Tujina

V Haagu naj bo v mesecu dni

Pariz, 27. 01. 2006 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Glavna haaška tožilka od srbskih oblasti zahteva, naj do konca februarja aretirajo in izročijo generala Ratka Mladića.

Glavna haaška tožilka je odločna. Prepričana je namreč, da je general Mladić v Srbiji in da se morajo tamkajšnje oblasti le odločiti za njegovo aretacijo
Glavna haaška tožilka je odločna. Prepričana je namreč, da je general Mladić v Srbiji in da se morajo tamkajšnje oblasti le odločiti za njegovo aretacijo FOTO: Reuters

Glavna haaška tožila Carla del Ponte je prepričana, da bi srbska vlada lahko aretirala enega glavnih haaških osumljencev, nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, Ratka Mladića. Od Beograda zato zahteva, naj do konca februarja osumljenca izroči sodišču.

Evropska unija mora pritisniti na Srbijo, naj preda generala Mladića, je na obisku v Parizu poudarila del Pontejeva, ki je znova poudarila, da se Mladić skriva v Srbiji. “Potrebujem pomoč Evropske unije. Potrebujem pomoč Francije,” je dejala po pogovorih s francosko ministrico za evropske zadeve Catherine Colonna.

Bruselj lahko pritisne na Beograd

Evropska unija je že doslej grozila, da bo prekinila konec lanskega leta začeta pogajanja o sklenitvi sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo Črno goro, če ta haaškemu sodišču ne bo izročila Mladića. Pogajanja o sporazumu naj bi se sicer nadaljevala konec februarja.

Mladić je obtožen vojnih zločinov med vojno v Bosni in Hercegovini, glavni del obtožnice pa se nanaša na pokol več kot 8000 muslimanov v Srebrenici.

"Evropska unija nam mora pomagati, kot nam je pomagala v primeru hrvaškega generala Anteja Gotovine," je dejala Del Pontejeva. Unija je namreč lani spomladi preložila začetek pristopnih pogajanj s Hrvaško prav zaradi njenega nesodelovanja s Haagom.

Da Srbija in Črna gora ter Bosna in Hercegovina ne moreta računati na nadaljnje približevanje uniji, če v Haag ne bo glavnih obtožencev, Mladića in nekdanjega političnega vodja bosanskih Srbov Radovana Karadžića, pa je opozorila tudi Colonnajeva.