Tujina

V Gazi ubitih devet Palestincev

Gaza, 24. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Varnostni svet ZN je sprejel resolucijo, v kateri zahteva prenehanje obleganja rezidence palestinskega voditelja Jaserja Arafata. Izraelci pa so v nočnem spopadu v Gazi ubili devet Palestincev.

Nočni napad so obsodile celo ZDA, Izraelci pa so povedali, da je med ubitimi Palestinci tudi član Hamasa, ki je bil vpleten v mnoge napade na Izrael. Izrael je akcijo izvedel kot povračilo zaradi napadov Palestincev na judovska naselja. Izraelska vojska je poleg tega v napadu s tanki in helikopterji uničila trinajst kovinarskih delavnic, v katerih naj bi Palestinci izdelovali orožje.

Palestinski najstnik in izraelski vojak v Gazi (Foto: Reuters)
Palestinski najstnik in izraelski vojak v Gazi (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Varnostni svet sprejel resolucijo

Izraelska stran je zatrdila, da bo kljub sprejetju resolucije nadaljevala z obleganjem sedeža palestinskega voditelja Jaserja Arafata.

Varnostni svet ZN je sprejel resolucijo, s katero je zahteval prenehanje izraelskega obleganja rezidence palestinskega voditelja Jaserja Arafata in obsodil palestinske teroristične napade. Palestinsko vodstvo je po besedah Arafatovega svetovalca z resolucijo zadovoljno, vendar še vedno zahteva pritisk VS nad Izraelom.

ZDA pa so se glasovanja vzrdžala. Po besedah namestnika ameriškega veleposlanika pri ZN Jamesa Cunninghama resolucija, ki povzema kompromisni predlog EU, v očeh ZDA vsebuje pomanjkljivost, ker eksplicitno ne prepoveduje terorističnih skupin in tistih, ki jim nudijo politično podporo, jih podpirajo in jim nudijo zatočišče v nenehnem konfliktu na Bližnjem vzhodu.

Ameriški veleposlanik pri ZN John Negroponte pa je dejal, da ZDA ne bodo podprle "enostranske resolucije, ki ni prepoznala, da ima konflikt dve strani, ki ji ni uspelo obsoditi terorističnih akcij in skupin, ki jih izvajajo, in ki ji ni uspelo porušiti terorističnih mrež, ki ogrožajo vse ljudi na Bližnjem vzhodu, Arabce in Izraelce".

Več predlogov resolucije

Kubanski veleposlanik pri ZN Bruno Rodriguez Parilla je med razpravo v VS vprašal ZDA, zakaj tudi za Izrael ne pripravijo seznama kršitev resolucij VS, kot so ga pripravili za Irak, vendar odgovora ni dobil.

Člani VS so se ponoči pogajali o treh različnih predlogih resolucij za obsodbo obleganja Arafatovega sedeža. Sirski predlog resolucije, ki je zahteval umik izraelske vojske iz palestinskih mest in prenehanje obleganja, je bil za ZDA nesprejemljiv, ker ni vseboval obsodbe palestinskega terorizma, zato je veleposlanik John Negroponte predstavil svoj predlog resolucije. Evropske države so skušale najti kompromis med ameriškim in sirskim predlogom, Izrael pa je nasprotoval vsakršni resoluciji.

SORODNI ČLANKI