Tujina

V Gazi ubitih deset Palestincev

Gaza, 17. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izraelska vojska je vdrla v begunsko taborišče Nusseirat v središču Gaze. Med vdorom je bilo ubitih najmanj deset Palestincev, ranjenih pa je najmanj petnajst ljudi. Do nasilja je prišlo tudi na drugih območjih, ZDA pa zahtevajo preiskavo smrti ameriške mirovnice, ki jo je povozil izraelski buldožer.

Od septembra 2000, ko so se bližnjevzhodna mirovna prizadevanja, je bilo ubitih 1942 Palestincev in 726 Izraelcev.

V beguunsko taborišče so vdrli s 30 tanki in oklepniki, v medsebojnem obstreljevanju pa je bilo ranjenih najmanj petnajst Palestincev, med ubitimi sta poleg štiriletne deklice, še neka 13-letna in 17-letna žrtev. Po navedbah prebivalcev taborišča je bilo slišati močne eksplozije, na območju pa so uničene najmanj tri hiše. Po navedbah izraelskih virov je bil cilj operacije uničenje hiš domnevnih palestinskih skrajnežev.

V omenjenem taborišču naj bi bilo oporišče islamskega gibanja Hamas. Vdor v begunsko taborišče Nusseirat pa je zadnji v nizu vsakodnevnih vdorov izraelske vojske.

ZDA zahtevajo pojasnilo

Rachel Corrie je buldožer skušala zaustaviti z megafonom
Rachel Corrie je buldožer skušala zaustaviti z megafonom FOTO: Reuters

Ameriška vlada medtem zahteva pojasnilo v zvezi s smrtjo ameriške mirovne aktivistke, ki jo je včeraj povozil izraelski buldožer. Po besedah ene izmed prič je želela 23-letna Rachel Corrie skupaj s sedmimi pripadniki skupine International Solidarity Movement (Mednarodno gibanje za solidarnost) preprečiti uničenje neke palestinske hiše v begunskem taborišču Rafah.

Corrijeva je prva pripadnica te organizacije, ki je bila ubita na palestinskih ozemljih. Izraelska vojska je že sporočila, da je šlo za “obžalovanja vredno nesrečo”, hkrati pa je skupino obtožila neodgovornega ravnanja.

Izraelski tanki in buldožerji redno uničujejo palestinska bivališča, za katera trdijo, da jih oboroženi Palestinci uporabljajo za skrivališča. Različne mednarodne skupine se sicer že dve leti zbirajo na različnih lokacijah na Zahodnem bregu in v Gazi, kjer skušajo zaščititi palestinske družine pred rerepsivnim ukrepi izraelske vojske.