Tujina

V Gazi umrlo deset Palestincev

Gaza, 06. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V izraelski vojaški akciji v begunskem taborišču El Burež na območju Gaze je bilo ubitih najmanj deset Palestincev, 15 pa jih je bilo ranjenih.

Po palestinskih podatkih so bile vse žrtve civilisti
Po palestinskih podatkih so bile vse žrtve civilisti FOTO: POP TV

V begunsko taborišče El Buredž južno od mesta Gaze vdrlo najmanj 25 tankov in oklepnih vozil. Iz tankov in helikopterjev so Izraelci streljali z granatami, raketi in strojnicami. Cilj akcije je bilo prijetje domnevnih palestinskih teroristov, pa tudi uničenje hiš Palestincev, ki naj bi sodelovali v napadih na Izraelce. Palestinske oblasti so izraelsko akcijo že ostro obsodile. Po palestinskih podatkih so bile vse žrtve civilisti. Najmanj 15 ljudi naj bi bilo ranjenih, med njimi dva otroka. Iz zvočnikov mošej so se slišali pozivi 25.000 prebivalcem begunskega taborišča k vstaji.

Hamas napovedal nadaljevanje svete vojne

Ob pogrebu Palestincev se je pred pokopališčem zbrala množica razjarjenih članov skrajnega islamskega gibanja Hamas, ki so napovedali nadaljevanje svete vojne in protiizraelskih samomorilskih napadov. Šest žrtev najnovejše izraelske akcije na palestinskih ozemljih naj bi bilo namreč članov gibanja Hamas, dva pa naj bi pripadala Hamasovemu oboroženemu krilu, Brigade Ezedina al-Kasama

Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je po navedbah francoske tiskovne agencije sporočila, da sta bila v omenjeni izraelski akciji ubita tudi dva njena palestinska sodelavca, moški in ženska. V vdoru kakih 40 izraelskih oklepnikov v begunsko taborišče El Burež naj bi bili sicer po navedbah izraelskega radia ranjeni še štirje izraelski vojaki.

Izraelska vojska je kot cilj akcije navedla aretacijo Aimana Šešnija, ki naj bi bil odgovoren za vrsto napadov na izraelske vojake in naseljence na območju Gaze. Osumljenca v času akcije ni bilo doma, zato so vojaki aretirali tri njegove brate in uničili njegovo hišo.

EU obsoja prekomerno uporabo sile

Najnovejšo akcijo izraelske vojske proti Palestincem je že ostro obsodila Evropska unija. Danski zunanji minister Per Stig Moeller, čigar država trenutno predseduje EU, je obsodil "prekomerno uporabo sile s strani Izraela nad nedolžnimi civilisti". "Zelo tragično je, da smo priča takšnim operacijam, ki jih odločno obsojamo, saj le še razpihujejo ogenj sovraštva in spodbujajo terorizem", je še dejal.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA