žrtvam potresa ni spremenila ničesar. "Pozdraviti je treba vse iz ZDA, Evrope in azijskih muslimanskih držav, ki so ponudili svojo pomoč in izrazili svojo humanost," je poudaril Hatami. Izrazil je tudi nepotrebnost pogajanj z ZDA, ko pa ni zaupanja, da bi dosegli skupno stališče. S tem se je odzval na predlog ameriškega državnega sekretarja Colina Powella, ki je sporočil, da je Washington odprt za dialog s Teheranom. "Pogajanja so nesmiselna, če služijo velesili za vsiljevanje njenih stališč drugim," je pojasnil iranski predsednik in poudaril, da "Američani zelo jasno sporočajo, da želijo zrušiti islamsko republiko".

Starodavnega mesta ob svileni cesti takorekoč ni več (Foto: Reuters)
Starodavnega mesta ob svileni cesti takorekoč ni več (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Hatami je obiskal tudi bolnišnico Kerman, kjer se zdravijo žrtve potresa, in se tam med drugim pogovarjal z otroki, ki so ostali brez staršev.

Oblasti se sedaj največ posvečajo oskrbi ranjencev
Oblasti se sedaj največ posvečajo oskrbi ranjencev FOTO: Reuters

Iranska narodna banka se je medtem odločila, da bo za eno leto zamrznila odplačevanje posojil, ki so jih pred potresom sklenili iranski prebivalci. Banka bo poleg tega namenila posojila za obnovo približno 10 tisoč domov, poškodovanih v potresu. Na območju Bama je sicer brez strehe nad glavo ostalo najmanj 60 tisoč ljudi, še približno 40 tisoč pa v okoliških vaseh.

Karitas odprla račun za pomoč

Humanitarna pomoč za Iran (Foto: Reuters)
Humanitarna pomoč za Iran (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Slovenska Karitas je odprla transakcijski račun pri Novi ljubljanski banki, na katerega lahko prebivalci nakažejo sredstva za pomoč žrtvam potresa v Iranu. Številka transakcijskega računa je 02140-0015556761, sklic pa je Potres - Iran. Z materialno humanitarno pomočjo se bo Slovenska Karitas vključila v skupen kontingent Evropske Karitas.