Tujina

V Iran kljub nevarnosti

Teheran/Moskva, 16. 10. 2007 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Ne smemo dovoliti drugim državam, da bi se okoristile z našimi ozemlji, je v Teheranu poudaril Putin.

Vladimir Putin in Mahmud Ahmadinedžad
Vladimir Putin in Mahmud Ahmadinedžad FOTO: Reuters
Putin, prvi voditelj Kremlja, ki je obiskal Iran po drugi svetovni vojni, se bo v okviru obiska sestal tudi s predsednikom Ahmadinedžadom in vrhovnim voditeljem, ajatolo Alijem Hamenejem, kar je izjemna čast, saj se slednji le redko sestane z nemuslimanskimi visokimi gosti.

V Teheranu je potekalo vrhunsko srečanje držav ob Kaspijskem morju. Ruski predsednik Vladimir Putin se je ob začetku vrha zavzel za "uravnoteženo" rešitev pravnega statusa Kaspijskega morja. "Moramo najti uravnoteženo rešitev za vse strani in potegniti najboljše iz statusa quo Kaspijskega morja, še preden bomo dosegli dogovor o pravnem statusu," je dejal Putin.

"Zgraditi moramo zaupanje za to, da bi rešili pomembna vprašanja in da ne bi niti pomislili na zatekanje k sili drug proti drugemu na območju Kaspijskega morja ali dovolili drugim državam, da bi se okoristile z našimi ozemlji," je poudaril ruski predsednik. "Skupno razumevanje in uporaba Kaspijskega morja in njegove nafte, plina in bioloških virov ne glede na državne meje bosta v dobro vseh obalnih držav," je še dejal.

Na vrhu v Teheranu so sodelovali voditelji Irana, Azerbajdžana, Kazahstana, Rusije in Turkmenistana, ki so si prizadevali za dogovor o pravnem statusu Kaspijskega morja po razpadu Sovjetske zveze leta 1991.

Ruski predsednik Vladimir Putin je davi dopotoval na obisk v Iran, kjer ga je sprejel kolega Mahmud Ahmadinedžad
Ruski predsednik Vladimir Putin je davi dopotoval na obisk v Iran, kjer ga je sprejel kolega Mahmud Ahmadinedžad FOTO: Reuters


Gostitelj vrha, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, se je v svojem govoru zavzel za sodelovanje držav ob Kaspijskem morju v prizadevanjih za regionalni in mednarodni mir. "Sodelovanje naših držav ne bo koristno samo za našo regijo, temveč tudi za svetovni mir," je dejal. Poudaril je, da morajo države ob največjem jezeru na svetu najti primeren okvir za nadaljevanje mirnega sobivanja, od katerega bodo imele koristi vse strani.

Voditelji držav so ob koncu vrha podpisali sklepno izjavo, v kateri so se dogovorili, da ne bodo nikoli dovolili uporabe svojega ozemlja za napad na eno od držav ob Kaspijskem morju. "Strani poudarjajo, da v nobenem primeru ne bodo dovolile uporabe svojega ozemlja tretji državi za napad ali kakšne drugačne vojaške dejavnosti proti eni od podpisnic," piše v izjavi. Besedilo tudi podpira pravico držav podpisnic sporazuma o neširjenju jedrskega orožja do raziskav, pridobivanja in uporabe jedrske energije v miroljubne namene brez diskriminacije ter v okviru tega sporazuma in mehanizmov Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Putin je v islamsko republiko pripotoval kljub opozorilom ruske obveščevalne službe, da naj bi samomorilski napadalci v Teheranu nanj pripravljali atentat. Putin se za opozorila ni zmenil, iransko zunanje ministrstvo pa je poročila o pripravah na atentat označilo za dezinformacije, s katerimi želijo nasprotniki pokvariti dobre odnose med Iranom in Rusijo.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
16. 10. 2007 18.41
pol pa rusi skužijo finto in ... (ne rabim dalje pisat)
svar
16. 10. 2007 18.23
hot-shot, povsem možno
?ikaVelja
16. 10. 2007 16.45
hot-shot69
16. 10. 2007 16.22
Pa ste kdaj pomislili v to smer. Glede na to, kakšno mišljenje ima večina sveta o Američanih, bi lahko Iranci to izkoristili. Ubijejo Putina, povejo da imajo dokaze, da za atentatom stojio ZDA, pa imajo močno državo, ki jim ščiti hrbet.
amel505@msn.com
16. 10. 2007 14.44
Zna se zgodit,da ga americani ubijeju v imenu irancov.Banda lopova!
misijonar@email.si
16. 10. 2007 10.29
To bi bla voda na mlin Američanom ,če Putin umre v Iranu!! Sam to se nebo zgodilo!